|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 22 Avg 2023 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
AB lepe so, katere sorte sta rdeči dve?
Pri paprikah na splošno opažam, da se jim "strga" šele ob koncu sezone konec septembra začetek oktobra, takrat imajo namreč skoraj največ plodov, ki jih poberem še zelene in dozorim zraven jabolk, a uspeh žal ni 100% prej 50-50.
Nisem še dognal, kako bi jih prepričal, da bi dozorevale prej, ne da bi jih sejal že takoj po novem letu. Nastane namreč problem z vsakodnevnim zalivanjem v loncih preden jih lahko dam na stalno mesto. (mogoče bi jim mogel postriči vrhove?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Avg 2023 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Tu še vedno ni makedonskega poletja (je pa topleje kot 10-20 let nazaj), pravi odgovor pa je setev/sadnja ranih sort.
Lubov dlan je srednje zgodnja sorta, ta tu dobro dela. Kapije vse zorijo kasneje. Sploh kurtovska slovi kot pozna sorta, ta pa res rabi "poletje do oktobra". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Avg 2023 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ti dve v roki sta Ljubov dlan.
Ostalo v košari je pa malo mešano.
Letos sploh ne vem točno, kaj imam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2023 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
No, vidiš, AB, kako se vse lepo izteče. Spomladi je kazalo dosti slabše, a ne? Veliko veselja z njimi privoščim.
Jaz sem se pa odločila, da bom v bodoče gojila samo čili papričice. Za sprotno rabo gredo pri nas najbolj v promet, tudi kisajo/fermetirajo se odlično. Vedno lepo rastejo in postrežejo z zadostno količino plodov.
Kar se tiče priprave ajvarja in pečenih paprik, pa tako in tako ne morem pridelati potrebnih količin ajvaruš naenkrat.
Polnjenih paprik ne maramo preveč. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 08:22 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko Slovencev dela napako v receptu za filane paprike. Surovo meso in riž skuha skupaj s papriko, rezultat je paprika, filana z "malto"... Takega zmazka nikoli nisem mogel pojesti... babica, ki je bila kuharica in doma v krajih na meji s Hrvaško, kjer znajo bolj s hrano kot mi, je delala drugače, meso je pred filanjem popražila. Fila tako ni zbita oz zlepljena z rižem, lepše gre narazen, okus je čisto drug. Sploh pa ni kake roza barve mesa kot je to v industrijskih filanih paprikah. _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Matejos, ne odkrivaj nam tople vode in ne dajaj kar vseh na tej strani Kolpe in Sotle v nič, kar se tiče kuhe. Res ni korektno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 08:46 Naslov sporočila: |
|
|
Od vsega začetka delam tako, da meso popražim. In tudi vsi/vse, s katerimi sem se kdaj o tem pogovarjala. Aja, tudi riž vnaprej napol skuham.
Variante s surovim mesom se spomnim edinole iz menz. Tistih paprik nisem nikoli marala. V velikih obratih najbrž še vedno delajo tako, ker je enostavneje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Še nikoli nisem nadevala paprik s surovim mesom in rižem, vedno prej meso popražim in riž malo pokuham. Ne vem, kje si jedel papriko, kot jo opisuješ. Da nisi sam tako poskusil in potem blamažo malo pošeral? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 21:30 Naslov sporočila: |
|
|
V menzah.. in enkrat na enem obisku. Iz tega sem sklepal, da ljudje dejansko tako delajo tudi doma.. se oprvičujem. od takrat jem filane paprike le doma, saj se mi je gravžalo od tiste marmorirane belo roza file. Ko sem jedel v menzi kdaj v tujini (Avstrija npr) sem se počasi zavedel, kako slabo hrano smo pripravljeni pretrpeti Slovenci v raznih ustanovah... _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ta negativna razlika med polnjeno papriko, pripravljeno doma in v menzi, me je skoraj pripravila do tega, da bi rekla, da polnjene paprike ne maram. Vsekakor je ne maram v javnih ustanovah. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz na pol skuham riž in prepražim meso na čebuli in slanini.
A vi daste v filo tudi jajca? Jaz sem jih vedno, odkar pa jih je tudi vnuk, ki ne sme jajc, delam brez njih in so prav tako dobre. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Avg 2023 23:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, jaz dam jajce. Mi je všeč, da maso drži malo bolj skupaj. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 24 Avg 2023 07:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ne dam jajc. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Avg 2023 07:10 Naslov sporočila: |
|
|
Dam jajce, razen, kadar pozabim. V okusu ni razlike, v kompaktnosti pa malenkostna. Če imam pri roki poškodovane paprike, ki niso primerne za polnjenje, jih na drobno narežem in dodam mesni masi že med praženjem.
Poskusila sem tudi varianto s pire krompirjem. Ni bilo slabo, ne pa tudi tako dobro, da bi se tega še kdaj lotila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Avg 2023 07:13 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, a to pire namesto riža a kot dodatek? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|