Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2156
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo tole o suhem kvasu. Pečem kruh vsaj 3 x tedensko, po pol kg brezglutenskega in dam 10 g svežega kvasa v kruh. Mislim, da bi sveži prišel ceneje, če bi kupili veliko embalažo, razrezali, natehtali po 10 g in v skrinjo. Imam nekaj v skrinji za nujne primere.
suhi kvas pri meni po dveh letih ni nič naredil v kruhomatu.
2 x tedensko pa pečem LCH (brez OH) ali nekaj podobnega žemlje z vinskim kamnom, samo kokosova, mandljeva moka in trpotec, sol, kis, vinski kamen. o okusu ne sprašujte, ne jem teh žemelj jaz, boljši polovici je odličen.

Je pa res, da ne dajem sladkorja v kvas (razen za potico) za kruh. pravzaprav je sladkor le za nujne primere torte in potic. čaj je brez njega. Kaj čmo, presladko življenje imajo nekateri, enim pa sladkor dela težave v želodcu.

Vsekakor naslednjič dam stari suhi kvas v lonček z vodo in moko, da vidim, če bo kaj aktivnosti.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma se sveži kvas ne more zamrzovati, ker se kristali vode v celici oblikujejo počasi do prevelike dimenzije in raztrgajo celico. Boljše bi bilo v šok komori ali npr. s tekočim dušikom. Pri razmnoževanju kvasa se večkrat dodajo le male količine sladkorja in moke, da se sproti porabljata. Če se razmnožuje dalj časa, se začnejo razmnoževati tudi druge glive in bakterije, kar povzroči zakisanje in tvorbo prijetnih aromatičnih snovi. Pri svežem kvasu se po določenem času prične proces samorazgradnje (avtoliza), kar ima za posledico določene vonjave.
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sveži kvas zamrzujem že par let. V učinku ni razlike med čisto svežim in tistim, ki je bil pol leta v zamrzovalniku. Važno mi je le, da testo lepo vzhaja, ostalo dogajanje v celicah mi komot ostane nepoznano.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napisal sem načeloma. Tule je en dober članek o zamrzovanju, kjer potrjuje možnost zamrzovanja. Vem, da nekateri tako delajo, jaz pa ne, ker nisem siguren v dober izid tega postopka.
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 11:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ga začela zamrzovati, ko sem se naveličala metati stran svežega, ki sem ga hotela imeti vedno na zalogi in se mu je včasih iztekel rok, preden sem ga hotela porabiti. Tudi jaz nisem opazila razlike v delovanju, bom pa v kratkem poskusila suhega. Za ne zelo redoljubne zamrzovanje namreč ni prav idealna rešitev, vedno moram brskati za njim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 13:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona: pri suhem si vzemi v času nekaj rezerve. Vsaj pri meni vzhaja precej počasneje - kakšno uro recimo. Morda, ker ne poznam kakšnih trikov, saj ga uporabim le na vsake kvatre enkrat.

Svežega pa kupim 5 kock, jih narežem na polovičke, kakšno tudi na četrtine, dam v posodico in še datum gor pa hajd v skrinjo. Odkar sem v penziji, seveda, prej sem jih vrgla direkt v zamrzovalnik, kamor padlo pa padlo. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 14:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabljam Lesaffre kvas (Fala ali IDEAL Trockenhefe 500g) in se mi zdi kar poskočen. Bi pa znal biti kakšen črnogorski bolj počasen. Confused
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajci



Pridružen/-a: 14.08. 2020, 08:35
Prispevkov: 337
Kraj: Veliki Gaber, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 17:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz uporabljam samo suhega, pa hitro mi vzhaja vedno, tako, da o kakšnih črnogorcih ni niti sledu. Več različnih vrst, ni neke vidne razlike. Suhega imam zato, ker se na hitro kaj spomnim pečt, pa je treba zadevo realizirar takoj.
_________________
Naj raste
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kruhomatu pečem zaradi oblike rahlo mlečen kruh za toast in pirin kruh. Če delaš s časovnim zamikom, pride prav samo suhi kvas, da ti ob startu odreagira točno po programu.
Bi pa tule omenil še kislo testo Fala, ki po moje ni to kar piše, ampak vsebuje tudi aditive (dough strenghteners), saj samo kislo testo ne more imeti tako močan učinek na volumen testa in drugo. Potem si kakšna prehransko razsvetljena ženska peče še in še zdrav kruh, v resnici pa golta aditive. Evo, nova kost za glodanje.
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 20:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Večino kruha v zadnjih 20-25 letih se je speklo doma - recepti in načini peke so se seveda spreminjali. Nekaj zaporednih let se je peklo v kruhomatu - pač, ni treba biti zraven. Kruh je bil zmeraj dober, mešalke kruhomatov tistega časa pa ne. Rezervni deli pa nerazumno dragi. Ko smo tretjega postavili pred vrata, je bilo z njimi pri nas konec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7852
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 21:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mravlja je napisal/a:
... Ko smo tretjega postavili pred vrata, je bilo z njimi pri nas konec.
Točno tako tudi pri meni in pri eni hčerki.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kvaliteta kruhomata je premosorazmerna s ceno. Imam dva od tega enega za cca 20 € (akcija). Ta se je nekajkrat uporabil in je v bistvu za rezervo. Tadrugi pa je bil drag in služi občasno za intervencije, ker dobim čez 3,5 ure kruh npr. ob nenadnem obisku. Smo pač na kmetih. Uporablja se tudi za izdelavo jogurta. Tudi toast je tako dober, kot je trgovinski, le da je brez aditivov, ki jih kupljen toast obvezno vsebuje.
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2023 04:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kruhomat za izdelavo jogurta ... ??
To bi si pa rad razjasnil ...

No ne samo to: itak me že celo noč muči kilaža tvojega hlebca izpod peke ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2023 06:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kruhomat ima program, kjer se v posodi vzdržuje temperatura 40-45 st.C. Zvečer daš v posodo 2 žlici jugurta in 1 l mleka, zmešaš in vklopiš program št. 15. Potem ležeš k ženi, zjutraj te čaka jogurt. Lahko tudi pražiš lešnike in orehe, izdelaš testo itd.

Teža kruha je 2,2 kg. Iz količine dodane vode in končne teže pečenega kruha izračunamo, da vsebuje 42,7 % vode.

Toliko o kilaži. Ker pa je kruh zelo dober, ima lahko vpliv tudi na kilažo avtorja.
_________________
Bedno.....


Nazadnje urejal/a Tonček 02 Apr 2023 05:13; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2023 07:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, hvala za odgovor.
Vidim, da sem račun sfalil v osnovi: Φ37 ... pa krivulja sfere ... pa π, pa σ ... pa dobim rezultat trenutne enotedenske porabe - ki jo tvoj izračun potrjuje. Wink

Kontraučinki domačega kruha so mi dobro poznani, jih nosim naokoli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.