Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Okolje in naš vpliv nanj
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vrtnarimo z naravo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4420
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2023 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojem je bilo manj nekuhane hrane za vmesne prigrizke. Prav ta živila se nam drenjajo po hladilnikih. Veliko gospodinj je bilo doma in družino je čakal kuhan obrok. Sirčki, sveže salame, majoneze ... so kasnejša razvada.

Suh kruh smo pri stari mami jedli z mlekom ali belo kavo, kislo mleko je bilo pa poleti redno na jedilniku. Suhomesnati izdelki, orehi in fižol so bili shranjeni na podstrehi, jabolka, krompir in jabolčnik v kleti, mast, kruh, jajca v "uni hiš'". Una hiša je bila v resnici shramba, hladen prostor, ne neka druga hiša. Se pa ne spomnim, da bi katera od starih mam kdaj vkuhavala. Zelenjava je bila za sproti, sadje se je pa sušilo in pozimi kuhalo kompote.

Hm, bi bilo menda res treba najprej navade spremeniti, da bi lahko hladilnik kar izklopila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2023 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Suho meso se je hranilo tudi v pečeh ki so se pohimi kurile po hiši, posuto s pepelom. Pa zakopano v žito.
Krvavice, torej obarjene klobase, so se delale razdelile po vasi tistim ki so pomagali čez leto na poljih in travnikih, torej so hodili v tabrh. Pa sosedom. Ti so ob svoji kolini vrnili.
Ja, če je bil sneg, so zakopali vanj.
Kjer je bila moja mama doma, so imeli na dvorišču korito z izvirsko vofo, tudi v njej se je za kak dan kaj shranilo. In hladilo steklenice s pijačo.
Ja, kruh za zstohmil, smo rekli, v sredici se je nekako nitkal, utekočinjal i imel obupen okus.
Aja, v masti se je tudi hranilo meso, prekajeno in pečeno.
Mi je pa mamk pravila, da so pri njih že kmalu po vojni imrli paradižnim ( gospodinje do bile načitane, razgledane sosedje xo bili kondukteti ali strojevodje in so, eni, marsikaj prinesli z zagrebške tržnice, ko so čakali vlak za nazaj.
Tako so vse paradižnikove lupine posušili, da so imeli za začimbo čez zimo. Mido pa bile gospodinje na vseh kmetijah tako podjetne. Tudi mnogo začimbnih rastlin je raslo v vrtu in se jih je seveda uporabljalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5382
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2023 21:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakopano v žito ?? To se sliši res čudno ob misli na škodljivce.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi rekla da v ustrezni embalaži.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18553
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 07:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za meso ne vem, jajca smo pa za čez zimo shranjevali v prosu. Kar dobro so se ohranila, dobila so pa vseeno malo čuden okus.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepe



Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03
Prispevkov: 732
Kraj: Konjice

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo imeli svoje krave in smo mleko zmeraj sproti kuhali. Občasno me je za zajtrk počakalo mleko od večera, ampak jaz tega nisem bil sposoben jesti. Je že spremenilo okus. Delali smo skuto, kislo mleko, smetano. Če je bilo višek skute, se je to nekako sušilo v "trdi sir" z rdečo papriko. Meso je bilo pri nas poleti iz zaseke, kar se tiče svinjine, do začetka poletja tudi suhomesnati izdelki, ostalo pa je v živi obliki počakalo, da pride njegov dan (perutnina, zajci, pred mojimi časi tudi golobi). Kruh se je pekel enkrat na teden, pozimi se je hranil v špajzi, poleti v eni od kleti. Ne spomnim se, da bi to bila neka težava. Seveda pa je svež kruh nekaj drugega, kot star.
Žita, kaše so "trajne", moke prav tako, čeprav je bil včasih problem s preveliko vlago v kakem obdobju leta. Sadje smo v normalnem letu imeli od češenj naprej neprestano, ker so bila drevesa tako premišljena. Pozimi jabolka do aprila, maja. Zelene solate, motovilca kaka dva meseca sredi zime ni bilo na voljo, je bilo kislo zelje, kisla repa. Če se je odprla kaka embalaža (denimo domač kompot), hladilnik ni bil potreben, ker nas je bilo dovolj, da smo pojedli takoj.

Na koncu se je v preteklosti veliko več stvari pojedlo res svežih. Od mesa perutnine, zajcev, do zelenjave in sadja. Tudi, če naberem na domačem vrtu in to hranim v hladilniku par dni, stvari izgubljajo. Kaj šele, če je vmes transport in mine še več dni.

Še to, smeti praktično nismo poznali, vse je zgorelo v peči. Ko sem se naučil voziti s kolesom, sem bil v glavnem jaz "nabavni", v trgovino so me poslali v soboto dopoldne in sem v eni vrečki pripeljal potrebno. Sol, sladkor, nadomestki kave, cigareti za kadilca, milo, pralni prašek, začimbe, kdaj pa kdaj kak puding, potem pa se že počasi neha.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4195
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno tako.
Pepe je napisal/a:
... hladilnik ni bil potreben, ker nas je bilo dovolj, da smo pojedli takoj. ...

In tu je zelo pomemben razlog prihranka, takega ali drugačnega...
Točno tako je bilo, kot si zapisal.


Razlagam mladim, da ima "ekonomična" družina vedno več kot dva otroka! #taklemamo #polsepapejd ... Crying or Very sad Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepe



Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03
Prispevkov: 732
Kraj: Konjice

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plus je še to, da nekdaj si pač nismo imeli možnosti izmišljevati, če nekaj jemo ali ne. Danes en pri mizi je eno, drug pa lahko tudi drugo, tudi če je večja družina.
Daleč od tega, da nam je bilo nekdaj vsem v družini vse všeč. Različni okusi so še zmeraj bili. Ampak enostavno nisi mogel pokukati v hladilnik in tam ven kaj pobrati. Vsekakor ni bilo na razpolago sladkarij, ki bi otroke odvrnili od prave hrane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7816
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo mleko kupovali pri kmetu in kasneje v bližnji mlekarni (ki je ni več). Takoj smo ga skuhali in na hitro ohladili v mrzli vodi v kuhinjskem koritu.
Čez nedeljo je znal biti problem, da se je kuhano mleko sesirilo. V hudi vročini smo lonec ovili s cunjo in jo močili, da je izhlapevanje hladilo.
Pa poleti smo mleko redno kisali. Imeli smo "špajzo" sredi hišice, z dobrim zračenjem - vlekom.
Klet smo imeli za tričetrt etaže vkopano in v njej shranjevali krompir, jabolka, vloženine, radič, ...
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7647
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 10:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh, koliko dragocenih spominov. Ne dvomim, da jih bomo še čitali in poizkušali uporabiti.

Glede kruha, jaz ga pečem enkrat na teden (v nedeljo), pa vedno lepo zdrži do petka, ko pojemo zadnji kos. Še nikoli se ni pokvaril na tak način, kot se spominjate nekateri. Tudi v enem filmu je bilo prikazano, kako to izgleda.

Hranim ga zavitega v bombažnem prtiču, v bombažni vreči, na sobni temperaturi...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18553
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr: verjetno ne pečeš 3 kilskih hlebcev. Tako veliki so se navadno pekli v kmečkih pečeh. Tudi v shrambah je bilo verjetno več vlage, kot je imamo danes. Vsaj v naši je bilo tako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepe



Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03
Prispevkov: 732
Kraj: Konjice

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlaga v zidu in plesen marsikje, je bila pri starem načinu gradnje brez hidroizolacije med temeljem in zidom pri stari gradnji zmeraj izziv. Kapilarna vlaga je potovala po zidu navzgor in zato so starejši ljudje zelo pazljivi na plesni, ker si res težko trajno kaj naredil proti njim. Zračenje vsega živega, nošenje na sonce je pomagalo. Danes si to v bistvu težko predstavljamo ...
V šolo sem hodil mimo hiše, ki je še imela za tla zbito ilovico. Tja sem v vročih dneh šel prosit za lonček vode, zato sem jo videl od znotraj. To so povsem druge bivalne razmere. Po svoje bolj v skladu z naravo, vendar nas malo "udobja" tudi rešuje in bolj ohranja naše zdravje. Ni vse staro kar zlato. Danes so problem materiali, ki so včasih daleč od naravnih, vendar preveč naravnega tudi ne bi bilo čisto optimalno za bivanje v naših klimatskih razmerah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GrGr



Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50
Prispevkov: 401
Kraj: D.Toplice

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
brbr: verjetno ne pečeš 3 kilskih hlebcev. Tako veliki so se navadno pekli v kmečkih pečeh. Tudi v shrambah je bilo verjetno več vlage, kot je imamo danes. Vsaj v naši je bilo tako.


Jaz ga pecem iz 2kg moke + 1kvas v prahu + sol + 2l vode >> testa je za cel velik pekac, hlebec tehta 3,5kg+.
Kar pa s pecenim naredim, RES ni za to temo Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5382
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2023 20:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Bi rekla da v ustrezni embalaži.


Ja, ta del razumem Smile Presenetilo me je to, da žito že samo po sebi privlači škodljivce, potem jim pa zadišimo še z dodatki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Seasmoon



Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13
Prispevkov: 795
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2023 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiva tema. Od vedno me je zanimala preteklost in stari običaji. Sem vprašala mami, da kako je shranjevala stara mama živila, ko niso še imeli hladilnika in je rekla, da so vse uporabili sproti. So pa tudi nekaj mesa dajali sušiti na tram v izbo. In nekaj živil so shranjevali v kleti.

Nazadnje urejal/a Seasmoon 31 Jul 2023 01:30; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vrtnarimo z naravo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.