|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, ravno prav. Je že moja ga. spraševala zakaj ne bi porezali stebel in prihranili na prostoru.
Tako mimogrede, sem šele malo čez polovico pobranega. Na vrsti so večji primerki Anke in ves "Barjanc". Enostavno ni zneslo prej. Po vročini je to ubijalsko delo, zvečer ostane malo časa. Največ dela pa pravzaprav predstavlja pletje slaka in njegovih korenin. Poleg tega se na podoben način širi ena sorta trave, ki ima tudi pod in nadzemne poganjke dolge do 1 metra.
No, s pridelkom sem zaenkrat zadovoljen, čeprav so debeluhi še v zemlji. Listi so praktično vsi že suhi, stebla pa so še zelena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa sem mislil, da sem edini, ki mora grede prvo očistiti vsega kar ni česen, šele nato pa se lahko posvetim tistemu, kar je česen.
Letos je moj drobnejši. Sadil sem ga na površino, kjer še ni tako udelana in rodovitna zemlja. Sicer je bil razmeroma zdrav (večino se je posušil v zadnji vročini, rja pa je prijela le manjši del nasada) in sem malce upal na še kakšen teden vegetacije, a kot že rečeno. Zelenje je odjadralo na zadnjem vročinskem valu.
Po izkopu ga jaz ponavadi pustim nekaj časa na sušenju, nato pa ga očedim in prikrajšam stebla na cca 10 ali 15cm. Nikoli nisem opazil kakšnih težav.
Morda še to. Opažam da rastline, na katerih sem pustil cvetje za zarodne čebulčke ostajajo dalj časa zelene kot tiste, katerim jih porežem. Pa četudi je to le steblo. Ali je kaj podobnega opaziti tudi pri vas? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
A ne, čiščenje plevela počnem sedaj sproti z izkopom. Drugače je nemogoče priti do korenin slaka in tiste trave.
Zarodnih čebulic ne puščam, tako da ne vem nič o razlikah. Sem in tja, sicer kakšna ostane, a nisem bil pozoren na razlike, pa tudi vzorec je premajhen.
Koliko časa sušiš predno porežeš stebla? Jaz cca. 3-4 tedne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
Podobno kot ti, pač odvisno od situacije.
Če ne puščaš zarodnih, ali potem sadiš kar stroke?
Jaz vsako leto pravim, da tega ne bom več počel, pa na koncu vedno pustim nekaj cvetja.
Sem že omenjal, da so mi enoletni do sedaj vedno slabo naredili (drobčkeni), no letos so pa zastavili in jih ima precej kar stroke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jiglans, tudi jaz sem mislila, da sem edina 😊 Očitno nas je več takih. Ko sem ostalo šavje odstranila in po najboljših močeh populila slak, sem se šla rudarjenje. Glavice sem iskala in izkopavala kot krompir. Ker je zunaj malo črn, sem ga v zemlji še teže našla.
Ja, tudi meni se zdi, da so stebla s pski izrazito bolj zelena, sočna. Sem bila presenečena in sem mislila, da sem jih prezgodaj populila. Ampak tiste glavice so se že malo odpirale. Zdaj jih bom posušila skupaj , brez rezanja. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 16:33 Naslov sporočila: |
|
|
Tole z zelenimi stebli česnov z glavicami bo najbrž da (sklepam) pripisati tvorbi hormonov na vrhu stebla. S tem ni prekinjen transport hranil k zarodnim brstičem na vrhu stebla, ki je možen le po živem steblu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
Bi znalo biti tako, ja.
Hmm, našel sem par primerkov pozabljenih pokončnih pskov/stebel in na njih zarodne čebulice, ki so že odgnale kakšnih 5-10cm. Izgledajo kot eni kuštravci vrh stebla. Zanimivo! Seveda bolj izjema kot pravilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Jul 2016 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem lani svoj prvi pridelek anke pustila čisto v lupini, samo zemljo sem odstranila in tudi listje je ostalo celo, nisem nič odrezala. Potem sem jih imela v pokriiti drvarnici do zmrzali, spletene v nekakšne kite .
Pozimi sem jih obesila v klet in zadnjo glavico smo pojedli ene dva tedna nazaj - popolnoma svežo, nič izsušeno in brez kalčkov . Ne rečem, da je to najboljši način, ampak meni se lepše ne bi mogel ohraniti. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 21 Jul 2016 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo kmečko klet. Za shrambo česna je najbrž preveč vlažna? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jul 2016 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Česna nikoli nismo shranjevali v kleti, vedno na podstrešju, čeprav je tam včasih tudi zmrzovalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jul 2016 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam na njivi še eno gredo česna s semenskimi glavicami. Glavice se že odpirajo, je skrajni čas, da ga poberem, a kaj, ko me trenutno daje išijas ali nekaj podobnega . Do drugega tedna se moram spravit k sebi, drugače bo prepozno - bo čisto prezorel. Sicer si ne obetam kakšne pretresljive lepote/debelosti, ker je tudi ta česen že pred časom izgubil liste zaradi rje.
Lpmami, če praviš, da si rudarila in so ovojnice črne pomeni, da si ga pobrala prepozno.
Če ne porežemo pskov, je rastlina dalj časa zelena - dalj časa zori. (moje izkušnje).
Copatka, mislim, da je tvoj način (nič čiščenja) idealen. Tako je česen najbolje zavarovan. Isto velja za čebulo, ki naj bi med skladiščenjem obdržala kar največ ovojnih lupin.
Mislim, da je za dobro skladiščenje pomembno tudi, da je prostor suh, zračen in ne temen.
Bicikel, tudi pri mojih se včasih zgodi, da začno čebulčki odganjati že na rastlini, zakaj, ne vem. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 21 Jul 2016 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
evo, jaz sem ravnokar z njive, pobrala sem ves česen anka. Tisti manjši semenski česen, ki je bil posajen iz zarodnih čebulic, sem pobrala že kakih 14 dni nazaj, tega pa sedaj. Super je, do sedaj še nikoli ni bil tako lep in debel. Morda bi ga lahko pustila še kak dan ali teden, ker listje še ni bilo zelo porumenelo, ampak glavice so imele že lepo nakazane stroke. Verjetno ni nič narobe, če ne čakam do zadnjega, kaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jul 2016 08:19 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, čestitke. Pravijo, da je česen potrebno pobrat, ko je tretjina listov še zelena. Zrel je, ko se v glavici vidijo izoblikovani stroki. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 22 Jul 2016 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, tudi dve gredi mojega česna sta mi danes ta mala vnuka pomagala populit. Sedaj ga bom pod nadstreškom malo posušila, preden gremo v ponedeljek n a morje, bom še stebla skrajšala na en pedenj, da ga bom lahko na tanko razporedila v gajbice, kjer se bo do konca osušil. Sinoči sem ves česen zalila, če ne, bi danes ne mogli spuliti nobenega, tako pa je super šlo. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 22 Jul 2016 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
Res je, posušena zemlja je že zelo trda. Česna sicer ne pulim, ampak jih privzdigujem z vilami ter vsakega z rokami na grobo očistim zemlje, v nasprotnem bi se marsikatero steblo odtrglo.
No, na izkop čaka še 1/3 česna. Za konec sem pustil največjega, ki je tudi najdlje ohranil zelenje. Sedaj je vmes zelen predvsem slak in trava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 23, 24, 25 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 23, 24, 25 Naslednja
|
Stran 16 od 25 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|