Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 10:17    Naslov sporočila: Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave Odgovori s citatom

Ob iskanju informacij o fermentiranju različne zelenjave sem tu in tam na Gartlcu našla kakšen stavek o tem. Figula mi je predlagala, da začnem novo temo - voila!

Za fermentirano zelenjavo me je navdušila ena restavracija, kjer jo servirajo dnevno, nekakšna slovenska verzija kimčija - več kot odlično!

Še največ izkušenj ima očitno Juglans (http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html), zgleda, da se s tem ukvarja tudi Aye-Aye (http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about4229.html).
Super bi bilo, če bi tudi drugi delili svoje izkušnje Wink .

Moj prvi poizkus (poleg zelja v kozarcih, ki ga pripravljam že dve sezoni) je tole, kako bo ratalo in kako dolgo bo zdržalo, pa še ne vem Rolling Eyes .


_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo, copatka, odlično izgleda!
Je tole lakto fermentacija, ko imaš zaprto s pokrovčki?

Pisano, njami, dobra papica za mikrobioto. Hecno je tole s fermenirano hrano - tudi če ti gre najprej steška po goltancu (primer moj mrožek) postane sčasoma dnevna doza vsaj nekaj viličk želja in potreba.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 21:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Figula, ja, je lakto fermentacija, čeprav so pokrovčki trenutno gor samo provizorično. Zdaj so se mehurčki v glavnem nehali in jih bom privila do konca. Tako ponavadi naredim s kislim zeljem in se mi kar obnese.

V bistvu pa ne vem, kdaj tole do konca fermentira. Za zelje pravijo, da po treh tednih. En kozarec bom odnesla v klet in ga pustila pri miru, enega bom pa najbrž imela v hladilniku in sproti malo poizkušala Rolling Eyes . Predvsem upam, da se kaj ne pokvari ...

Če bo s tema kozarcema vse v redu, bom z veseljem eksperimentirala tudi v bodoče.

Kaj in kako pa ti fermentiraš?
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V OK berem, da je pri založbi PIPIN pravkar izšla knjiga Fermentirajmo!. In v reviji, ki je priloga NeDelu sta 2 članka na temo fermentiranja. Priporočam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 23:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Copatka, fermentacija v bistvu nima roka trajanja - kar poglej japonski miso. Lahko šteje več let. Starejši kot je, boljši je Wink . Samo pomisli koliko rodov bakterij vsebuje Smile

Okušanje bo kar zaleglo. Ko se ti bo zdelo dobro, lahko začneš jest. Če boš imela več kozarcev, te bodo zlahka počakali v hladilniku. Vseeno jih "imej na očeh", da bodo lepo počasi naprej fermentirali.

V bistvu delam kot ti. Samo da je pri meni "divja" fermentacija = kozarec pokrit s krpico. Dostikrat malo nosim kozarce naokoli, da nalovim različne mikroorganizme.
Isto skušam napolniti kozarce z različnimi sestavinami, predvsem gomolji in korenovkami. Da lahko hranim različne bakterije. Dodatki so tudi različni: od posušenih rezin pomaranč, limon, potem ingver, kurkuma, brinove jagode, poper, koriander semena .....
In ja, tudi pokvarilo se mi je že. Ne gre drugače.

Sem pa že nekajkrat z ingverjevo kulturo fermentirala čaj, da je nastala soda. Zelo dobro. Malo ublaži tudi najbolj grenka zelišča in zdravilne rastline kot je na primer deljenolistna srčnica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 00:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Metuljc, sem jo takoj rezervirala v knjižnici. Very Happy

Marička, Figula, ti si pa že prava profesionalka! klanjam se Jaz sem še totalni neznalček Rolling Eyes . Ampak me za zelenjavo res zanima, ker mi vsako jesen zmanjka prostora v zmrzovalni skrinji. Mogoče te bom še kdaj vprašala za kakšen nasvet - saj lahko, a ne? Wink

Ravnokar sem šla prvič probat svoje čudo, ki je zdaj staro ene tri ali štiri dni - prav super je! Ni pa še skoraj nič kislo, verjetno s časom postane bolj?
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dobra misel



Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14
Prispevkov: 133
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 00:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Figula, Copatka, prosim za nasvet, kako naj se tega loti začetnik.

Hvala in naj dobro fermentira.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7851
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 07:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekajkrat sem na obisku pri naši pokojni članici Sanjarki Ani zobala fermentirane koščke različne zelenjave - nekaj hrustljavega in rahlo kislega. Poglej še po njenih zapisih, kaj je pisala o tem.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 08:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še svež članek iz Odprte kuhinje:
https://www.odprtakuhinja.si/kroznik/pisani-svet-vzhodnjaskih-tehnik-fermentiranja/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobra misel, tudi jaz sem čista začetnica Rolling Eyes . Prebiram članke, googlam in preizkušam. Lahko ti skopiram le linke, ki sem jih do zdaj nabrala Wink :

https://www.drfeelgood.si/trije-cudezi-naravne-fermentacije/
https://kmetijanasraj.net/2016/02/20/fermentirana-zelenjava/
http://divinehealthfromtheinsideout.com/2013/05/fermented-foods-easy-brine-veggie-recipes/
https://culinaryjourneybyme.com/2017/12/kimchi-kimci-korejska-fermentirana-zelenjava-eliksir-mladosti/
http://m.gartlc.mojforum.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html
http://www.gartlc.mojforum.si/gartlc-about3117-0-asc-0.html
https://www.thekitchn.com/23-essential-fermented-foods-for-better-gut-health-229599
https://www.thekitchn.com/recipe-lactofermented-mixed-pickles-recipes-from-the-kitchn-194011
https://www.thekitchn.com/how-to-make-easy-kimchi-at-home-189390

Naj ti tekne!
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jebela, sedajle sem dokončala moj expoze z natančnimi navodili in hočem poslat - me vrže ven iz prijave in moj spisek izgine Twisted Evil Twisted Evil jao, jao
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 09:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene je že naučilo, da vse, kar je več od par stavkov, napišem v Word in potem skopiram semle. Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dobra misel



Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14
Prispevkov: 133
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 14:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za trud, bom prečitala, potem se pa lotim... Tudi jaz sem želela rezervirati knjigo Fermentirajmo, pa je v Knjižnici Šiška še v pripravi. Bo pa kakšna druga, sicer pa internet...

Naredite si lep dan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobra misel, ne obupat, saj se popoldne/zvečer še enkrat spravim spisat navodila Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dobra misel



Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14
Prispevkov: 133
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2018 16:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Figula, nikakor ne bom obupala, zdaj me je šele zagrabilo Laughing . Imam precej linkov za začetek, potem pa probe in "na napakah se učimo" Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 1 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.