Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7668
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2021 09:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj misliš s plesnenjem? Se je med fermentacijo delala na površini bela mrena? Povsod pravijo, da to ni nič hudega... Tudi pri meni se pojavlja, a jo sproti odstranjujem. Proti koncu fermentacije ne nastaja več.

S čajotami, žal, nimam izkušenj...

Mimogrede - v kozarcih že brbota. Tokrat jih hranim kar v pečici - je najbolj prikladen prostor v naši hiši.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2021 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr,

si lani napisala, da zoriš čilije v kozarčku, potem jih fermentiraš.

Kako jih zoriš? Lp
_________________
Lp

Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7668
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2021 17:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zorila sem jih zgolj po naključju. Hotela sem shraniti zelene čilije za kasnejšo rabo. Tako sem jih oprala, posušila in zaprla v steklen kozarec, ki sem ga hranila na svetlem, na sobni temperaturi. Kmalu se je kar precej čilijev obarvalo. Te sem potem fermentirala.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Počasi razmišljam o kisanju zelja in ne vem, če nisem že malo pozen. Zakaj?

Lansko leto sem napravil vse po ps-u, po kamen za obtežitev pa sem se lepo zapeljal v Kamniško bistrico in tam izbral najlepšega belega, okroglega in gladkega. Skratka nekaj, kar izvira iz še dokaj čistega potoka-reke in takšnega, da ni težav s sprotnim in kasnejšim umivanjem.

Zelje je lepo skisalo, vendar pa je očitno kislina razjedala tudi kamen, kar se je poznalo tako na okusu (v znosno negativo) kot tudi na samem kamnu, ki je ostal z dokaj razjedeno površino.
Ne eno in ne drugo mi ni všeč in bi spremenil.

Ali ima kdo podoben problem in kako ga je rešil?
Ali obstaja kakšna kamenina, ki je fermentacija nebi razjedala ... in če ja, kje se nahaja, pa da ni ravno ob avtocesti in dolvodno za čistilno napravo. (morda Andrej Banko ...)

Fino bi bilo, če bi uspel najti rešitev še pred obilnejšim jesenskim deževjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5028
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 15:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, lep in bel kamen iz Kamniške Bistrice je skoraj brez dvoma apnenec, ki pa ga kisline počasi ( ali pa tudi hitro, če uporabiš kaj močnejšega Wink ) razjedajo.
Potreboval bi nekaj silikatnega.
Izognil bi se glinavcem, skrilavcem in peščenjakom, ker so porozni, radi razpadajo, oziroma se lahko drobijo.
Idealen bi bil čisti kremen. Ena taka lepa, gladka, velika kremenova skala.
Ne ležijo pa takšne čisto povsod.
Super bi bil tudi pohorski granodiorit, ampak boš moral na izlet vsaj tja nekje do Zreč ali Oplotnice.

Kako veliko skalo ( dimenzije ) pa potrebuješ ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 16:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, Štajerska...

Jah, obstoječi je nekakšen jajčasti oval dimenzije 25x20x15. Približno.
In sigurno je apnenec, brez dvoma.

Kad je cca 40cm v premeru in večji ne sme biti. Skratka kamen ne skala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5028
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drugače pa, vse okoli tebe so sedaj posavske gube, ki so pretežno zgrajene iz kremenovih peščenjakov, kremenovih konglomeratov, meljevcev in skrilavcev.
Med temi kamninami so vedno tudi čiste kremenove žile.
Lahko si vzameš čas in greš malo na sprehod po potočkih, ki pritečejo dol s hribčkov.
Prepričan sem, da se da najti kakšen primeren, malo večji "kresilni kamen." ( kremen ).

Bom pa vzel na znanje in če morda ta mesec srečam kje kaj primernega, ti dostavim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9233
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 18:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, daleč najbolj enostavno je kisanje v kozarcih "od kumaric".
Naribaš začiniš premešaš, pustiš da malo dpusti vodo natlačiš v kozarce do vrha, da zgoraj izstopi voda, zapreš s pokrovčki lahko kar močno. Zložiš v posede ki bodo prestregle tekočino ki bo pod pokrovčki se prelila iz kozarca. Čez tri tedne preveriš če so kozarci dobro zaprti jih od zunaj umiješ in zložiš na polico na hladno in temno mesto. Moji lanski so še krasni.
Začimbe po naše: groba, nejodirana piranska sol cela kumina večbsrvni poper rezine kutine. Zelje pravo varaždinsko.
Zelo priporočam ta način kisanja. Enako za repo ampak jo moraš res na trdo natlačiti v kozarce da ni zraka prav nič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 19:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans pozdravljen.

Kot se rado zgodi, premlevam "probleme" z gartlca s svojo bolj "praktično" polovico, ki pravi, da lahko kamen, ki ga že imaš, vtakneš v večjo PE vrečko za hrano, in obtežiš zelje kot lansko leto.
Lahko pa napraviš "utež" z večjo PE posodo za zamrzovanje, v katero preprosto naliješ potrebno količino vode.

Me pa zanima kakšen les (če?) si uporabil pod kamnom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obema hvala za odziv.

@Andrej; Ja, res je, polno nekega "rjavega ali črnega" kamna, vendar ali je samo porozen, v najslabšem primeru pa se lomi po plasteh. Konglomerat sem tudi zapazil .... morda bi ga moral s fleksarico obdelati v prijaznejšo obliko, nisem bil pa pozoren ali se kaj drobi, kruši ... karkoli. Bom malo pogledal v hribu nad nami.

Ne vem kakšen material je črna kamenina. V potokih tu okoli ga je mestoma precej, vendar kot rečeno je ves v tankih plasteh in še te se potem cepijo na tanjše.

Kresilni kamen, googlal, nikoli videl v naravi.
Če veš za kakšno lokacijo tu okoli grem lahko sam, sicer pa hvala za ponujeno.

Bi moral kaj več v naravo, pa zadnje čase nekako ne več, kot sprehod s psom, ne vem...

@metuljc, hvala, poznam a sem malo odvrnjen od te tehnike. Pred leti mi je še celo leto po malem vrelo iz kozarcev. No, saj v končni fazi je tudi OK, vendar na novi lokaciji nimam neke prave kleti, ki bi bila konkretneje ločena od bivalnega dela in me, kot že rečeno vonjave motijo. Pač nenehno pocejanje tekočine.
V bistvu me malo preseneča tvoj predlog in navdušenje, ker se zdi, da s tem nimaš tolikšnih problemov. Sedaj, ali je bila tista moja letina zelo čudna in močno vrelno aktivna ali pa ne vem kaj.
Skratka, kupil sem kad za kisanje z "vodnim" žlebom na pokrovu. Letos bom prvič tako.

Varaždinsko. Ali se to sploh še dobi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@mravlja; pozdrav. Boljše polovice so zlata vredne, neguj in čuvaj jo.

Kamen v vrečko, ideja, nebi se spomnil. Moška glava, pač. Ne vem pa, če PVC kaj dodaja v "kisanje" ... v stilu hormonskih motilcev ali kaj so že? To je le malo bolj kompleksen proces, kot zgolj voda v plastenki, ... si mislim, pa še tam ni OK.
Aja, posoda-kad je jasno da plastična.
Bom raje "ugasnil luč" glede plastike

Voda v posodi ima enako težo kot voda nad zeljem. Kako ji dopovem da naj prva tišči dol drugo?

Les? Uporabil sem lesene dilce. Zakaj?
Mislim reči smrekove dilce.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2023 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj oče je na zelje zagotovo dajal apnenčaste kamne, saj se je na našem kraškem področju dobilo samo te. Nikoli nisem čutila kakega priokusa, ali pa sem ga bila že tako navajena?

Je pa šlo takole: najprej naribano zelje, gor precej celih zunanjih zeljnatih listov, gor tesno prilegajoče deske, po moje ne smrekove, imam v spominu precej gladke. Čez te prve tesno prilegajoče je dal poprek še dve debeljši in gor kamen. Morda voda potem ni ni segla do kamna? Ne vem, ker je za to dosledno skrbel on in ven jemal količine za teden ali dva ter vsakič vse skrbno opral.

V kozarcih tudi meni ni uspel. Zgodilo se je nekaj podobnega, kot tebi, a sumim, da morda zelje ni bilo pravo, lahko pa le nevajena ročica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2023 06:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelje in repo sva kisala predpredlani. Obtežila sva ju s kamnoma iz Bohinja, gladkima, belima. Kot domneva Muha, sta kamna ostala suha, pod njima sta bili dve precej debeli jesenovi deščici. Posodi sta bili stekleni, pravokotne oblike, širina x dolžina cca 30 cm, višina pa cca 80 cm.

Les pa ne sme biti zelo tesno prilagujoč se posodi, ena nama je počila, ker se les napije zeljne tekočine in se razširi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9233
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2023 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ploščate glave, ki jih prodajajo v vrečah, so izboljšana verzija varaždinskega. Čisto pravega, z manjšimi glabami in malo bolj zelenimi kupim v kiosku z zelenjavo v Celju pri "svinjskem sejmu". Ga pripeljejo direktno z ene kmetije iz okolice Varaždina.
Moja sorodnica tako dela z zeljem, veliko let, lani sem tudi jaz. Zelje je čudovito.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2023 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas se kisajo manjše količine, mogoče zato kakšna rešitev ni čisto običajna. Tudi v kozarcih uspe, sploh repa, repa tudi vonja nima. PVC-ja za prehrano mislim, da ni več, je PE, ki naj bi bil varen, tako trdijo.
Kar se pogovarjamo tu okoli, se vse kisa v PE sod(čk)ih, manjše količine pa v belih 10l posodah za mleko (če kdo pozna kuharico v vrtcu, velikokrat ne vedo, kam z njimi), so zelo uporabne ...
https://agrocom.si/vse_kategorije/enologija_in_sadjarstvo/odcejalniki_posode_za_shranjevanje_posode_za_mleko/1966/posoda_pe_za_shranjevanje_zivil_10_00_l/ .

Pri obtežbi se nevtralizira silo vzgona, je manjša od teže zelja. Verjetno to vsak reši sproti, s poizkušanjem, kakega računanja se nima smisla lotiti. Mogoče je tvoja količina res prevelika za vodno obtežbo.


Se mi zdi, da je muhin/melonin način edini smiseln in pravilen. Les na les in je kamen suh.
Les nad zeljem, vrsta lesa, je zelo pomembna zadeva, se spomnim iz otroštva. Bi rekel, da je oče prisegal na bukev, čeprav točno ne vem več. Jesen se mi zdi tudi v redu, verjetno tudi javor?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 9 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.