|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 05:07 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Melona, se ti ob novem pridelku javim za pletarko. Če me hčeš....... |
Mogoče bi enkrat lahko imeli učno uro/ delavnico. Vedno me je zanimalo, kako se to dela.
Drugače pa, prvič sem opazila zelo ennavadno zadevo: česen je pričel tvoriti drugi strok na steblu. Kdo pozna to? Zakaj do tega pride?
Jaz sem česen izpulila, odrezala na steblu tik pod drugim strokom, ki sem ga posadila, "original" pa uporabila v kuhinji - nič ni bilo narobe z njim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj so pski zreli za spravilo za sajenje? Zunanja ovojnica glavice je že počila in se že vidijo čebulčki, ampak vse je videti še hudo sočno. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
kate je napisal/a: |
Drugače pa, prvič sem opazila zelo ennavadno zadevo: česen je pričel tvoriti drugi strok na steblu. Kdo pozna to? Zakaj do tega pride?
Jaz sem česen izpulila, odrezala na steblu tik pod drugim strokom, ki sem ga posadila, "original" pa uporabila v kuhinji - nič ni bilo narobe z njim. |
Malo mešaš strok in glavico!. Menda ti ni zrasel spodaj samo en strok?
Drugače pa se zgodi in isto sem v nekaj primerih opazil sam, da sredi stebla česen tvori zarodne čebulice. Moram reči, da nisem bil pozoren ali so bili v teh primerih povsod pski potrgani ali ne, ampak načeloma jih vse potrgam. Razloga ne poznam, lahko le ugibam, je pa relativno redek pojav in temu ne gre posvečati prevelike pozornosti. Opazil sem ga samo na "sorti" kraški rdeči. Predpostavljam, da so pač bili določeni pogoji za razmnoževanje, če drugače ni mogel tvoriti zarodnih čebulic. Čeravno mi ta sorta najraje porasuje, a se najbolje skladišči.
lpmami je napisal/a: | Kdaj so pski zreli za spravilo za sajenje? Zunanja ovojnica glavice je že počila in se že vidijo čebulčki, ampak vse je videti še hudo sočno. |
Del odgovora se mi zdi najdeš v spodnjem članku. Drugače pa so zarodni čebulčki zreli, ko bi se ločili in sami popadali na tla. Seveda tega ne želiš, zato jih potrgaš prej, itak pa najkasneje ob spravilu.
Prilagam povezavo na zanimivo branje:
Miša Pušenjak; TEHNOLOŠKI LIST ČESEN 2013
http://www.kmetzav-mb.si/Tehnoloska_navodila_cesen_2013.pdf
BrBr oz. moderatorji, predlagam, da povezavo uvrstite nekam na vidno mesto, mogoče na začetek teme.
Še info o stanju pri meni. Pospravil sem že zgodnjo sorto Portugalc in pričel kljub vlagi s spravilom kraškega rdečega, ker pri obeh že razpadajo zunanje ovojnice. Veliko ga je tudi poraslega. Očitno mu letošnja vročina in takratno pomanjkanje vode nista bila po godu. Anka še dozoreva, a bo spravilo te letos tudi bolj zgodnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikl, urejeno link je v prvem zapisu. Saj si tako mislil? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ja seveda, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Z določanjem zrelosti pskov imam vsako leto dilemo - po navadi so listi že suhi, pski pa še vedno sveži. Zato s spravilom odlašam in so glavice teh česnov ob spravilu že prezorjene. Letos sem se odločila, da jih bom pobrala istočasno z ostalim česnom in bodo zarodni čebulčki dozoreli med sušenjem. Saj debelijo se itak ne več, če so listi suhi, a ne.
Mojemu česnu so med sušnim obdobjem začeli rumeneti listi, a ne pretirano. Zdaj je dobro napojen in mislim, da bo lepo dozorel. Mislim pa, da ga bom letos tudi jaz pospravila prej kot pretekla leta. Nekako računam na sredo julija, ko bodo ugodni dnevi za spravilo (18-20.7).
Večino semenskega pa sem pospravila že kar nekaj časa nazaj, ker se je polegel. Zdaj se suši. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem danes izruval eno Anko iz zračnih čebulic in bil res presenečen.
4,5 centimetrov v premeru in vsaj 6 solidnih strokov je imela glavica.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
No, a vidiš, da tele gospa ni od muh... Glede na to, da so na površini stroki že lepo vidni, izgleda, da je dozorela. Koliko pa imajo rastlinr še zelenih listov? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, težko zdajle rečem, pa tudi dopoldan na njivi se nisem poglabljal v to.
Vem samo, da so ti mali česneki še najbolj zeleni in pokončni, bolj kot jesenski in spomladanski iz strokov.
Tudi na prerezu stebla je še čisto zelen.
Potem praviš, da je že kar goden za pobiranje ? Nekaj dni bom še počakal, da se zemlja osuši. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
No, če ima še večino zelenih listov, ga še pusti, se bo še malo odebelil. Za pobrat je takrat, ko je 2/3 listov posušenih. Takrat je skrajni čas. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2017 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
@bicikel:
Malo mešaš strok in glavico!. Menda ti ni zrasel spodaj samo en strok? - ja, hvala; glavico sem imela v mislih. No, pa saj se razumemo.
Drugače pa se zgodi in isto sem v nekaj primerih opazil sam, da sredi stebla česen tvori zarodne čebulice. - ja, tako izgleda, samo da ne izgledajo kot zarodne čebulice, ampak dejanska mini česnova glavica.
Moram reči, da nisem bil pozoren ali so bili v teh primerih povsod pski potrgani ali ne, ampak načeloma jih vse potrgam. - pskov ni
Našla sem samo eno fotko čisto identične zadeve, ampak povezava ne deluje.
Tukajle je fotka (tud ni dobra) tega, kar opisuje bicikl:
http://twitpic.com/6rzh6
Pa še tukaj, kar imenujejo (običajni pski in situacija podobna moji):
https://goingtoseed.wordpress.com/2010/07/22/garlic-varieties-and-their-scapes/
Se našla še tole, kar verjetno lepo dopolni odgovor na moje vpr.:
Hardneck Garlic: Allium sativum subsp. ophioscorodon Cloves grow in a single circle around a central woody stem. These varieties also produce, or attempt to produce, a flower stalk. What makes these garlics stand out is the range and quality of flavors they exhibit. Hardneck garlics typically have a shorter storage life than softnecks.
Softneck Garlic: Allium sativum subsp. sativum These varieties produce cloves in several layers around a soft central stem. Approximate cloves per pound can vary based on seasonal conditions and the variety. These easy-to-grow garlics are excellent in the kitchen and usually have the best storage qualities. Great for braiding.
Elephant Garlic: Allium ampeloprasum Not a true garlic, these enormous bulbs have much milder and sweeter flavor than garlic, as it's related more closely to a leek. Elephant garlic is planted 6-8 inches apart and covered with 4-6 inches of soil.
Bojda to nastopi zaradi stresa (preblaga zima, premila zima ipd.). No, jaz se ne stresiram preveč zaradi tega, je bila bolj zanimivost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Večino semenskega pa sem pospravila že kar nekaj časa nazaj, ker se je polegel. Zdaj se suši. |
Brbr, a semenski praviš tistemu iz zarodnih čebulic? Ker meni se je tudi polegel, ampak sem krivdo valila na voluharja, ki mi je s svojimi rovi čisto prestavil in spodkopal česen . Potem bolje, da ga tudi kar poberem? Ker sicer je moja anka še čisto zelena, niti malo ji še ne rumenijo listi.
Lanska je tudi še čudovita, sem in tja kakšen strok malo kali, nobenega prhkega ni, samo malenkost je uvel . Večino sem ga pred par dnevi zmrznila za piščanca s česnovimi stroki, ostanek pa bo do novega še čisto lepo zdržal. Tale gospa Anka me res navdušuje! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, živjo.
Ja "semesnki" pravim tistemu iz zarodnih čebulic. Tiste rastline, ki niso naredile cvetnega stebla, so se pri meni že dolgo nazaj polegle (najbrž tudi zaradi pomanjkanja vode). Tako sem jih populila. V zemlji so imele glavico z enim strokom. Tisti semenski, ki so pognali cvetno steblo (in bodo imeli glavico z več stroki), pa so še v zemlji, a že rumenijo. Izkopala jih bom predidoma čez dobrih 10 dni.
Me veseli, da ti Gospa dobro služi. Moram reči, da je tudi tvoj recept za piščanca s česnovimi stroki več kot odličen... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
In kje najdem ta recept? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, res, kje je? Tudi mene zanima.
(verjetno nekje v blizini piscanca ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 7 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|