Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Nizki stročji fižol Tema
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Fižol in druge stročnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2022 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S to sorto fižola imam težave pri vkuhavanju. Doslej sem vkuhavala Trionffo Violetto, s kisom, za solate in Berggold v slanici za enolončnice. Vse mi je dobro uspevalo in shranki so brez težav zdržali tudi dve leti.

Letos pa poskušam in poskušam vkuhati Temo v slanici. Čeprav so kozarci po ohlajanju tesno zaprti, sčasoma zavre. Pasterizilala sem jih celo nekaj dlje, kot je v receptu. V receptu je navodilo, da par dni po prvi pasterizacijo kozarce pasteriziramo ponovno. To sem naredila, a ne vem, če bo okus še vedno v redu.

Par kozarcev, pri katerih sem se zanesla, da bo tesnenje zdržalo, in pozabila pravočasno preveriti, je že šlo na kompost. Crying or Very sad Te sorte ne nameravam več saditi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2022 11:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo. Ali letos vkuhavaš tudi drugi dve sorti in pri njiju nimaš problemov?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2022 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, trionffo violetto. Z njim nimam težav. Bergolda pa letos nimam. Tudi sicer opažam, da pri Temi nadlje traja, da je kuhana.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2022 07:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, jaz pa vlagam samo Temo in nikoli nimam nobenih težav. Zelo hitro je kuhan, odlijem toliko te osoljene vode, da bo še vedno dovolj za vlivanje v kozarce, dodam jabolčni kis po občutku, res malo, za 7 kozarcev mogoče 4 dcl, ker ne maramo preveč kisle slolate, prevrem in nadevam v kozarce, zalijem s to vodo, zaprem in kot vse ostale vložnine, kozarce potopim v vodo, ki mora zavreti. poberem ven, nič ne zavijam, ko so ohlajeni, gredo v klet.

do sedaj se mi nikoli ni nič pokvarilo na ta način vlaganja.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2022 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da je Tema hitro kuhana me preseneča. Pri meni ni bila.

Vlagaš pa očitno po sistemu, da ga najprej do konca skuhaš. Tak dobro obstane tudi pri meni. Ne pa vložen v slanico. Po tistem receptu ga vnaprej le dobro blanširam in potem še skoraj povsem surovega naložim v kozarce in pasteriziram. Ta recept mi je všeč, ker ne dobi okusa po kisu in je za enolončnice bolj primeren. Po taistem receptu in postopku se mi Berggold od lani še vedno dobro drži.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 01 Sep 2022 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, res ga do konca skuham, no, skoraj do konca in uporabljam za solato. Trgam mladega, ker se v nasprotnem boljša polovica jezi.

S tvojo verzijo pa nimam izkušenj.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2023 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stročji fižol Tema v slanici , ki sem ga pasterizirala 2x, se je dobro ohranil. Čeprav je pred drugo pasterizacijo že nakazoval vretje, mu to ni škodilo. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Fižol in druge stročnice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
Stran 6 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.