Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sušilnik sadja in zelenjave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Orodje in pripomočki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nimam pojma



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56
Prispevkov: 186
Kraj: Lj. Metlika okolica

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2016 12:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem pa lani sušila Idared, ker je bila pri sadjarju ta sorta po dostopni ceni, da se še splača sušit.Jabolka sem sušila narezana na rezine čez cel plod, kakšne 3mm debele.Prej peške izrežem s tistim pripomočkom prav za razpčekanje.Bila so okusna, ampak s kosmači, ki sem jih letos dobila od brata se pa težko primerjajo.Barva je pri obeh ostala lepa,bela, ampak mogoče je to odvisno tudi od sorte, saj ko pečemo peciva iz jabolk, nekatera že kar takoj po lupljenju močno porjavijo.

Tudi jaz jih vakumiram, ampak samo zato, ker se bojim, da bodo splesnila in in bo šel ves trud v nič.

Naj dodam še to, da je letos kljub pozebi ta kosmač enormno rodil!!Edini od vseh ostalih sort, ki jih ima brat.
_________________
Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9230
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2016 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, je odvisno od sorte, ali porjavijo ali ne, ker je povezano s pri/odsotnostjo enega encima.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3317
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2016 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz dajem jabolka sušit v sušilnico, narežem jih pa z rezalnikom za jabolka. Tako so vsi koščki enako debeli in se tudi enakomerno posušijo.
Krhlji so vedno kar zelo suhi in so v štartu tako trdi, da so nevarni za zobe, vendar s časom malenkost odnehajo. Pri shranjevanju se mi niso še nikoli pokvarili, čeprav so najdlje stali dve leti in ni bilo opazne spremembe zaradi tega.
Shranjene imam v vreči iz blaga, to pa v plastičnem zaboju s pokrovom, (tipa prozorna plastika iz bau-ša-usa) ki ne tesni. Tudi zaboj ima neke luknjice. Vse skupaj stoji v suhem prostoru.

Morda še to, okoli njihove trdote. Za zobem prijazno Wink uporabo jih na hitro zblendam (zmeljem v blenderju) na dimenzijo +/- 0,5cm in šele nato konzumiram. (smutiji, mlečne kaše, s skuto, 123 kompoti, kar tako z žlico, sadni kruhi in peciva, itd)

Pri meni so krhlji vedno prilično rjavi, oksidirani.
Pa fino je, če jabolka uspem pobrati čimkasneje in da še potem odstojijo 2-3 tedne nekje na toplem. Takrat so resnično dobri.
Sreča je to, da sem jih lansko leto dal sušiti kar zajetno količino, ker letos ne vem, če sem opazil 10 piškavčkev. Tudi na starih bobovcih ne, ki sicer do sedaj nikoli niso zatajili. #bejž pozeba stran Evil or Very Mad

Kaki, hruške se pa obvezno "pokvarijo" v prvem ali drugem tednu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04
Prispevkov: 313
Kraj: dolina vipavska

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2016 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom






Tako se letos sušijo kakiji
_________________
Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3317
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2016 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... nekaj ne štima, klik na sliko pokaže tretjo sliko

Ampak vseeno. Vidim da nekatere sušiš cele, le da jih olupiš.
Kako pa to funkcionira? Koliko časa traja, da se posušijo, ali so tudi ti potem beli od kristalov?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04
Prispevkov: 313
Kraj: dolina vipavska

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2016 21:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nimam pojma kaj je šlo narobe pri nalaganju slik

Sušim cele ali pa na polovičke ,sušijo se približno tri dni .Moraš pa upoštevati da je tukaj kar konkretno kg v sušenju.
Začnem prvi dan z drugo stopnjo temperature(tretje sploh ne uporabljam) drugi dan dam na najnižjo.Vmes premešam pladnje.
Potem pustim da odležijo dva meseca,v tem času pridobijo na aromi in začnejo izločat sladkorni poprh.
_________________
Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18583
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2016 21:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prikazovanje slik popravljeno Smile . Ob kopiranju in prenašanju se je izgubilo nekaj zaklepajčkov na koncu dveh linkov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04
Prispevkov: 313
Kraj: dolina vipavska

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2016 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Muha. Very Happy Very Happy
_________________
Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
battagelli



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04
Prispevkov: 313
Kraj: dolina vipavska

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 18:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako pa kaije sušijo Japonci
http://www.lemanger.fr/index.php/hoshigaki-le-kaki-seche/
Tako pa Srbi
https://www.youtube.com/watch?v=YWaDG80-oYo
_________________
Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
battagelli



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04
Prispevkov: 313
Kraj: dolina vipavska

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako pa Slovenci
http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/franco-giassi-kralj-kakijev-janko-brajnik-dela-najboljse-hoshigakije-na-svetu.html
_________________
Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2017 09:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj malega sliv nam bo ostalo in ker so suhe zelo dobre, sem jih pisušil v sušilcu. Najprej 12h na srednjo moč, kjer je tempetatura cca 50°C, zadnjo uro na 3, kjer gre tudi prek 70C, do kamor mi nese termometer. Upošteval sem ta navodila
Dobil sem zelo suhe slive, predvsem lupina, ki je zelo trda, v sredini niti ne. Slive imajo malenkost okusa po pregretem, skorajda zažganem.

Našel sem še tale zelo drugačen recept prav v izogib trdi lupini.

Mi suho sadje shranjujemo v papirnatih vrečkah, zasledil sem pa tudi polivinilaste in vakkuumiziranje. Mar ni nevarno, da pride do plesni. Predvsem bi probal s polivinilom pri mojih slivah, da se vlaga is sredine prenese na lupino in jih zmehča.

Kake so vaše izkušnje?


Nazadnje urejal/a Oldi 11 Sep 2017 10:49; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrmracka



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 60
Kraj: Tam, kjer Mura šumi

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2017 10:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko tudi v steklene kozarce.
Če je dovolj suho, ni nevarnosti za plesen.
_________________
mrmracka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3317
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2017 15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... mislim, da si jih daleč preveč izsušil, če so tako trde. Za jesti jih bo potrebno namakati, ali pa po ustah vrteti toliko časa, da "odnehajo". Mislim, da za plesni ni take bojazni, saj je itak koncentriran sladkor, ... čeprav ga pri tebi spet ni, ker je karameliziral. 70°C je zopet daleč previsoka temperatura.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2017 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kadar sušim sadje, imam v začetku, ko je vsebovano veliko vode, še veliko vode, sušim pri 60 st.C, potem pa pri 40-50 st. C. Odvisno od sadja itd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04
Prispevkov: 313
Kraj: dolina vipavska

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2017 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sušimo pri čim manjši možni temperaturi nikakor ne prek 45 stopin Bolje je da podalšate čas sušenja in sproti odbirate že suhe sadeže kateri morajo biti na otip podobne kosistence kot plastelin.
Za res dober produkt sušenje ni tako enostavno,a se izplača potruditi.
_________________
Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Orodje in pripomočki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.