Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čajota - Sechium edule
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 57, 58, 59  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Bučevke
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1203
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 17 Nov 2014 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom poskusil jutri. Poročam o uspehu ali ne uspehu, surove so prav zoprne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1203
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2014 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem jo dal v krop in obračal v njem.

Pri taki dozoreli ne pomaga, bodice so ostale trdne. Še bolj nerodno je, ker drsi. Pomagajo pa vilice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7838
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2014 14:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred časom sem skupaj z medom dobila tudi čajoto. Dala sem jo v papirnati vrečki v klet, ki je sorazmerno topla in vlažna. Danes grem v klet po druge dobrote, pa me iz vrečke pozdravi pokončen bel poganjek, kakšnih 30 cm dolg. A je kljub temu še vedno užitna? Je mogoče užiten tudi poganjek, kakšna priprava a la šparglji, mogoče (Gorenjka pač ) ?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 687
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2014 21:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz poganjke zrežem med plodove in podušim vse skupaj. Plod s poganjkom pa je malo bolj trd, ampak nič hudega, okus je isti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkaplan



Pridružen/-a: 12.11. 2014, 10:09
Prispevkov: 7
Kraj: Cerklje ob Krki

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 01:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos imam okoli še 100 kg čajot, skoraj vse imajo že poganjke.
Neverjetno, od štirih sadik ob ograji vrta, sigurno 50 kg sem jih pa
že razdelil.

A kdo ve, kako preprečiti prehitro rast poganjkov, v temni kleti imam
okoli 15 stopinj.

Hvaležen bom odogovora, LP Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 05:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da jih imaš ene 10 preveč!
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkaplan



Pridružen/-a: 12.11. 2014, 10:09
Prispevkov: 7
Kraj: Cerklje ob Krki

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist je napisal/a:
Mislim da jih imaš ene 10 preveč!


Res ne bomo pojedli vseh, če prideš ponje, jih lahko dobiš kakšnih
10 kg.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem mislil stopinj Razz
Vseeno hvala, tudi pri nas so dobro obrodile in počasi z njih odganjajo šparglji Wink
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkaplan



Pridružen/-a: 12.11. 2014, 10:09
Prispevkov: 7
Kraj: Cerklje ob Krki

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist je napisal/a:
Sem mislil stopinj Razz
Vseeno hvala, tudi pri nas so dobro obrodile in počasi z njih odganjajo šparglji Wink



Žal nimam hladnejšega prostora. Je bilo čudno to, ko sem jih potrgal,
so nekatere že imele poganjke, dolge do 10 cm.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 13:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na trenutne zunanje temperature, jih lahko nekaj naložiš v katronaste škatle ali plastične gajbice in obložiš s časopisnim papirjem, vse skupaj pa na balkon ali kaj podobnega. Do močnejše zmrzali jih lahko hraniš na ta način, potem pa spet not na 15 stopinj. Vsaj nekoliko dlje bi morale tako zdržati.

Še ena opcija ti je ribanje na ribežnu za rezine (milimeter do dva debeline) in sušenje v ventilatorski pečici (50 stopinj, priprta vrata, čez noč) dobiš čajotin čips, ki ga po potrebi potem uporabljaš _ samo par minut pokuhaš in čajote nazaj nabreknejo, potem so uporabne kot sveže...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če požene in potrgaš stran je terminalno, ali lahko na novo odžene?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkaplan



Pridružen/-a: 12.11. 2014, 10:09
Prispevkov: 7
Kraj: Cerklje ob Krki

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 15:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk je napisal/a:
Glede na trenutne zunanje temperature, jih lahko nekaj naložiš v katronaste škatle ali plastične gajbice in obložiš s časopisnim papirjem, vse skupaj pa na balkon ali kaj podobnega. Do močnejše zmrzali jih lahko hraniš na ta način, potem pa spet not na 15 stopinj. Vsaj nekoliko dlje bi morale tako zdržati.

Še ena opcija ti je ribanje na ribežnu za rezine (milimeter do dva debeline) in sušenje v ventilatorski pečici (50 stopinj, priprta vrata, čez noč) dobiš čajotin čips, ki ga po potrebi potem uporabljaš _ samo par minut pokuhaš in čajote nazaj nabreknejo, potem so uporabne kot sveže...


Hvala, vidiš najboljše so enostavne rešitve, jih bom dal dve gajbici na teraso. Poganjke pa bom poskusil kot šparglje. LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7838
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dkaplan, pa povej kaj o okusu teh "špargljev"pa kako jih boš pripravil, prosim.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkaplan



Pridružen/-a: 12.11. 2014, 10:09
Prispevkov: 7
Kraj: Cerklje ob Krki

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 18:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Dkaplan, pa povej kaj o okusu teh "špargljev"pa kako jih boš pripravil, prosim.



To sem prebral na tem forumu, nazaj, do sedaj jih nismo jedli.
Ker jih imamo letos res veliko, jih bo žena na nek način pripravila.
Ker je spretna v kuhinji, ji bo skoraj zagotovo ratalo in bom o izkušnji
pisal, ko bo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 687
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Če požene in potrgaš stran je terminalno, ali lahko na novo odžene?


Če odlomiš in pustiš par cm dolge poganjke odžene precej hitro iz prvih zalistnikov. Če odtrgaš do konca tudi odžene samo traja kar nekaj dlje. Vsaj pri meni je bilo tako. Zgodilo se mi je na nekem plodu pred dvemi leti kjer se mi je poganjek zlomil po bližnjem srečanju s takrat eno letno hčerko. Mislim, da je trajalo več kot mesec, mogoče mesec in pol.

L.p.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Bučevke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 57, 58, 59  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 57, 58, 59  Naslednja
Stran 9 od 59

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.