Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2018
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miha



Pridružen/-a: 29.04. 2015, 11:42
Prispevkov: 16
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 13:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
In kaj delate iz takšnih hudobcev?




prerežem na pol. naoljim. popečem na plošči.( to delaš nekje na prostem ) vložim v kozarce ( 1 kis 2-3 voda, ščepec soli )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 16:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Huh, tole naredite z Carolina Reaper, ali slično žlehtnobo? Shocked

In kako to konzumirate? Confused
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 23:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pajo je napisal/a:


...

Confused Confused
Kis - česen? Hm omakao brez kisa ponavadi dodamo na koncu kako sadje, da ni prekisla ne pa, da ga še dodajamo. Če bi ti vrela 6 - 9 mesecev sigurno ne bi dodajal kisa verjemi mi. Česen pa ne vem če paše notri. No stvar okusa kakor komu paše. Vsi, ki fermentiramo vsaki dan premešema do dna. Pa imamo več l posode in kozarce.


Tako, kot si napisal, 100 ljudi, 100 okusov. Seveda ti verjamem. Ko je leta nazaj imela moja stara mama v čebru kisano zelje/repo, je bilo ob koncu sezone (pa ni bilo 9 mesecev!) zelo "pestro" pri južni. Tista kislica - moje skromno mnenje - ni bilo za nkamr. Pa se spomnim, da je še celo spirala pod vodo. No, mogoče pa je še premalo sprala. Zato si kot "mali" uporabnik lahko privoščim luksuz - pa max dveh mescih kozarčim tako zelje kot repo, ti rečem, fantastično, ravno prav "kislice". Seveda kozarčenje izpade nekoliko nerodno, če nekdo kisa 200 litrski čeber. No, nekaj podobnega je bilo z mojimi skisanimi čiliji - ravno prav (za moj okus). Dasiravno mi je izplen po okusu všeč (se čuti, da je drugačno kot pri klasični kuhi; je nek pookus fermentacije - morda pa je to učinek placeba, kaj vem Very Happy), se utegne zgoditi, da me kolegi/znanci zbrcajo zaradi zanič omake; tudi prav. Bom vsaj vedel, da eksperiment tokrat ni uspel (čeprav se bodo morali za to presneto potruditi)
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miha



Pridružen/-a: 29.04. 2015, 11:42
Prispevkov: 16
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2018 09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Huh, tole naredite z Carolina Reaper, ali slično žlehtnobo? Shocked

In kako to konzumirate? Confused


v čem je težava ? ( se z leti navadiš na pekoče - prvi habanero sem jedel 3 ali 4 dni. sedaj jih za večerjo maznem 3-4 )

jaz mešam kaj pač imam oz kaj zraste. letos je to Trinidad scorpion, habanero latern , bhut jolokia, scotch bonnet ... lani je bil Carolina reaper pa nekaj vrst habanerota.
meni te zadeve pašejo k pečenki...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2018 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jest imam to preprosto rešeno. Gojim tri sorte čilijev - lemon drop, habanero in moruga. Prvi je za grickanje in vlaganje v kis, drugi za kuhanje omak, tretji pa za sušenje in namakanje v olivnem olju.

S tem sem čisto zadovoljen in je zame popolnoma dovolj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 10739
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2018 16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc, lahko pa iz Caroline narediš marmelado. Če bi bila dovolj 'razredčena' z bananami, bi jo tvoji mogoče lahko jedli na kruhu z maslom, ki ublaži pekočino.

Bolj kot dati v vitrino bi se ti jih splačalo prodati. Wink Že habaneri so mislim da okoli 20 evrov/kg, Carolina bi bila pa še več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2018 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe Laughing

So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1799

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2018 15:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba je napisal/a:
Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe Laughing

So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem Smile

Pri meni se nisi ustavil?
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2018 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

miha je napisal/a:
v čem je težava ? ( se z leti navadiš na pekoče - prvi habanero sem jedel 3 ali 4 dni. sedaj jih za večerjo maznem 3-4 )

Plamenka je napisal/a:
Mfranc, lahko pa iz Caroline narediš marmelado. Če bi bila dovolj 'razredčena' z bananami, bi jo tvoji mogoče lahko jedli na kruhu z maslom, ki ublaži pekočino.


Te dni se je nekje razgovoril Čili Pipp, pionir čili pridelave in predelave pri nas. Prav občuduje nas Slovence, pravi, da smo svetovni prvaki v uživanju najbolj pasjih čilijev Wink .

Sam sem jih gojil, preden se je pojavil prvi namensko vzgojen "šampion v skovilih", Bhut Jolokia. Tudi sem ga takrat probal, pa mi ni bil všeč, kaj vem, kar nekak "lekarniški, razkužen" okus je imel.
Zato sem z njim tudi zaključil spremljanje nikoli dokončane dirke za Ginesovim rekordom.

Se mi zdi, da je stari, dobri "Mož iz Havane" še zadnji, kjer se da uživati tudi v raznih okusih, ne samo ..... hot Cool

Karolinco pa bom verjetno kar posušil, in si šele potem izmislil, kaj bom z njo.
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1799

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2018 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos festivala v Ljubljani NE bo iz takih in drugačnih razlogov. Bo pa v soboto v Izoli napovedano zelo lepo vreme. Kdor je blizu in ima čas.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 10739
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2018 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Današnja bera: Habanero El Remo, Chi Cien, Numex Suave Orange, Thunder Mountain Longhorn, Jalapeno Brown, Haes XX, Limon, Habanero Purple, Habanero Ebony Giant, Brazilian Starfish, Trinidad Parfem, Numex Orange, Lemon, Pumpkin.

Čeprav se je danes ohladilo, nas ne bo zeblo. Sušilnik za čilije dela, za kosilo bo za prilogo pečen Thunder Mountain Longhorn, popoldne pa se bodo delale omakce. Wink

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2018 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiva opažanja - pa na srečo živimo v demokraciji (kao), sicer bi me nekateri posamezniki osveščene (ozaveščene) Gartlc družbe dali na razpelo Very Happy

- Hab. chocolate oziroma neko verzijo le-tega je imel zgolj en posameznik, vsi ostali so imeli hibride (očitno se mi je lani zgonil s 7 pot apocalypse);

- Lemon drop moj absolutni favorit tega leta in nasploh; po okusu, rodnosti, ni da ni, "MY PRECIOUS" Cool ;

- nedaleč za njim stopicata Aji mango in Habanero submarine. T. M. Longhorn se bo odlično izkazal za Peperoncino (posušen ima po mojem mnenju izvrstno aromo, nima nuklearnih posledic);

- Purple Prince (Capiscum anuum) najbolj stabilna izmed posajenih sort (semena vlečem že od samega začetka, ko sem dobil sadiko, od tedaj zgolj in samo lastna semena od aktualne rastline za vsako naslednje leto) - me še ni pustil na cedilu oz. na grmu še nisem videl kakih vesoljčkov namesto dejanskih princev;

- letina precej obilna, bom pa najverjetneje kak grm spodkopal pa ga dal v teglc zaradi bližajočih se sumljivo nizkih temperatur v prihodnjih dneh.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2018 12:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep "pejsaž" Plamenka up - manjkajo samo še indigo čiliji Wink . Ne vem, kaj še čakajo gojitelji, plavi čiliji bi prav pasali zraven.

Kakšen pa je bil Haes XX? Naj bi bil mil, pri nas pa je nesramno zažigal, nič ni bilo z grickanjem pred TV-jem Laughing .
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 10739
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2018 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, MFranc! Wink No, svoja zelena dva - H. Green in Trinidad Scorpion Green bi morala še dodati zraven, a sta bila že prej pobrana, pa White Habanero sem pobrala šele po slikanju - pa bi bila paleta popolna. Wink Indigo čilijev pa res še ni, prav čudno. Rolling Eyes Very Happy
HaesXX je šel v omako, ki je zelo zelo dobra in prav nič pekoča. Je pa brez semen. Z njimi bi mogoče malce pekla. Tudi tisti, ki sem ga poskusila svežega, ni pekel. Sem mu pa prej semena odstranila. Vsekakor bo ta sorta pri meni tudi naslednje leto. Mogoče si imel smolo in si naletel na pekočega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2018 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CGN 23209, Chinense, baje iz Hondurasa. Padel sem na črno barvo Wink .
Podatkov sila malo, baje je zelo okusen posušen, za kuhinjo, za presno uporabo pa ni najboljši. Skovili, približno "srednji".

Pišejo, da je to čisto drugačen čili, kot smo jih vajeni, res pa je že rast sadike čisto unikatna Rolling Eyes . Upam, da bo naslednjo sezono že kaj več podatkov.

Pred nekaj dnevi sem prečital da je zelo pozen, verjetno sem to spregledal; sorta pa se je kot nalašč znašla v senci mojih jajčevcev in sosedovih grmov jagodičja. Šele nekaj dni nazaj je počrnel prvi plod.

Edini čili, ki sem ga danes z grede prestavil v lonec, rad bi pobral čimveč plodov.





Kolateralna škoda presajanja Wink . Plodovi so se kar obleteli med vlečenjem iz grede. Dolgi so do 16 cm, mogoče kakšen malo čez.



Valjasta oblika mi je izziv, da jih čez kak dan priključim k jalapenom na žaru.
_________________
mfranc


Nazadnje urejal/a mfranc 25 Sep 2018 00:27; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25  Naslednja
Stran 22 od 25

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.