|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Dec 2016 18:19 Naslov sporočila: Svinjska mast in ocvirki |
|
|
Prvič se pripravljam k pripravi svinjske masti in ocvirkov. Ker bo surovine veliko (od pol prašiča), me zanima, kako dolgo se svinjska mast in ocvirki lahko hranijo v shrambi.
Do zdaj sem se naučila, da za shranjevanje obstajajo posebni emajlirani lonci s pokrovom, ker se mast obdrži dlje v steklenih kozarcih...
Lepo prosim za vaše izkušnje in priporočila. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Dec 2016 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Meni so v shrambi v kozarcih zdržali nekako do pol leta. Občasno tudi celo leto, a ne vem, kaj je bilo odločilno. Shranjujem pomešano ocvirke in mast. Scvrem jih ne do trdega. S cvrenjem preneham takrat, ko vsi popadajo na dno. Če so bolj do trdega scvrti zdržijo menda dalj. In tudi sama mast brez ocvirkov se menda bolje ohrani.
Zadnja leta jih dajem v steklene kozarce za vlaganje in zamrznem. Da bi kozarci počili, ni strahu, saj se mast ob zmrzovanju ne razteza. Taki brez sprememb zdržijo tudi 2 leti. Za ločene odcejene ocvirke je pa itak zamrzovanje najboljša rešitev.
Koliko špeha računaš, da boš dobila iz polovice? Pri današnjih mesnatih pasmah je to lahko manj od 10 kg.
V celi polovici bo gotovo tudi kaj sala (izpod trebuha, maščoba voščenega izgleda, prepredena z mrenami). Tega loči in scvri posebej, je večnamenski: za pripravo mazil, za cvrenje namesto olja .. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Dec 2016 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, hvala za navodila... Kot rečeno, se s "predelavo" prašiča ubadam prvič v življenju in moram reči, da sem že nekaj dni v stresu, ker je to za mene povsem neznano področje. Zato tudi ne vem, koliko špeha lahko pričakujem. Ker je pujs krškopoljske pasme, bo masti več - tako pravijo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Dec 2016 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Če je krškopoljski pujs, bo pa druga pesem. Ti imajo kar debel špeh in dosti ga je.
Nič ne skrbi. Najbolj zoprno je rezanje, če režeš na roke (a se splača, edinole na roke narezan špeh da tiste prave ocvirke). Pravzaprav niti ne zoprno, kompakten špeh se prav lepo reže, vzame pa nekaj časa in potrpljenja. Pa sproti si nosi kose iz hladnega, boš laže rezala. Nadaljujuješ lahko po temle receptu. V več rundah, če bo špeha za eno preveč.
Če nimaš časa, lahko špeh zamrzneš v kosih ali zrezan/zmlet in se lotiš cvrenja kasneje. Par dni pa v takem mrazu, kot je tačas, komot počaka tudi nekje v neogrevanem prostoru.
Korak po korak in kar naenkrat boš presenečena, kako hitro in neboleče je šlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 19 Dec 2016 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr jaz nisem ravno strokovnjak za koline, sem pa vsako leto vsaj malo zraven in dva nasveta ti lahko dam na hitro. Za kaj več pa komot povprašam domače, ki bolj obvadajo.
Ko boš cvrla mast (mi rečemo prepustila, oz prepušala če čisto točno napišem) jo obvezno v plitvi posodi z veliko površine. Podobno kot pri kuhanju marmelade mora biti površina čimvečja. In pričakuj veliko mešanja. Pri nas smo si naredili kuhalnico z ravnim delom na koncu, ker je učinkovitejša pri tem početju. Ni zaobljena kot običajne kuhalnice in je tuli kar velika.
Salo, kot pravi muha, loči in scvri/prepusti posebej. Mi mu dodamo še mleko. Če želiš, povprašam za podrobnosti, čemu služi in količinsko koliko ga je potrebno dodati.
Onim emajliranim posodam pa mi rečemo deža.
Uspešne koline želim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 19 Dec 2016 22:40 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi nisem strokovnjak za koline, sem pa vrhunsko usposobljen za pospravljanje dobrot vseh vrst v želodec ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 07:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas tisti posodi rečemo deža, sem jih v soboto videla v trgovini EMO Novum v Celju. Ampak, meni se zdi, da bi bilo pametneje hraniti ali v manjših emajliranih loncih ali v steklenih kozarcih. je lažje, ko se enkrat posoda načne.
V salo tudi pri nas damo mleko, pride snežno bela mast, uporabna za peko peciva tudi, ocvirki pa so poslastica za ptiče, pri nas jih nismo nikoli jedli.
Bistveno manj dela nam da cvrenje v pečici, ker odpade večina mešanja.
Sicer pa, naj ti delo dobro odseda, zdaj so ravno dnevi za take reči. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za dragocene napotke. Za samo pripravo se niti ne bojim toliko (z vašo pomočjo in vsem prečitanim sem vsak dan pogumnejša), bolj me skrbi shranjevanje. Glede na to, da nismo ne vem kakšni potrošniki masti in ocvirkov, me zanima kako dolgo oboje zdrži v shrambi. Kako je bilo to včasih -saj niso imeli masti in ocvirkov samo pol leta, hladilnikov in zamrzovalnikov pa tudi ne...
O masti in ocvirkih se mi zdi, da je tale zapis kar poučen in izčrpen. http://www.retrospektiva-blog.com/2014/02/domaca-mast-in-ocvirki.html. Cvrla pa bom v pečici.
Iz sala delajo Prekmurci odlično sladico "salovko". _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: v moji mladosti smo mast vedno hranili v dežah. Odcejeno. Ocvirke pa posebej in jih je bilo treba hitreje porabiti. Mast v deži je večinoma lepo zdržala do naslednjega leta, včasih pa tudi ne, verjetno odvisno od vremenskih razmer nasploh.
Mislim, da so se takrat pri kolinah držali starih koledarskih izkušenj (klanje ob stari luni na primer) in jim je to precej pomagalo. Nezanemarljivo je bilo znabiti še, da so pujse hranili samo s kuhano in svežo zelenjavo ter domačimi kuhinjskimi pomijami (meso gostilniških, ki so zrasli ob obilici gostilniških pomij, ni bilo cenjeno in takega pujsa zlepa nihče ni hotel kupiti).
Če le imaš prostor, priporočam, da vso mast, ki je predvidoma ne boste porabili v 1 letu, daš v zamrzovalnik. Po odprtju pa hraniš v hladilniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
Luna bo prava - stara. Dan bo sicer za list, kar za shranjevanje zelenjave ni dobro, ker le-ta vsebuje ob tem času preveč vode - upam pa, da pri živalih to ni tako pomembno. Kar se hrane tiče ne bi smelo biti problema, ker naj bi bil to en "srečen" pujs, ki se mu je v življenju godilo tako, kot se ga gospoda pujsa spodobi.
Pred leti, ko smo kupovali nov zamrzovalnik, smo kupili majhnega, ker si želim z načinom življenja naše družine čim manj obremenjevati našo Zemljico. Zato v njem hranimo samo dobrine, ki jih ni mogoče hraniti na drug način in ker je teh vsem mojim naporom navkljub kar nekaj, v zamrzovalniku ni skoraj nobenega prostora _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 10:35 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, o salovki smo se lani v takem času tudi pogovarjali. priporočam, odlična sladica.
že leta nazaj so znova dognali kako je mast pravzaprav zdrava. pri nas jo uporabljamo skoraj pri vsaki hrani, tudi v mešanici z oljem. mast, če je pravilno shranjena se takorekoč ne pokvari. ko je stara (po letu in pol), če ni na hladnem dobi en določen duh in temnejšo barvo a pri kuhi oz pri jedi to ni moteče oz se ne čuti. ker je nikoli nimamo velike količine dam cca kg masti v sladoledno posodo in v zamrzovalnik. ko jo začnem uporabljat pa v hladilnik. hrana pripravljena z mastjo je veliko okusnejša in veliko boljša. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz si ne morem predstavljati žgancev in stročje fižole brez zabele z ocvirki, po naše z grimpi, Pohorc pač. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 12:57 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: še enega načina shranjevanja sem se spomnila, čeprav se bojim da ti ne bo kaj dosti pomagalo.
Hiša moje tete stoji na skali in pod njo so v skalo vsekali odprtino, veliko za približno 2 deži. Tam notri je bilo po moji oceni takole na uč poleti in pozimi okrog 10 °C. Skala in še hiša na vrhu, ni mogli biti dosti drugače. Prostor je bil suh, saj stoji hiša na prepišnem slemenu. Tam notri se je mast lepo obdržala tudi do 3 leta. Skrivališče je dobro služilo zlasti v časih obvezne oddaje.Če si imel "srečo" in naletel na preveč vestnega aktivista, so ti pustili komaj toliko, da si za silo zabelil vsakodnevno košto. Odkriti ga pa ni mogle nihče, ker so pred vrata postavili drogove, na katerih so prenočevale kure .
Posledično bi rekla, da bi dobro obstala tudi v hladilniku, saj takega prostora, kot ga opisujem, skoraj gotovo nimaš. Ali v ustrezno mrzli kleti. Naša ima med 16 in 18 °C in je očitno pretopla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
V moji mladosti na Pohorju so posoljeni mast hranili v "kiblah"po prekmursko v "tunkah". Noter so dajali tudi pečeno meso, ne spomnim se, da se bi kdaj pokvarila, razen v želodcu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Dec 2016 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Saj si skoraj ne upam oglasiti, ... ker me boste nagnali stopnice pometat, ... pa posodo pomivat.
Ampak, najboljši "ocvirki" so/je na olju prepražen česenček. Ravno prav, da komaj malo porjavi, niti ne v celoti, karameliziran, spodaj pa čisto navadni koruzni žganci. Potem pa še kakšno urico časa, da ponovno podoživiš občutja in še v etru prebaviš dobroto. Amen.
No, saj veste kje tiči zajec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|