|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, spregledala si poleg 1 še števiko 6. torej 16 kg posejanih. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 19:44 Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi, da je iz 1kg prišlo ven 37,5kg krompirja? Veliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
Da ni bilo 16 gajbic po 8 do 10 kg ? To bi bilo v okviru zmernega pridelka. Iz enega kilograma 37 kg po moje ne more zrasti . Se pravi iz enega gomolja 37 gomoljev ?? Ti si jih videla, jih je bilo res toliko?
Nazadnje urejal/a muha 21 Jul 2014 19:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
tehtali ga nismo. tukaj se krompir daje v vreče in če ena vreča (take kupujem v LJ. teže 30kg) torej , če ima cca 3o kg, a je bilo več kot 20 vreč, sestavine nekje več nekje manj je moja matematika rekla cca 6oo kg. lpvoda
PS: bom vprašala ob priložnosti še enkrat ali so dali v zemljo "kg ali gajbice". muha videla, videla in jih je na kupu bilo res veliko. takrat nisem štela ne mislila na rezultat posajenega. bom preverila, da dorečemo rezultat. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 23 Jul 2014 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
vprašala. 15 kg (ne gajbic) = 450 kg krompirja. moja matematika je bila tako tako a ni velike razlike če se vzame prej navedeno. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2014 22:29 Naslov sporočila: |
|
|
Iz 1 kg 30 kg! Dober pridelek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 06:10 Naslov sporočila: |
|
|
To je pa res izjemno . Blagodejna posledica pogostejših padavin letos, si predstavljam. Voda: a sorto morda veš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 07:51 Naslov sporočila: |
|
|
sorta M.Liza, Nizozemska, kolaboriran (ne vem če sem prav zapisala), ker je približno ves enak. letos je velik za mojo pest, katera "niti približno ni tipično ženska", lani pa veliko večji. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | ... kolaboriran (ne vem če sem prav zapisala)... |
_________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je strokovni i izraz "kalibriran" (kaj to točno pomeni ne vem, domnevam, da je nekaj s sortiranjem po velikosti) , je pa tudi kolaboriran, saj se je očitno radevolje spečal s tujci |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Kalibriran = uravnotežen (je tehtnica kalibrirana??)
Meni pa tako debel krompir ni všeč. Mi je ljubše, če je raznolik, za različne namene. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 12:34 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, to pa je hektarski donos. Čestitke v Istro _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
kolaboriran in kalibriran, a ni moj. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjeve bunkice so postale mehke, pa sem jih prerezala in iztisnila zdriz s semeni.
Pa še od blizu:
Dala sem v lonček, nalila malo vode in zaprla za tri dni, da fermentira. To delam prvič, pa me zanima, če delam prav.
Pa še to: semena so, kot se vidi, čisto svetla, pa se bojim, da niso zrela in da ne bodo kalila. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 25 Jul 2014 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, čisto prav si naredila, morda je bila odveč le voda, ker vidim, da je dovolj tekočine dal že plod. Daj notri še par kristalčkov sladkorja, da bodo kvasovke imele kaj jesti ob fermentaciji.
Pa lonček ne rabi biti nepredušno zaprt, naj diha. Pokrovček le narahlo položi gor, da ti ne bo ven smrdelo.
Fermentacija bo končana, ko bo tekočina postala motna in smrdljiva, na vrhu se lahko pojavi plesnivi sloj (kot tepih iz črne plesni), ni pa to nujno.
Vsekakor naj fermentira maksimalno pet dni, potem vse skupaj prelij v večji lonček, dolij veliko vode in dobro premešaj. Kar je dobrih semen, bo potonilo na dno lončka, vse, kar je nedozorelo ter vsa druga nesnaga od fermentacije, bo splavalo na površje, zato lahko vse to enostavno odliješ. Postopek ponavljaš, dokler voda ni bistra, nesnage pa ni več, na dnu pa so samo lepa semena. Tako boš tudi vedela, če si pobrala dovolj zrela semena (meni izgledajo normalna, naj te barva ne moti).
Na koncu semena še speri na cedilu, jih prekucni in jih posuši lepo razporejene na keramičnem, plastičnem ali steklenem krožničku vsaj en teden, preden jih spraviš v vrečico. To je to
PS: šele zdaj sem videla, da si me isto spraševala po ZS-ju, ki sem ga prebrala, a nanj pozabila odgovoriti. Oprosti za to _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 86, 87, 88 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 86, 87, 88 Naslednja
|
Stran 14 od 88 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|