|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
češnca
Pridružen/-a: 29.11. 2018, 19:04 Prispevkov: 513 Kraj: ožja Notranjska
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 19:32 Naslov sporočila: Armenska kumara - Cucumis melo var. flexuosus |
|
|
Armenska kumara ali stara "zelenjava", ki so jo gojili že pred 1500 leti, trpi rahlo identitetno krizo. Čeprav je videti kot kumara in ima vonj in okus - zelo blag - po kumarah, spada v resnici na botaničnem drevesu med melone. To je tudi razlog, da uspeva v najhujši vročini, tudi med našimi vročinskimi valovi, ko običajne kumare klecnejo.
Gojimo jo kot ostale bučevke. Aprila lahko posadimo in vzgojimo sadiko, ki jo posadimo na stalno mesto po 15. maju, ko mine nevarnost slane. Zahteva sončno in vroče mesto, na katerem se lahko vzpenja, dovolj komposta in predvsem v času dozorevanja plodov dovolj vode. Ni občutljiva na bolezni in nihanja temperature, saj jo gojijo tudi v puščavi. Rodi po 55-70 dneh od presajanja in do slane oziroma dokler je dovolj toplote.
Po rasti je podobna siciljanski lagenariji. Potrebuje precej opore, le da zrase malce krajša - hitrorastoča plezalka ima poganjke dolge do 4 m. Najprej cvetijo moški plodovi, ki odpadejo, nato pa na stranskih vejah tudi ženski, ki se ob oploditvi razvijejo v kosmate kumaricam podobne plodove. Zreli plodovi zrastejo od 75-90 cm veliki, vendar je bolje pobrati mlajše, do 30 cm. Mladih plodov ni potrebno lupiti. Pri starejših plodovih so semena bolj izrazita, okus mesa spominja na belo meso lubenice in lupina postane trda.
Jutri prinesem nekaj semen armenske kumare. Žal nimam ravno velike količine, zato jih vzemite tisti, ki to zelenjavo? sadje? naslednje leto vidite na svojem vrtu.
Nazadnje urejal/a češnca 04 Nov 2019 20:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Spet nekaj novega.
Kako je z uporabnostjo? Nadomeščaš z njo tudi kumare ali jo le ješ kot lubenice?
Me mika poskusiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
češnca
Pridružen/-a: 29.11. 2018, 19:04 Prispevkov: 513 Kraj: ožja Notranjska
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
Praktično vsi recepti, ki sem jih našla na netu, menijo, da gre za kumaro.
Našla sem solate, hladne juhe, vložena je baje v svoji domovini precejšnja specialiteta, možno jo je tudi popeči na žaru kot bučke. Meso je nekoliko bolj kompaktno od navadnih kumar.
Zgoraj sem pozabila dopisati, da je primerna za velike jedce. Ena kumara je lahko težka kilogram in več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za opis. Naslednje leto jo moram nujno imeti . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Aneda, da dopolni pelazajoči čajoto in lagenarijo. Jaz tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|