|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Jul 2022 08:18 Naslov sporočila: Orehovec |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Jul 2022 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Zjutraj nastavljen sončku.
Pa pet kozarcev višnjevega kompota je tudi že pod dekico, skleda višenj je pa v fazi razkoščičevanja za v skrinjo, kjer bodo čakale na pot v štrudelj. |
copatka je napisal/a: | crtj je napisal/a: | Kako tvoji plavajo? Naši ne znajo :(
Kar se tiče sonca, opazil sem, da če zadeva stoji na senčnem mestu, je širši spekter arom in okusov - tudi bral sem, da različne temperature in stopnje UV vplivajo na to, kaj se izluži in ohrani. Nimam pa zdajle žal linka pri roki.
Resda potem nimaš klasičnega "motorno olje" barvnega odtenka, ki je ena od znamenitih plati orehovca. Vendar okus odtehta, če pa ravno hočeš črnega, pa ga lahko tudi pustiš en čas na zraku. |
Mene pa to zelo zanima, sem ravno danes namočila orehe in googlala, če kje najdem ta podatek . Na našem koncu ga itak delajo drugače - najprej samo namočijo in na sonce, šele kasneje dodajo v vodi raztopljen sladkor. In zraven nič drugega.
Jaz bi ga rada naredila kako drugače, predvsem manj sladkega. V enem receptu ga celo zavijejo v črn polivinil in nič na sonce, da se ohrani čim več vitaminov. Mi lahko zaupaš, kako ga ti delaš? Tudi ti dodajaš limone, pomaranče, klinčke, cimet? A se ne izgubi preveč okusa in vonja orehov, če vse to dodaš?
Zaenkrat so moji samo namočeni v sadjevec in še razmišljam, kako naprej . |
crtj je napisal/a: | Delam tako:
- sadjevec ali tropinovec 40%
- orehi so približno 3/4 od 4,2 L kozarca, kar glede na prostor med njimi pomeni, da na koncu volumsko pride delež tekočine cca polovica
- zraven gre 1 skorjica cimeta
- 10 klinčkov
- skorjica 1 bio pomaranče in pol skorjice bio limone, ali je res bio, ve samo ona (na splošno mi gre dosti bolj skupaj z orehi aroma pomaranče kot limone, stvar okusa)
- letos poskusno tudi 10 zrn kave
- relativno malo sladkorja, recimo 1 cm na dno 4,2 L kozarca, dodano je že takoj zato, ker sem nekoč nekje prebral, da pomaga pri izluženju snovi iz orehov; kasneje potem dodaš po okusu, če je potrebno
- če imam pri roki strok vanilije, dam še to; enega ali vsaj polovico na kozarec
Količine so popolnoma neznanstvene in neobčutljive, nastale so kot smiselni približek skozi leta. Sploh ni rečeno, da ne bi povečanje ali zmanjšanje česa zadeve še izboljšalo, vendar je moj krog potrošnikov tipično zelo zadovoljen z rezultatom.
Potem se to namaka do nadaljnega in pretoči nekoč med septembrom in novim letom, kakor se kdo spomni, nakar postane dobro sredi pomladi, res zelo dobro pa po2 letih. To je zelo pomembno upoštevati, namreč to, da je zadeva v času pretočenja razmeroma grozna, je normalno.
Po moje ni nič kategorično narobe s tem, da imaš, kot praviš, najprej samo orehe v alkoholu in šele potem dokončno oblikuješ okus.
Načeloma ni skrbi, da bi pri teh količinah karkoli premagalo okus samih orehov, ker so res brutalni. Res pa je, da več kot je sestavin, bolj je to džungla in se porazgubijo posamezne note. Naša letošnja mešanica je po moje skupaj s kavo že morda prek roba, ampak boom videli. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Jul 2022 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
copatka je napisal/a: | Crtj, najlepša hvala! In kam ga daš ti zoreti - na sonce ali ne? Če boš kdaj srečal tisti link, bom hvaležna, če mi ga pošlješ.
Saj jaz sem ga pred par leti že delala po "šparovnem" savinjskem receptu, zadnji dve leti ni bilo orehov, letos so pa spet zelo polni. En štamperle sem ga še imela kot vzorček za naslednjič - saj tudi brez dodanih vonjav ni slab, je pa čisto presladek (na 1 liter sadjevca dajo 25 dkg sladkorja in 1/4 litra vode ).
Bom letos dodala vonjave in manj sladkala, pa da vidimo, kako bo všeč preizkuševalcem .
Super, Muha, med recepti sem ga tudi jaz iskala, pa ga ni bilo . |
crtj je napisal/a: | Naš stoji ves čas izven direktnega sonca. Absolutno je velika razlika - paleta okusov je širša in hkrati bolj nežna (daleč pa od sramežljivosti). |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 07 Jul 2022 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Crtj, ampak očitno svetlobo mu pa privoščiš . Ga bom dala na severno okno. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Jul 2022 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tisti na osvetljeni skrinji so bili tam toliko časa, da sem jih slikal zdaj so na mračnih tleh hodnika.
Po mojih dosedanjih vtisih je sicer razlika že to, da so nekje znotraj sobe namesto na oknu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 08 Jul 2022 06:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, v čem je point dajat na sonce, jaz ga imam v kuhinji zgoraj na elementu, kjer je tudi najtopleje pri nas. Sonce marsikaj uniči ali pa spremeni v slabo, da sploh ne omenjam raznih oljnih maceratov. Mešat je treba pogosto, jaz se trudim pa ga vsak dan, včasih par krat na dan.
Imam tudi eno rundo iz leta 2019 v kleti brez sladkorja in je zelo dober. Vsi ga hvalijo, ko ga poskusijo. Ne vem, katere začimbe sem vse dal noter, bral sem razne recepte in nekaj kombiniral... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 08 Jul 2022 07:18 Naslov sporočila: |
|
|
Glede mešanja - to bolj pomeni "parkrat obrni in pretresi" kot pa "odpri in mešaj", ker zadeva rada oksidira (saj če ne prej bo pri pretakanju, vseeno pa ni treba večkrat vabiti k temu). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jul 2022 06:09 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1 je napisal/a: | Ko je bil še moj Ciril ob meni sem delala orehovec tudi jaz. Ena gospa je rekla, da ona dela po tem receptu.
7. 7.
7 orehov
7 dcl šnopsa
Brez česar koli drugega zraaven. To je za zdravilo.
Lahko pa daš nekaj vode, sladkor, sok pomaranče. Po okusu.
lp cinija |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 11 Jul 2022 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, ja, to je savinjski "ta šparovni" recept . Mene so tukaj tako učili, le da dodajo zraven še vodo in veliko sladkorja. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 11 Jul 2022 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka pozabila sem napisat sladkor. To je bolj za ženske.
_________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 07 Jul 2023 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Crtj, že delaš orehovčka? Jaz sem ga lani naredila v glavnem po tvojem receptu (nisem pa dodala kavnih zrn, ker jih nisem imela) in je ratal super dober . Si pa nisem zapisla natančnih količin, niti ene fotke očitno nimam . Precedila sem ga enkrat decembra in šele takrat dodala vse dišave. Hvala za nasvete!
Včeraj sem nabrala 5,5 kg orehov, danes sem jih zrezala in namočila v žganje, samo toliko, da so pokriti. Jutri jih bom pa razporedila po kozarcih z malo sladkorja in zadostno količino žganja. Vse ostalo sledi, ko bom utegnila . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Jul 2023 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je letos žal zelo malo orehov na velikem starem orehu zaradi pozebe, mladi pa še niso dovolj daleč - zato vsakič, ko roba je, pripravim solidno količino in je potem še za suho leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 07 Jul 2023 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ojoj, žal mi je. Tudi tukaj so zelo redki, a so velika drevesa in se jih je kar precej nabralo 😊 _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 07 Jul 2023 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz letos nisem našla orehov, pozeba je bila kar huda. Lanske zaloge bo pa vsak čas zmanjkalo, ker je nisem delala veliko, je bilo le prvič, obiskom gre pa zelo v slast. Drži, narediti je treba vsaj za dve sezoni, ko imaš robe dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Jul 2023 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
Orehe mi je s hribov prinesel prijatelj, gori niso pozebli. Danes sem jih s štirimi limonami, z nageljnovimi žbicami, s cimetovo palčko in pol kg sladkorja namočila v 3 l neredčenega žganja, ga bom redčila, ko bo namok končan. Ko pridem do zrn kave, dodam še to. Crtj, letos tudi moji ne plavajo.
Se pa po malem že ubadam z mislijo, kako bom goščo dobila skozi kar ozko grlo steklenice, širše kozarce sem že vse porabila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|