Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paprika 2023
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paprika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
platar



Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18
Prispevkov: 141
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2023 09:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AB lepe so, katere sorte sta rdeči dve?
Pri paprikah na splošno opažam, da se jim "strga" šele ob koncu sezone konec septembra začetek oktobra, takrat imajo namreč skoraj največ plodov, ki jih poberem še zelene in dozorim zraven jabolk, a uspeh žal ni 100% prej 50-50.
Nisem še dognal, kako bi jih prepričal, da bi dozorevale prej, ne da bi jih sejal že takoj po novem letu. Nastane namreč problem z vsakodnevnim zalivanjem v loncih preden jih lahko dam na stalno mesto. (mogoče bi jim mogel postriči vrhove?)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4197
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2023 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tu še vedno ni makedonskega poletja (je pa topleje kot 10-20 let nazaj), pravi odgovor pa je setev/sadnja ranih sort.
Lubov dlan je srednje zgodnja sorta, ta tu dobro dela. Kapije vse zorijo kasneje. Sploh kurtovska slovi kot pozna sorta, ta pa res rabi "poletje do oktobra".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5005
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2023 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti dve v roki sta Ljubov dlan.
Ostalo v košari je pa malo mešano.
Letos sploh ne vem točno, kaj imam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7655
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2023 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, vidiš, AB, kako se vse lepo izteče. Spomladi je kazalo dosti slabše, a ne? Veliko veselja z njimi privoščim.

Jaz sem se pa odločila, da bom v bodoče gojila samo čili papričice. Za sprotno rabo gredo pri nas najbolj v promet, tudi kisajo/fermetirajo se odlično. Vedno lepo rastejo in postrežejo z zadostno količino plodov.

Kar se tiče priprave ajvarja in pečenih paprik, pa tako in tako ne morem pridelati potrebnih količin ajvaruš naenkrat.

Polnjenih paprik ne maramo preveč.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejos



Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55
Prispevkov: 564

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko Slovencev dela napako v receptu za filane paprike. Surovo meso in riž skuha skupaj s papriko, rezultat je paprika, filana z "malto"... Takega zmazka nikoli nisem mogel pojesti... babica, ki je bila kuharica in doma v krajih na meji s Hrvaško, kjer znajo bolj s hrano kot mi, je delala drugače, meso je pred filanjem popražila. Fila tako ni zbita oz zlepljena z rižem, lepše gre narazen, okus je čisto drug. Sploh pa ni kake roza barve mesa kot je to v industrijskih filanih paprikah.
_________________
NM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9226
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Matejos, ne odkrivaj nam tople vode in ne dajaj kar vseh na tej strani Kolpe in Sotle v nič, kar se tiče kuhe. Res ni korektno. Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18572
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Od vsega začetka delam tako, da meso popražim. In tudi vsi/vse, s katerimi sem se kdaj o tem pogovarjala. Aja, tudi riž vnaprej napol skuham.


Variante s surovim mesom se spomnim edinole iz menz. Tistih paprik nisem nikoli marala. V velikih obratih najbrž še vedno delajo tako, ker je enostavneje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4420
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nikoli nisem nadevala paprik s surovim mesom in rižem, vedno prej meso popražim in riž malo pokuham. Ne vem, kje si jedel papriko, kot jo opisuješ. Da nisi sam tako poskusil in potem blamažo malo pošeral?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matejos



Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55
Prispevkov: 564

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V menzah.. in enkrat na enem obisku. Iz tega sem sklepal, da ljudje dejansko tako delajo tudi doma.. se oprvičujem. od takrat jem filane paprike le doma, saj se mi je gravžalo od tiste marmorirane belo roza file. Ko sem jedel v menzi kdaj v tujini (Avstrija npr) sem se počasi zavedel, kako slabo hrano smo pripravljeni pretrpeti Slovenci v raznih ustanovah...
_________________
NM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7835
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, ta negativna razlika med polnjeno papriko, pripravljeno doma in v menzi, me je skoraj pripravila do tega, da bi rekla, da polnjene paprike ne maram. Vsekakor je ne maram v javnih ustanovah.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2073
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 23:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz na pol skuham riž in prepražim meso na čebuli in slanini.
A vi daste v filo tudi jajca? Jaz sem jih vedno, odkar pa jih je tudi vnuk, ki ne sme jajc, delam brez njih in so prav tako dobre.
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7835
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2023 23:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, jaz dam jajce. Mi je všeč, da maso drži malo bolj skupaj.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4420
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 07:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne dam jajc.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18572
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 07:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dam jajce, razen, kadar pozabim. Embarassed V okusu ni razlike, v kompaktnosti pa malenkostna. Če imam pri roki poškodovane paprike, ki niso primerne za polnjenje, jih na drobno narežem in dodam mesni masi že med praženjem.

Poskusila sem tudi varianto s pire krompirjem. Ni bilo slabo, ne pa tudi tako dobro, da bi se tega še kdaj lotila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7835
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 07:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, a to pire namesto riža a kot dodatek?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paprika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.