Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2016
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1222
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2016 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://blog.giallozafferano.it/neltegamesulfuoco/peperoncini-ripieni-tonno-acciughe-e-capperi/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2016 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajmar najlepša hvala. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2016 22:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajmar je napisal/a:
http://blog.giallozafferano.it/neltegamesulfuoco/peperoncini-ripieni-tonno-acciughe-e-capperi/

Vlaganju polnjenih v olivno olje se izogibam. Seveda sem poskusil, a se kljub striktnim higienskim ukrepom zadeva ni izšla najbolje. Bemtiš, kakšne
tombole z butulizmom si pa res ne bi rad skusil...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3390
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2016 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spiridon je napisal/a:
Dajmar je napisal/a:
http://blog.giallozafferano.it/neltegamesulfuoco/peperoncini-ripieni-tonno-acciughe-e-capperi/

Vlaganju polnjenih v olivno olje se izogibam. Seveda sem poskusil, a se kljub striktnim higienskim ukrepom zadeva ni izšla najbolje. Bemtiš, kakšne
tombole z butulizmom si pa res ne bi rad skusil...


Na hitro nekaj o botulizmu. http://www.wildfermentationforum.com/viewtopic.php?f=7&t=3654
No in, mene je za shranjevanja v olju ohrabrilo dejstvo, da je slan medij neprijazen za to bakterijo, zato sem, ker pač sem shranjeval v olju, živila nekoliko bolj osolil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8299
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2016 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiva povezava, Juglans. Teh stvari nisem poznala (res je, da mi tudi botulizem ni prišel na misel pri mojih shrankih). Bom pa raje malo več solila, kot sem do zdaj.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2016 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz zakuham kis, vodo (1:2), kozarec vina, velika žlica soli, žlička sladkorja, žlička popra v zrnu. dodam nekaj kapi ulja, ter mediteranske začimbe. po cca 5-7 minutah precedim (nimam problema s ukuhanim začimbami-čiliji so "čisti"). znova pustim, da zavre in dodam očiščene čilije. ko znova zavre čilije odcedim. položene z odprtino na papirnato brisačo pustim čez noč. namreč v olivno o. se ne sme dodati nič mokrega oz svežega (mora biti prej predelano). drugi dan notranjost vsakega čilija popivnam z p. brisačo. pošteno jih nafilam z maso (kapre in slano ribo zmiksam, z vilico primešam dodane koščke tunine)
, posložim v kozarce z odprtino navzgor in nalijem olivno o. čez zličko da ne zlivam na napolnjeno maso. shranjuje se v temnem in ne vročem prostoru. zaužiješ jih po 1 mesecu počivanja. 3-4 meseca so intaktni, 5-ti ali 6-ti mesec po vlaganju je že problem. namreč olje je motno. to sem ugotovila ko je ena steklenkica uloženih ostala prišparana za kasneje.

na enak način lahko pripraviš s skuto, ampak rok trajanja je največ 2o dni.

pri tem shranku je veliko dela in ni poceni, zato mislim, da je potrebno upoštevati vse faktorje priprave. saj je izdelek izredno okusen - prava delicija. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2016 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje omake izhajajo iz takšne osnove (podobno tudi vlaganje v kis):

- ena enota čilijev
- pol enote kisa za vlaganje
- pol enote vode
- sol

Potem pa glede na vrsto in jakost čilija dodajam paradajz, korenje, poper in česen. Vedno kuham pol ure na temperaturi, ki omogoča minimalno vrenje.

V olje pa namakam izključno popolnoma suh čili. Sicer sem pred časom že probal frišnega, a ko sem videl da se je olje začelo kisati, sem zadevo uporabil ob prvih znakih. Olje je bilo še popolnoma ok, a če bi čakal še par dni, bi bilo zagotovo zanič. Zdej ali je v tem primeru nevarnost botulina ali ne pa žal ne vem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
požiralka ognja



Pridružen/-a: 07.11. 2016, 17:28
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 12:22    Naslov sporočila: Čilijev grmiček, ki še ne bi šel spat ;-) Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Letos se je med sejančki različnih paprik, ki sem jih dobila od prijateljice, pomotoma znašel "kukavičji" sejanček čilija, očitno skrižan, saj ni podoben nobenemu izmed čilijev, ki so lani rasli pri njej.

Zrasel je v majhen, malo čez pol metra visok košat grmiček, ki še danes cveti in nastavlja nove plodove (vse zrele in zelene plodove, daljše od treh cm, sem obrala z grmička). Pred tednom dni sem grmiček s kepo zemlje okoli korenin previdno presadila/vsadila v večji lonec in odnesla v dnevno sobo k velikemu oknu na J strani, prej je rasel v skupnem koritu z dvema paprikama.

Kaj naj zdaj storim s čilijem, ki se tudi notri obnaša, kot da je zunaj sredi poletja? Listi so zdravi, lepo temno zeleni, bleščeči, nastavlja cvetove, nove listne vršičke, mali plodovi lepo rastejo?

Vnaprej hvala za vaše nasvete in lep dan želim!
_________________
čili & čokolada Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11023
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljane, požiralka ognja! Ime se najbrž nanaša na čilije. Smile
Čili lahko gojiš v dnevni sobi, kot sobno rastlino in plodovi bodo postopoma zoreli. Lahko pa ga seveda obrežeš in daš prezimit v hladen prostor. Sama raje vsako leto vzgojim nove sadike.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
požiralka ognja



Pridružen/-a: 07.11. 2016, 17:28
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Very Happy , Plamenka, torej bo postal sobna rastlina do prihodnje sezone Laughing

Kar se mojega uporabniškega imena tiče, imaš prav, tako se namreč počutim, kadar jem čilije! Wink
_________________
čili & čokolada Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj imata obe nekaj skupnega v imenu, ali ne?

Jaz sem čilije v zunanjih loncih dokončno obral šele v nedeljo in dal sušiti. Nekaj se jih muči še znotraj v slabo ogrevanih prostorih, a so listi večinoma odpadli in tudi plodovi so bolj tako/tako. Izjema je Queen Laurie, ki je šele sedaj dozorela in se plodovi sproti počasi sušijo kar na rastlini. Verjetno bodo vseeno šli naslednji teden na bolj intenzivno sušenje (v službi Rolling Eyes ).

No, Habanero Martinique je kot majhen grmiček v loncu še ovešen z nekaj plodovi v dnevni sobi za okras (občasno je tudi še malo zunaj). Listje počasi hira zaradi ogrevanja. Vseeno ga je lepo pogledati. Mogoče ga prezimim....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2016 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nadaljevanje iz dne 28.9. Glede vrečk sem se jih usmilil, in so jih dobili še isti dan, za tem so bili še kakšnih 14dni zunaj v senci in nato preseljeni v hišo, kjer so deležni sobne temperature.
Kot kaže sta se prijela oba, zato sem pred kratkim (6.11) nacepil še enega - malce debelejši cepič, vendar ne debelejši od podlage, s tem da sem tokrat cepič in podlago zarezal v obliki črke V, povil s trakom, cepilno gumico ter pokril z vrečko.
Vrečke/kape nosijo še vsi, le da sem pri prvih dveh pred kakšnimi 14dnevi odrezal rob vrečke, da se pričnejo privajati na malce bolj suhe pogoje.

V ospredju rocoto red, pimenta da neyde na levi in v ozadju trinidad scorpion moruga yellow.



Se je še kdo kaj igral? Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2016 16:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TwityPity je napisal/a:
Nadaljevanje iz dne 28.9. Glede vrečk sem se jih usmilil, in so jih dobili še isti dan, za tem so bili še kakšnih 14dni zunaj v senci in nato preseljeni v hišo, kjer so deležni sobne temperature.
Kot kaže sta se prijela oba, zato sem pred kratkim (6.11) nacepil še enega - malce debelejši cepič, vendar ne debelejši od podlage, s tem da sem tokrat cepič in podlago zarezal v obliki črke V, povil s trakom, cepilno gumico ter pokril z vrečko.
Vrečke/kape nosijo še vsi, le da sem pri prvih dveh pred kakšnimi 14dnevi odrezal rob vrečke, da se pričnejo privajati na malce bolj suhe pogoje.

V ospredju rocoto red, pimenta da neyde na levi in v ozadju trinidad scorpion moruga yellow.

Čudovito. Bom 1x nekoč probal kaj narediti v tej smeri.


Se je še kdo kaj igral? Smile

_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2016 19:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jest sem danes pobral še nekaj plodov moruge in Butch Tja, ki so dozoreli v stanovanju. Sem pa opazil, da so se mi že pojavile uši - rjave zverinice na listih.

Ker mi (predvsem Butch T) pridno poganja lepe mlade liste, me zanima kako bi se te nadloge najbolje rešil. Nekaj se je govorilo o Neem al kaj že?

Prezimovalčka sta namenjena redni zimski oskrbi in ju ne nameravam spraviti v popoln zimski spanec. Želim zgolj da rasteta, plodov pa ne pričakujem. Pomladi pa hopla na vrt in to je to...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2016 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Neem tonik, si mislil? Kar probaj, itak je primeren še za druge reči (pršice napr.).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  Naslednja
Stran 61 od 65

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.