![Gartlc Seznam forumov](./images/logos/gartlc.2.1373709712.png) |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Dajmar
![](images/avatars/gartlc/43677293951b22b121b37f.jpg)
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 04 Nov 2016 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar najlepša hvala. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Spiridon
![](images/avatars/gartlc/1079936300537664f874568.jpg)
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 05 Nov 2016 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Vlaganju polnjenih v olivno olje se izogibam. Seveda sem poskusil, a se kljub striktnim higienskim ukrepom zadeva ni izšla najbolje. Bemtiš, kakšne
tombole z butulizmom si pa res ne bi rad skusil... |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 06 Nov 2016 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: |
Vlaganju polnjenih v olivno olje se izogibam. Seveda sem poskusil, a se kljub striktnim higienskim ukrepom zadeva ni izšla najbolje. Bemtiš, kakšne
tombole z butulizmom si pa res ne bi rad skusil... |
Na hitro nekaj o botulizmu. http://www.wildfermentationforum.com/viewtopic.php?f=7&t=3654
No in, mene je za shranjevanja v olju ohrabrilo dejstvo, da je slan medij neprijazen za to bakterijo, zato sem, ker pač sem shranjeval v olju, živila nekoliko bolj osolil. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 06 Nov 2016 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva povezava, Juglans. Teh stvari nisem poznala (res je, da mi tudi botulizem ni prišel na misel pri mojih shrankih). Bom pa raje malo več solila, kot sem do zdaj. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Nov 2016 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
jaz zakuham kis, vodo (1:2), kozarec vina, velika žlica soli, žlička sladkorja, žlička popra v zrnu. dodam nekaj kapi ulja, ter mediteranske začimbe. po cca 5-7 minutah precedim (nimam problema s ukuhanim začimbami-čiliji so "čisti"). znova pustim, da zavre in dodam očiščene čilije. ko znova zavre čilije odcedim. položene z odprtino na papirnato brisačo pustim čez noč. namreč v olivno o. se ne sme dodati nič mokrega oz svežega (mora biti prej predelano). drugi dan notranjost vsakega čilija popivnam z p. brisačo. pošteno jih nafilam z maso (kapre in slano ribo zmiksam, z vilico primešam dodane koščke tunine)
, posložim v kozarce z odprtino navzgor in nalijem olivno o. čez zličko da ne zlivam na napolnjeno maso. shranjuje se v temnem in ne vročem prostoru. zaužiješ jih po 1 mesecu počivanja. 3-4 meseca so intaktni, 5-ti ali 6-ti mesec po vlaganju je že problem. namreč olje je motno. to sem ugotovila ko je ena steklenkica uloženih ostala prišparana za kasneje.
na enak način lahko pripraviš s skuto, ampak rok trajanja je največ 2o dni.
pri tem shranku je veliko dela in ni poceni, zato mislim, da je potrebno upoštevati vse faktorje priprave. saj je izdelek izredno okusen - prava delicija. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Zelenc
![](images/avatars/gartlc/68896284753ee1367e7d86.jpg)
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 06 Nov 2016 19:28 Naslov sporočila: |
|
|
Moje omake izhajajo iz takšne osnove (podobno tudi vlaganje v kis):
- ena enota čilijev
- pol enote kisa za vlaganje
- pol enote vode
- sol
Potem pa glede na vrsto in jakost čilija dodajam paradajz, korenje, poper in česen. Vedno kuham pol ure na temperaturi, ki omogoča minimalno vrenje.
V olje pa namakam izključno popolnoma suh čili. Sicer sem pred časom že probal frišnega, a ko sem videl da se je olje začelo kisati, sem zadevo uporabil ob prvih znakih. Olje je bilo še popolnoma ok, a če bi čakal še par dni, bi bilo zagotovo zanič. Zdej ali je v tem primeru nevarnost botulina ali ne pa žal ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
požiralka ognja
Pridružen/-a: 07.11. 2016, 17:28 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 12:22 Naslov sporočila: Čilijev grmiček, ki še ne bi šel spat ;-) |
|
|
Pozdravljeni!
Letos se je med sejančki različnih paprik, ki sem jih dobila od prijateljice, pomotoma znašel "kukavičji" sejanček čilija, očitno skrižan, saj ni podoben nobenemu izmed čilijev, ki so lani rasli pri njej.
Zrasel je v majhen, malo čez pol metra visok košat grmiček, ki še danes cveti in nastavlja nove plodove (vse zrele in zelene plodove, daljše od treh cm, sem obrala z grmička). Pred tednom dni sem grmiček s kepo zemlje okoli korenin previdno presadila/vsadila v večji lonec in odnesla v dnevno sobo k velikemu oknu na J strani, prej je rasel v skupnem koritu z dvema paprikama.
Kaj naj zdaj storim s čilijem, ki se tudi notri obnaša, kot da je zunaj sredi poletja? Listi so zdravi, lepo temno zeleni, bleščeči, nastavlja cvetove, nove listne vršičke, mali plodovi lepo rastejo?
Vnaprej hvala za vaše nasvete in lep dan želim! _________________ čili & čokolada ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Plamenka
![](images/avatars/gartlc/89959160351ae34256dd61.jpg)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 12:26 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljane, požiralka ognja! Ime se najbrž nanaša na čilije.
Čili lahko gojiš v dnevni sobi, kot sobno rastlino in plodovi bodo postopoma zoreli. Lahko pa ga seveda obrežeš in daš prezimit v hladen prostor. Sama raje vsako leto vzgojim nove sadike. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
požiralka ognja
Pridružen/-a: 07.11. 2016, 17:28 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala , Plamenka, torej bo postal sobna rastlina do prihodnje sezone
Kar se mojega uporabniškega imena tiče, imaš prav, tako se namreč počutim, kadar jem čilije! ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) _________________ čili & čokolada ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
Saj imata obe nekaj skupnega v imenu, ali ne?
Jaz sem čilije v zunanjih loncih dokončno obral šele v nedeljo in dal sušiti. Nekaj se jih muči še znotraj v slabo ogrevanih prostorih, a so listi večinoma odpadli in tudi plodovi so bolj tako/tako. Izjema je Queen Laurie, ki je šele sedaj dozorela in se plodovi sproti počasi sušijo kar na rastlini. Verjetno bodo vseeno šli naslednji teden na bolj intenzivno sušenje (v službi ).
No, Habanero Martinique je kot majhen grmiček v loncu še ovešen z nekaj plodovi v dnevni sobi za okras (občasno je tudi še malo zunaj). Listje počasi hira zaradi ogrevanja. Vseeno ga je lepo pogledati. Mogoče ga prezimim.... |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
TwityPity
![](images/avatars/gartlc/838137161529f1ae10f2dc.jpg)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 10 Nov 2016 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Nadaljevanje iz dne 28.9. Glede vrečk sem se jih usmilil, in so jih dobili še isti dan, za tem so bili še kakšnih 14dni zunaj v senci in nato preseljeni v hišo, kjer so deležni sobne temperature.
Kot kaže sta se prijela oba, zato sem pred kratkim (6.11) nacepil še enega - malce debelejši cepič, vendar ne debelejši od podlage, s tem da sem tokrat cepič in podlago zarezal v obliki črke V, povil s trakom, cepilno gumico ter pokril z vrečko.
Vrečke/kape nosijo še vsi, le da sem pri prvih dveh pred kakšnimi 14dnevi odrezal rob vrečke, da se pričnejo privajati na malce bolj suhe pogoje.
V ospredju rocoto red, pimenta da neyde na levi in v ozadju trinidad scorpion moruga yellow.
Se je še kdo kaj igral? ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 10 Nov 2016 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity je napisal/a: | Nadaljevanje iz dne 28.9. Glede vrečk sem se jih usmilil, in so jih dobili še isti dan, za tem so bili še kakšnih 14dni zunaj v senci in nato preseljeni v hišo, kjer so deležni sobne temperature.
Kot kaže sta se prijela oba, zato sem pred kratkim (6.11) nacepil še enega - malce debelejši cepič, vendar ne debelejši od podlage, s tem da sem tokrat cepič in podlago zarezal v obliki črke V, povil s trakom, cepilno gumico ter pokril z vrečko.
Vrečke/kape nosijo še vsi, le da sem pri prvih dveh pred kakšnimi 14dnevi odrezal rob vrečke, da se pričnejo privajati na malce bolj suhe pogoje.
V ospredju rocoto red, pimenta da neyde na levi in v ozadju trinidad scorpion moruga yellow.
Čudovito. Bom 1x nekoč probal kaj narediti v tej smeri.
Se je še kdo kaj igral? ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
_________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Zelenc
![](images/avatars/gartlc/68896284753ee1367e7d86.jpg)
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 15 Nov 2016 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
No, jest sem danes pobral še nekaj plodov moruge in Butch Tja, ki so dozoreli v stanovanju. Sem pa opazil, da so se mi že pojavile uši - rjave zverinice na listih.
Ker mi (predvsem Butch T) pridno poganja lepe mlade liste, me zanima kako bi se te nadloge najbolje rešil. Nekaj se je govorilo o Neem al kaj že?
Prezimovalčka sta namenjena redni zimski oskrbi in ju ne nameravam spraviti v popoln zimski spanec. Želim zgolj da rasteta, plodov pa ne pričakujem. Pomladi pa hopla na vrt in to je to... |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 15 Nov 2016 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
Neem tonik, si mislil? Kar probaj, itak je primeren še za druge reči (pršice napr.). |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
|
![Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.](templates/Acid/images/lang_slovenian/reply-locked.gif) |
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65 Naslednja
|
Stran 61 od 65 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|