|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 14 Mar 2016 13:22 Naslov sporočila: Jogurt s pomočjo čilijevih pecljev |
|
|
Že kar nekaj časa delam domač jogurt s pomočjo kulture kupljenega jogurta. Čisto enostavno in gre takole: Zavrem domače mleko in počakam, da se ohladi. Naj bo še mlačno in ne hladno, kar pomeni 45 minut do ena uro ohlajanja. Nato vmešam kupljen navadni jogurt (bolši so tisti, ki imajo višji odstotek maščob), pokrijem s pokrovko in postavim na radiator (ki je topel in ni vroč). Poleti, ko radiatorji niso funkcionalni pa zavijem vse skupaj v brisačo. Mine nekaj ur in jogurt je narejen. Naj povem, da je kupljen jogurt, ki ga uporabim iz kakšne slovenske mlekarne. Enkrat sem namreč poslušala predavanja Antona Komata, ki je razlagal za neko tujo znamko jogurtov, da niso našli nič živega v jogurtu. S takšnim jogurtom to sigurno ne bi delovalo, če je to res.
No, ampak danes me je pa čisto sezulo tole:
http://it-takes-time.com/2015/01/how-to-make-yogurt.html
Jogurt lahko očitno naredimo tudi s pomočjo čilijevih pecljev. Gre zelo podobno kot v mojem postopku, le da namesto kupljenega jogurta dodamo čilijeve peclje. Predno jogurt postrežemo jih seveda odstranimo. Je komu to poznano, je že delal kdaj kaj podobnega?
No, za jogurt bom vseeno uporabljala svojo tehniko, je vseeno malo bolj enostavna. Za štos pa bom poskusila s peclji, ko bodo. Bi bilo pa zanimivo poskusiti narediti kurd s tamarindo (piše kasneje v komentarjih o tem), samo tamarinde pri nas verjetno ni za dobiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 14 Mar 2016 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana, res zanimivo. Prosim, poročaj, če boš poskusila s peclji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 14 Mar 2016 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
Motiš se, tudi tamarindo se da dobiti.
V Ljubljani jo ima trgovina Kalček, pa mislim da tudi v neki azijski trgovini ki je v eni izmed hal BTC-ja. Imajo vsaj tamarindino pasto. Kolikor so mi pa pripovedovali pa se je dalo prav sadež kupiti pri gibanju Hare Krišna (če to še obstaja pri nas)
PS: Rad imam južno-indijsko hrano : ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 14 Mar 2016 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Malček, to je pa super novica. Hare Krišna sem pa ravno v soboto videla na sejmu Altermed, tako da sigurno so še pri nas. Sedaj bom šla na lov za tamarindo, da vidim, če mi uspe narediti kurd. Ja, ta indijska hrana je njamsi (jaz žal ne ločim med južno in preostalimi indijskimi, čeprav so verjetno velike razlike). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maja
Pridružen/-a: 07.08. 2013, 08:15 Prispevkov: 17 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: 14 Mar 2016 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
No to počnem tudi jaz, samo da liter mleka s primešanim jogurtom dam v pečico ogreto na 50 stopinj in pustim čez noč. zjutraj vzamem iz pečice čvrsti polnomastni domači jogurt. Njami ima okus po smetani in je malo bolj kisel, ker pač ni sladkan.
Me zanima, kakšen bo s čilijevimi peclji.
Lp maja. _________________ Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.
KARR |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zoni Deaktiviran
Pridružen/-a: 18.04. 2016, 18:56 Prispevkov: 177
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 17:51 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bo koga zanimalo tole. Za izdelavo jogurta in razmnoževanje sirarske kulture imam pripravo na spodnji sliki. Iz stirodura so izdelani kolobarju, ki imajo v sredini luknjo velikosti steklenice za sok. Te okrogle plošče so položene druga vrh druge. Spodnja je brez luknje. Lahko jih zlepimo ali damo v škatlo. Mleko se segreje na 45 st. C, doda kultura oz. žlica jogurta, zmeša in vlije v steklenico ter postavi v ta termostat in pokrije s pokrovom. Priprava drži toploto dovolj dolgo, da prevlada Lactobacillus bulgaricus v konkurenci z drugimi mikrobi. Čez 8 ur dobimo poceni jogurt.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Šponsko. Dobra in enostavna izvedba, ki bo koristila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 12.04. 2016, 21:39 Prispevkov: 198 Kraj: Stara Sušica pri Pivki
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 07:09 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivi načina pridobivanja jogurta...
Jaz pa delam tako:
1. Sveže pomolženo mleko dam v čiste posode na sobno temperaturo, pokrijem in pustim pri miru.
2. Čez 1 dan do 3 dni (samia se odločim kako kislo vsebino želim imeti) je kislo mleko (jogurt) narejen.
3. Na površini se je nabrala maščoba, ki jo poberem previdno. To je KISLA SMETANA
4. Če jogurt dam greti na "tihi ogenj" pa beljakovine koagulirajo. Vse skupaj precedim in dobim MLADI SIR/skuta) in SIROTKO
5. Če skute ne pojemo, dam v posodo in malo soli, z rokami dobro zgnetem pa oblikujem trdo kepo (pritiskam in stiskam. To trdo kepo sušim nad kaminom. Na ta način dobim SUHI SIR podoben parmezanu
6. S skuto lahko filam poleti sveže paprike in zlagam v steklene kozarce tako, da vsako plast paprik s skuto še malo potresem s soljo. Na koncu pritisnem in pustim fermentirati. Tekočina mora prekrivati vsebino kozarca (če ni dovolj ntočim malo sirotke). In to je specialiteta.
7. Skuto lahko tudi konzerviram v slanici. V sirotko dam malo več soli in potopim trde večje kose narezane skute, da je tekočina čez skuto (čist pokrov malce obtežim)
8. Če kislo smetano ne pojemo, dam v posodo in miksam tako dolgo, da se maščoba loči od sirotke. Tako dobim SUROVO MASLO. (pomagam si tudi tako, da vsebino z malo vode dam v stekleni kozarec, zaprem in ko gledam TV tresem in potresam. Surovo maslo se hitro loči v kepe, vsebino precedim in dobim SUROVO MASLO IN PINJEVEC.
9. Če surovega maslo ne pojemo, ga pretopim na blagem ognju in dobim MASLO GHEE IN SIROTKO.
_________________ Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Nazadnje urejal/a Bety11 23 Apr 2016 13:32; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Bety, tole so pa vrhunske ideje! Ni šanse, da se kaj pokvari! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 09:15 Naslov sporočila: super |
|
|
Super.
Sedaj poveš še samo, kje dobiš sveže pomolzeno mleko
Lepo bodi, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zoni Deaktiviran
Pridružen/-a: 18.04. 2016, 18:56 Prispevkov: 177
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Za pripravo mlečnih izdelkov iz netermiziranega mleka moramo biti sigurni v zdravje krav in higieno. Če je kaj narobe, je hitro okužba z Listerio monocytogenes ali celo z bacilom tuberkuloze.
Da se s tem ni hecat, si lahko ogledate primere iz nadzora EU (RASFF), ko so našli vse sorte v mleku in mlečnih izdelkih.
LINK https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=searchResultList |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
Zoni ima prav.
In menda se z neprekuhanim mlekom pašnih živali prenaša celo virus klopnega meningitisa .
Bety11, tisto, kar ti pripravljaš iz mleka, ni jogurt, pač pa kislo mleko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zoni Deaktiviran
Pridružen/-a: 18.04. 2016, 18:56 Prispevkov: 177
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Link naveden v prejšnjem postu ne dela prav. Prave rezultate dobiš, če pri kriteriju Products Category izbereš "milk and milk products", pri kriteriju Hazard Category pa "pathogenic micro-organisms".
Enkrat so mlekomatarji ob podpori kvazi strokovnjakov napravili kampanjo uživanja surovega mleka. Ko enkrat nosečnica faše listerijo, je katastrofa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 12.04. 2016, 21:39 Prispevkov: 198 Kraj: Stara Sušica pri Pivki
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, pozdravljena.....Sveže in kvalitetno kravje mleko kupim v Veliki Pristavi pri Pivki za 50 centov po litru.(par hiš je tam in vsak ve, kdo prodaja mleko) Mleko je redno kontrolirano, pregledano....
((Bog ne daj, da bi na vsakem koraku razmišljala o nevarnosti, bolezni in nesrečah, ki me lahko doletijo.....Živim z nasmeškom )..LP _________________ Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Betty - uffff tajni podatki
Ko si bom jaz nabavila čredo koz, boš morala hoditi k meni, če ne pa ...... _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|