|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 04 Apr 2020 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
Kot v tem času primerno vajo iz samooskrbe nabiramo koprive, jih blanširamo in zamrzujemo. Potem ponavadi pripravimo kot špinačo in če so koprive primerno mlade in mešalnik primerno brutalen, pride praktično brez razlike.
No, in zdaj me zanima ... Ko blanširam koprive, dobim vodo impresivne barve in tudi arome. Verjetno bi se dalo to uporabiti za zalivanje? Ali pa se šteje, da je kuhanje pokvarilo učinek? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Apr 2020 16:47 Naslov sporočila: |
|
|
Mineralne snovi ostanejo, ne more biti slabo za zalivanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Apr 2020 17:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz to vedno uporabim za zalivanje. Ne samo od kopriv, tudi od drugih zeli, ki jih blanširam (špinačo, blitvo, zelje ...).
Je morda kdo že kuhal iz te tekočine koprivov sirup? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Apr 2020 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz to vodo uporabim za juhe, rižote, kaše,... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javrgar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40 Prispevkov: 242 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 17 Jun 2021 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
za škropivo proti ušem (in ostalim škodljivcem): uporabiti samo liste, ali celo rastlino ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Jun 2021 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
Ves nadzemni del. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 26 Apr 2023 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Danes smo nabirali koprivo v gozdu. Moram reči, da ni bilo prav nič prijetno. Vse me peče po rokah, pa čeprav sem imela dolge rokave in rokavice. Ampak treba potrpeti in jo nabrati, ker kopriva je super za čaj in v kulinariki. Za 1 leto bo v redu. Naslednje leto jo bomo pa morali spet nabrati.
Nazadnje urejal/a Seasmoon 27 Apr 2023 00:09; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Apr 2023 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
A za te namene nabiraš samo liste pred cvetenjem ali lahko tudi, ko že začne cveteti? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 29 Apr 2023 14:34; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 29 Apr 2023 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
Napitek iz kopriv.
Lpmami, ja jaz nabiram samo liste pred cvetenjem. Ne vem pa, če se jo lahko nabira tudi, ko že cveti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 29 Apr 2023 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
To je že napitek iz gornjih (letošnjih) kopriv? Kako ga napraviš?
Pri nas se sicer dela napitke iz cele vrste zelišč, vse popijemo - a za napitek iz koprive še nismo slišali.
Listi pred cvetenjem imajo največ "v sebi". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 30 Apr 2023 02:33 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem odkrila novo lokacijo kopriv v naravi in to čist slučajno. Bom vedela za naslednje leto.
Mravlja, ja to je napitek iz gornjih letošnjih kopriv. Naredila sem ga pa takole ..... dve pesti listov sem oprala in jih namočila v 1 liter vode, nato sem pokrila posodo s krpo iz tkanine in pustila čez noč. Zjutraj sem precedila skozi gazo in še z rokami močno stisnila vso tekočino iz listov koprive in pol sem dodala še iztisnjen sok limone in malo medu in tekočino sem zlila v kozarec in jo dala v hladilnik. Napitek je osvežujoč, dober in zdrav. Koprive tudi, ko so mokre in stečkane pikajo in pečejo. Jutri bom pa naredila koprivin sok v sokovniku, pa, da vidim, kaj mi bo bolj všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 30 Apr 2023 03:19 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Seasmoon. Bom zjutraj v nizkem štartu pa v lov na koprive. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 30 Apr 2023 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Koprive nehajo peči ko jim polomiš drobne iglice na listih (zgornja stran prevladuje, vsaj pri mladih) in kislina iz iglic pobegne. Torej odrežeš, zaviješ ne prevelik šop kopriv v krpo ali vrečko ali karkoli dovolj diht za iglice in povaljaš.
Vršičke kopriv lahko tudi ješ surove - pariš da ne primeš zgornje strani listov, odtrgaš vršiček, povaljaš med dlanmi in poješ. Ko so otroci to demonstrirali sosedom, so dobili naziv Indiana Jones otroci |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 01 Maj 2023 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
aladin je napisal/a: | Koprive nehajo peči ko jim polomiš drobne iglice na listih (zgornja stran prevladuje, vsaj pri mladih) in kislina iz iglic pobegne. Torej odrežeš, zaviješ ne prevelik šop kopriv v krpo ali vrečko ali karkoli dovolj diht za iglice in povaljaš.
Vršičke kopriv lahko tudi ješ surove - pariš da ne primeš zgornje strani listov, odtrgaš vršiček, povaljaš med dlanmi in poješ. Ko so otroci to demonstrirali sosedom, so dobili naziv Indiana Jones otroci |
Včeraj sem tole probala in drži. Koprive sem zavila v krpo in povaljala in so nehale peči. Zdaj vem, kako se izogniti temu pekočemu občutku, ki mi ga daje kopriva. Hvala! To, da vršičke kopriv lahko tudi ješ, nisem vedela. Bom probala!
Včeraj sem naredila koprivin sok v sokovniku in, če naredim primerjavo z napitkom iz kopriv, ki sem jih namočila v posodi in jih pustila čez noč, razlika je občutna in to v okusu. Napitek iz kopriv ima bolj blag okus in mi je bolj všeč od koprivinega soka v sokovniku, ki ima zelo močan okus po koprivi. Dala sem probati tudi mami in dragemu in oba se strinjata z menoj. Ampak najbrž je koprivin sok v sokovniku bolj zdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 02 Maj 2023 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga pil danes... Je, kot praviš, osvežujoč ... - je pa to kar močan napitek.
Ga čez leto delaš tudi s posušenimi koprivami, nabranimi zdaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|