|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 13:52 Naslov sporočila: Krofi |
|
|
Osnovni recept po katerem mi vedno uspejo.
0,5 kg mehke moke (lahko tudi mešanica z ostro)
4 rumenjaki
0,25 l mleka
4 dag kvasa
4 dag olja ali margarine
4 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
slaba žlička soli
1 žlica ruma
mleti sladkor za posip
1. vzhajaš kvas (žlica moke, žlička sladkorja, malo mleka, kvas)
2. Moko, sladkor, vanilijev sladkor, 4 rumenjake in toplo mleko z oljem ali margarino in soljo zmešaš, dodaš vzhajan kvas in veliko žlico ruma ter zmiksaš s kavlji za testo. Pokriješ in pustiš vzhajati (do enkrat več testa). Tole testo je precej čvrsto, se skoraj ne prijemlje rok, in ravno to je med drugim garancija za lep venček.
3. Na pomokan prtič polagaš kroglice, velike kot mandarine. Pokriješ s prtičem in ponovno pustiš da vzhaja (3/4 ure).
4. Cvreš v 1 litru FRIVITA olja z 2 žlicama ruma Obrnjene polagaš v olje in pokrite cvreš 2 minuti, nato jih obrneš in nepokrite cvreš še 2 minuti. Ocvrte napolniš z marmelado in potreseš z mletim sladkorjem
OPOMBE:
- če rum zlijemo v mrzlo olje, ne bo škropilo naokoli . Samo rahlo brbota. Ko neha brbotati, je olje ravno prave temperature. Nekateri namesto ruma dajo v olje žlico žganja, spet drugi kar vodo. Tudi pri vodi, če jo damo v mrzlo olje, menda ne škropi.
- prava temperatura za cvrenje je 160 °C. Če nimamo termometra si lahko pomagamo na zgoraj opisane načine, ali pa tako, da vsake toliko časa vržemo v olje drobno kroglico testa (iz ostankov, ki jih postrgamo iz posode). Ko taka kroglica priplava na vrh skoraj tik zatem, ko smo jo spustili v olje, je temperatura prava.
- prenizka temperatura pomeni podaljšan čas cvrenja in krofi popijejo več olja.
- previsoka temperatura = zunaj zažgani, znotraj surovi.
- kdor cvre v AMC posodi: temperatura je ravno prava, ko kazalec na pokrovki doseže prvo rdečo črto. Potem takoj zmanjšati gretje na skoraj minimum!
<hr>
Lahko se tudi potrudimo in krofe z marmelado napolnimo že med oblikovanjem, torej pred vzhajanjem. V tem primeru je dobro, da je testo za malenkost, ampak res malenkost bolj mehko (da se lepše sprime), da smo uporabili samo mehko moko. In da delamo nekoliko večje krofe. Iz pol kile recimo le 12 krofov, namesto 16. V tem primeru jih na vsaki strani cvremo 3 minute. Ja pa marmelado moramo vzeti tako, da med oblikovanjem ostane v celem kosu. Pri tej varianti odpade naknadno polnjenje in tudi okus dodatno pregrete marmelade je nekoliko drugačen.
<hr>
Kdor ima kruhomat, lahko zmeče v posode naenkrat vse sestavine, neogrete, s kvasom vred. Če imamo zmrznjen kvas, ga ni treba odtajati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, Muha, hvala! Opomba o kruhomatu je pa še posebej praktična. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
Super, Muha.
Sem se hotela posvetovati okoli vzhajanja, ker mislim, da moj način še ni popoln...
Jaz delem po tem receptu (več ali manj se ujema s tvojim, le da je količina dvojna):
0.5kg mehke moke
0.5kg ostre moke
9dag kvasa
1/2 L mleka
7-8 rumenjakov
12-15dag sladkorja
1dcl olja (v soboto sem dala salovo mast)
1 vanilj sladkor
1/2 dcl ruma
1 kavna žlička soli
sok polovice limone ali nastrgana lupinica
Postopek izdelave testa je enak kot pri tebi. Res ga zelooo dolgo gnetem (no, multipraktik ga gnete gotovo 20min).
Od tu naprej pa gre pri meni drugače in sicer:
testo zvrnem na desko, pokrijem in pustim cca 15min, da vzhaja. Potem pa mu postopoma odvzemam po 4 kepice, oblikujem 4 kroglice in jih dam vzhajat v ogreto (cca 30st-40st) pečico. Po 15 minutah krofe obrnem in istočasno vstavim v pečico 4 novo narejene.
Za peko uporabljam fritezo. Tako nimam problemov z nastavitvijo prave temperature. Če prav razumem, ti dodaš olju rum samo za določanje prave temperature in ne zaradi česa drugega, a ne?
Po 15 minutah, gredo prvi 4 na glavo v vroče olje. Tam ostanejo 4minute pokriti. Potem pa fritezo odkrijem, jih obrnem in cvrem še 4 minute.
Krofe, ravnotako kot ti, polnim z marmelado, ko so ohlajeni.
Zdaj pa okoli vzhajanja... Pri mojem postopku sem opazila, da so prvi krofi grši kot kasnejši. Sicer imajo venček, a je ta tanjši in bolj ploščati so). Zdaj, ko sem prečitala tvoj postopek vem, da je to gotovo zaradi prekratkega začetnega vzhajanja (čeprav sem ga že tako in tako podaljšala glede na osnovni recept). Tako bom jutri prvo vzhajanje podaljšala.
Zanima me, po koliko krofov naenkrat cvreš in ali niso tisti, ki pridejo zadnji na vrsto že preveč vzhajani? To se je meni zgodilo, ko sem jih delala prvič in sem vse krofe (32) oblikovala naenkrat, potem pa sem jih cvrla po 4 naenkrat. Tisti, ki so prišli zadnji na vrsto, so bili čisto preveč vzhajani in so pri cvrtju padli skupaj. Ocvrti pa so bili podobni letečim krožnikom. O venčku ni bilo ne duha ne sluha.
Tole je slika sobotnih - se je izkazalo, da jih je gospod Brbr uspel ovekovečiti
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
Same mojstrice! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: kot prvo: zelo lepi krofi, ne vidi se, da bi imela kake težave med postopkom .
kot drugo: pri večji količini sem tudi že sama opazila, da so bili zadnji krofi preveč vzhajani. Kadar jih pa delam samo iz pol ali tričert kile moke, jih ravno še uspem dovolj hitro scvreti. Cvrem tudi samo po 4 naenkrat a računaj, da ena moja runda cvrenja traja le 4 minute, pol manj, kot tvoja.
Še en mit o krofih pri najinem receptu komot lahko pozabiva. Tisto, da jih je treba delati v skoraj neprodušno zaprti in ogrevani kuhinji. Ni važno, kakšna temperatura je, le da je stalno enaka. V hladnejši sobi bodo vzhajali nekaj dlje, škodilo jim pa nič ne bo. Menda nevzhajane lahko damo celo v hladilnik čez noč in so naslednje jutro ravno prav vzhajani. Nisem še preverila, če to drži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas (pri starših) je bilo zmeraj opozarjanje: "Zapiraj vrata, da se testo ne prehladi!" _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, včasih.....................je bilo drugače, kurilo se je na drva, tam okoli štedilnika je bilo vroče, stene drugje pa mrzle, skozi okna je pihalo, kvas je bil slab,...pa nevarno je bilo, da bi krofi, štravbe,....sproti izginjali.................pa je bilo treba to preprečiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Svoje prve krofe sem cvrla šele v srednjih letih, s polnim stanovanjem priprav otrok na pustovanje, dva sem morala še naličiti. Premislila sem vse to, kar je povedala Metuljc, zaprla okna in vsem povedala, da lahko hodijo noter in ven, kolikor hočejo, saj so bili v bloku vsi prostori ogrevani. Da ne bodo oni krivi, če mi krofi ne uspejo.
In glej začetniško srečo: prekrasni krofi s pravilnim venčkom, brez lukenj, rahlega testa, krasnega okusa - enkrat in nikoli več mi niso tako uspeli.
Seveda so sproti izginjali, na koncu je ostala samo mastna posoda in prijeten vonj v kuhinji. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 12 Feb 2018 23:16 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami zelo lepo si to opisala. Če odmisliš mastno posodo, vonj je tisti, ki šteje, a ne?
Oj spomini.....
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Feb 2018 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pohvale. Roko na srece - na sliki ni tistih iz prve runde .
Danes jih bom cvrla zgodaj popoldne, da bodo kar najbolj sveži za pustno večerjo s prijatelji. Me prav zanima, kako se bo obneslo daljše prvo vzhajanje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 13 Feb 2018 16:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljene
Krofe že več kot 20 let pečem po tem receptu:
1 kg moke mehke
2 dcl mleka
1 dcl olja
1 dcl ruma
3 dcl sveže odprte Radenske
7dkg kvasa
2 žlici sladkorja
lupina 1 limone
5 rumenjakov
sol
Jaz si vse sestavine pripravim, da kaj ne pozabim.
1. Moko posoliš ob robu in naredi jamico, zlij kvasec, malo pomesaj in pokrij, malo kipne.
2. Rumenjake, preostali sladkor stepi in dodaj rum, olje in preostalo mleko in še pomešaj. Zlij to v moko in vse skupaj pomešaj.
Vlij še Radensko in mešaj, da je gladko testo.
Daj na toplo, da kipne.
.
3. Krofe delam z žlico.
Jaz jih lepo v flis dekico zavijem in kipnejo v 20 minutah lepo enakomerno.
Nato jih še scvremo 3 minute na eni in 3 na drugi strani.
.
Delam tako velike, da jih dobim 30 ali kakšen manj iz te mase.
.
Zelo zelo enostavno.
Pa lep pozdrav
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 13 Feb 2018 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Super ste jih spekle, poklon! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 13 Feb 2018 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
vsi krofi so superca. same petke. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Feb 2018 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija1, zanimiv recept in krasni krofi. Zanima me, ali tisti, ki pridejo nazadnje na vrsto niso preveč vzhajani?
No, moji včerajšnji pa so bili milo rečeno polom - mogoče so eni trije sramežljivo nakazovali sledove venčka, vsi ostali pa so bili homogeno zlato rjavi . Kaj sem naredila drugače kot pri sobotni peki?
1. v testo sem dala namesto limoninega soka zmiksane kandirane lupine limon in dodala malo več mandarinovega sladkorja (za aromo namreč poleg običajnega sladkorja dajem tudi sladkor, ki ostane pri kandiranju mandarin). Tako, izgleda, je bilo testo pretežko/prebogato.
2. testo sem pred oblikovanje krofov vzhajala do dvojnega volumna.
No, kot rečeno - včerajšnji krofi so se lahko krasili samo z notranjo lepoto. Imam pa trpežne prijatelje, ki mi stojijo ob strani tako v dobrem, kot slabem in so tako pridno vse pojedli in še hvalili po vrhu:lol: .
Zdaj sem se (tako kot kar nekajkrat prej) zaklela, da pri pripravi ne bom več ekperimetirala. No, mogoče preizkusim še Cinjin recept. Ampak to enkrat med letom, da za pusta ne bo spet kaj narobe. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 14 Feb 2018 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, nekaj je na tem, da je pomembna notranja lepota, a ne?
Konec koncev, živimo v svetu, kjer je vse preveč pomembna le embalaža, ne vsebina. Morda so tvoji včerajšnji krofi en mali upor temu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 1 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|