|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem za normative, s stališča samooskrbe je pa to presneto dober rezultat.
(
imam eno tako srečo, da se približno istočasno pojavljava tu gor in se da kako stvar "predebatirati" v skoraj "realnem" času...
fotografija zgoraj me je spomnila, da ti "dolgujem" ( ) nekaj vprašanj, ki se tičejo "tulcev in njih vsebine", in so se mi zastavljala v času izvedbe... ;
takrat sem si mislil: "pusti možaka, da dela, itak ima zaradi lopate roke do pod koleni, ne posiljuj ga še s tipkovnico"... ;
če si za, bi kljub časovnemu odmiku to vseeno še rad storil - enkrat, čez en "vikend"...
) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Jul 2022 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ja prav, ti kar vprašaj... Večinoma sem online in odgovarjam hitro, če me ni, pa tkoaltko nisem videl vprašanja in se ne sekiram, da nisem odgovoril
Kar se tiče samooskrbe, računal sem, da bi rabili zase recimo nekih 200 kg ovsa kot nadomestek riža, kar bi se sodeč po tej izkušnji dalo spraviti not na cca 1.000 m2 površine, zelo grobo. In potem še ostane 5.000 njive fraj za razno. Tako da ja, s tega stališča je OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
Budno spremljam razvoj dogodkov.
Nekateri pravijo, da je dovolj že ročno drgnjenje ob sito in semena odstopijo iz luščin.
A kultura je bila pa čista? Mislim tako, na oko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje razumevanju ja (bila je kupljena v Kallii, ker oves ni kaj posebej cenjena reč in da bo ja ziher).
V načrtu imam zaenkrat:
- poskusiti malo presejati skozi razna sita, kar jih leži naokoli, ob hkratnem pihanju s fenom, pa bomo videli, kaj bo iz tega
- dajanje v neko kanto ali velik glaž in divje tresenje tega |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
Pismo, to ti bodo roke odpadle in fen bo pregorel.
Škoda ker nismo bližje. Shranil sem si (home made) vejalnik, ki kar dobro opravlja svojo nalogo in bi bilo lažje. Pa še malo nerodno velik je za prepeljavati.
No, poizkusi, da vidimo, če je ideja izvedljiva na fen. Za začetek.
Razmišljam, da bo za to delo idealna čimboljša suhost semena. Pač v smer shranjevanja do časa, ko bo čas za nadaljnje faze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Suhost je odlična (izmerjena vlaga 7,5%), tako da se mi ne mudi, poskušal bom po malem in videl, kaj je realno početi na celi količini (cca 200 preostalih kg).
To s tresenjem, če bo delovalo, se mora v naslednji sliki izvesti v večji količini samo takrat, ko gre za prodajo in nekdo želi več naenkrat; za sprotno kuharsko nadomeščanje riža pa sproti vzameš, brutalno pretreseš in vržeš v vodo, kar tudi reši vprašanje ločevanja plev |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ampak v nekih notranjih prostorih imaš malo višjo vlago in to potem rado potegne navzgor. Vem, težim.
S tresenjem pred vrelo vodo je malo divje, pa potem še pihaš in vidiš še sto nekih vej notri ipd.
To bi bilo fino rešit prej.
No, ampak nima veze. Jaz bi nekaj vzel tega, in bom že "telovadil".
Ko boš utegnil, bi te prosil da malo pomencaš, da se ugotovi kako lahko izstopa iz luščin. To naj bo ključno, potem bomo pa že ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ne daješ v vrelo vodo, najprej se namaka in izpere, tako da lahko v miru brez skrbi glede kropa počistiš s površine, kar je neuporabnega.
Kar se tiče vlage, cilj je opraviti te razne poskuse skozi naslednji mesec, vmes se po moje slika ne bo bistveno spremenila. Bom poskusil tudi to, kar praviš.
Sorta je bila Santini - https://selgen.cz/oves-nahy/santini/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav. Oprosti, ker težim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Jul 2022 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
Vse je dobrodošlo, zame je to nov teren in se učim na vsakem koraku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Feb 2023 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
Praktične izkušnje:
- oves v vrečah je od žetve do sedaj ostal lepo suh
- dam namočiti za nekaj ur (od 3 pa do zvečer prek noči)
- poberem, kar plava
- izperem preostalo, recimo 5 x
- na ta način prečiščeni oves gre potem na kuhanje in je na zmernem ognju cca 1 uro
- odstavim, spet 5 x izperem
- rezultat je uporaben za moje pojme enakovredno kot kuhan riž, le da ni tako fin, da bi delal iz njega recimo narastek - za rižoto ali kot sestavina pri sadnem zajrtku pa je odličen
Za moj okus nam riža več ni treba kupovati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 19 Feb 2023 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
No tole vse skupaj se pa mirno uporabi kot priročnik, hvala ti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Feb 2023 06:53 Naslov sporočila: |
|
|
crtj: zakaj tolikokrat izplakovati? Še posebej po kuhanju? Se zgosti podobno kot ješprenj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Feb 2023 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ker je roba takšna, kot je prišla iz kombajna, torej ni ravno samo oves in niso ravno samo zrna - tu je še prah, ostanki prejšnje runde česarkoli že v kombajnu, razna trava kot steblo in kot seme, odpadle luščine, razne ne tako očitno prepoznavne primesi ... vse skupaj pa lepo zaplava in odteče, ostane samo zaželeno ovseno zrno kot najtežja komponenta.
Se pa tudi kar solidno zgosti za moje pojme, ja, tako da je primerno kuhati s precej vode.
Reciklaža puranje krače iz pečice prejšnjega dne. Oves, grah, krompir, korenje, česen, čebula so z njive, olivno olje, sol in krača pa ne
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Feb 2023 09:10 Naslov sporočila: |
|
|
Mljask, kako vabljivo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|