|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Feb 2023 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
Peter, lepi, lepi, gotovotudi dobri. Poklon!
Cinija 1, marmelado moram najprej zmiksati, da se potem koščki ne zatikajo v brizgalki. Tako postane bolj tekoča. Delaš pa večje od mojih. Jaz iz iz 1kg moke naredim 33 - vsak ima cca dobrih 60g.
No, pri včerajšnji peki je šlo (spet ) vse narobe. Že vse jutro sem bila nekako raztresena.
Delala sem krofe iz polovične doze, tako sem natehtala vseh sestavin za polovico, razen mleka, tega sem pripravila polno količino.... Napako sem ugotovila šele,, ko sem testo že mesila in je bilo še vedno tekoče, čeprav sem vsnj vsula že vso moko.
Ker take količine krofov nisem potrebovala, sem polovico mase odlila in shranila v hladilnik (za že kaj), tekla v trgovino še po en kvas, dodala še moke in meslila naprej. Na koncu se mi je zdelo testo malce pretrdo... No, krofi so bili sicer okusni, čeprav so imeli le 1/2 žlahtnih dodatkov, lepi pa niso bili. Venček je bil komaj nakazan, površina pa zmečkana.
Pa sem spet imela šolo: ravno, ko se začnem hvalit, kako odlično nekaj naredim, me takoj izuči, da to ni samo po sebi umevno in, da je zato bolje biti (malo) bolj skromen pri lastni hvali
A ja, od namere o zdelavi krofov "po straem" včeraj ni ostalo dosti, pravzaprav nič... No, tudi krofov ne _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Feb 2023 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: tudi najboljšim se zgodi! Veliko slabše bi bilo, če bi po času za vzhajanje ugotovila, da si pozabila dati kvas.
Peter: zaslužiš si naslov mojster krofov. ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 22 Feb 2023 23:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ni potrebno biti mojster. Jaz jih delam komaj 3 leta in vedno po receptu Rosane. To mi je povedala prijateljica, da njej vedno uspejo s tem receptom.
Tudi meni so vsakič uspeli. Edina razlika z receptom, da jih cvrem v kokosovem maslu in uporabljam termometer, da držim temperaturio na 170°C. Ko damo krofe not, malo pade in ne dovolim, da preseže 180°C.
Aja, pa v kuhinji mora biti 23°C, da lepo vzhajajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 22 Feb 2023 23:39 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr prečudoviti so tvoji krofi s temi rožicami
Drugo leto bom tudi jaz probala tako jih okrasit.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 23 Feb 2023 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Peter, kakšen pa je ta recept od Rosane? (( hvala))
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 26 Feb 2023 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
Peter čudovito so ti uspeli. Res si mojster, kapo dol. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 01:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ta je pravi, ja.
Za moje se nisem preveč potrudil pri valjanju med dlanmi v kroglo. Zato je površina bolj groba. Seveda to ne vpliva na okus.
Pogled na link pokaže da uporabljamo isti lonec. To sem komaj sedaj opazil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 06:49 Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno so to najboljši lonci, zame že. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Peter je napisal/a: | ... uporabljamo isti lonec. To sem komaj sedaj opazil. | Pa isti mikser, kot ga uporabljam jaz _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem iz oddeljene polovice na pol pripravljene mase, ki mi je ostala od zadnjega cvrtja krofov, spekla svoje prve buhteljne.
Masa je v hladilniku lepo zdržala. V soboto zvečer sem jo vzela iz hladilnika, da se je do jutra ogrela na sobno temperaturo. Dodala sem še polovico kvasa in cca 200g moke. Ja pa še malo ruma in vanilij sladkor.
Testo je lepo vzhajalo. Vse je bilo super, le pekla sem jih predolgo (v receptu je pisalo 60min) in so malo bolj hrustljavi in suhi, a odličnega okusa. Za v akvo pomakat so "ko bog". Iamam hvaležne jedce, ki so bili nad njimi navdušeni.
No, pa še na temo krofov: po mojih izkušnjah, ni potrebno, da je v prostoru ne vem kako toplo. Pri nas imamo termostat nastavljen na 19st, pa vedno lepo vzhajajo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: |
No, pa še na temo krofov: po mojih izkušnjah, ni potrebno, da je v prostoru ne vem kako toplo. Pri nas imamo termostat nastavljen na 19st, pa vedno lepo vzhajajo. |
Pritrjujem.
Menda jih brez škode pustimo nekaj ur tudi na hladnem. Enkrat moram poskusiti, da jih bom naredila zvečer, čez noč shranila v hladilniku in jih zjutraj ocvrla za zajtrk. Tako, kot pri "nočni potici". Precej prepričana sem, da bo v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Za v akvo pomakat so "ko bog". Iamam hvaležne jedce, ki so bili nad njimi navdušeni. |
Mernda se ja niste šli tako postno, no. Upam, da je bila kava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | brbr je napisal/a: | Za v akvo pomakat so "ko bog". Iamam hvaležne jedce, ki so bili nad njimi navdušeni. |
Mernda se ja niste šli tako postno, no. Upam, da je bila kava. | He-he, tudi jaz sem akvo vzela po latinsko _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 27 Feb 2023 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
He, he, tudi jaz ! In sem si mislila, da k vodi pa ja bolj ustreza kak polnozrnat prepečenec, kot pa en okusen krof. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 6 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|