Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Domaci jogurt by Mesecnik

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mesecnik



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57
Prispevkov: 370
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2013 11:48    Naslov sporočila: Domaci jogurt by Mesecnik Odgovori s citatom

Domaci jogurt

Tehnicni pripomocki: kuhinjski termometer, zajemalka, cedilo, kuhalnica, posoda za kuhanje mleka, kozarci za vlaganje s pokrovom in hladilna torba

Sestavine: polnomastno domace kravje mleko, jogurt z aktivno kulturo (npr. MU 3,5 , LCA 1,5 navadni), voda s temperaturo med 40 in 50 ○ celzija.

Mleko mesaj in segrej na 84 stopinj celzija (da se ne prime in prismodi).
Odstavi in pusti, da se ohladi na temperaturo med 40-50 stopinj. Mleko posnemi, precedi in nalij v kozarcke za vlaganje. V 3 dcl kozarce daj pol do eno cajno zlicko jogurta. Premesaj in zapri s cistimi pokrovi za vlaganje.
Kozarce zlozi v hladilno torbo in nalij ogreto vodo, da sega vsaj do polovice kozarca.
Pokrov hladilne torbe dobro zapri in pusti 8 ur.
Po osmih urah kozarce poberi iz hladilne torbe, obrisi in za cez noc ali vsaj za 12 ur pusti v hladilniku, da se jogurt strdi.

Pomembna je temperatura, ki naj ne pade pod 40 stopinj in ni visja od 50 stopinj.
Od casa v hladilni torbi pa je odvisna kislost jogurta. Pri 4ih urah je jogurt bolj blagega okusa.
Plus pri tem receptu je: mala poraba energija, kolicino jogurta si lahko prilagodimo (uporaba vecjih kozarcev ali uporaba vec kozarcev, pri cemer plasti locimo s pekacem, v katerega nalijemo ogreto vodo).
Rok trajanja takega jogurta je odvisen od cistoce pri izdelavi in zapiranja kozarcev. Ko jogurt pogreni ali je vidna plesen, ni vec primeren za uporabo. Meni se jogurti brez problema obdrzijo tudi mesec dni.
_________________
Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.