|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Se mi zdi da ni kaj dosti hrustljavosti pri odmrznjenem čiliju/papriki, razen če hrustamo še zamrznjene ;)
Jaz še napol zamrznjene narežem za v omake.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11023 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 12:22 Naslov sporočila: |
|
|
goldhorn, saj bi več objavljal, pa zelenih "sirot" ni za kazat, drugače pa bi lahko samo jamral ;)
Lahko pa povem, da se airpruning lončki pri čiliju, vsaj v mojem primeru niso obnesli. Res je, da se sem jih sam naredil, samo rastline niso nič višje, bolj rodne ali podobno. Nekako so na ravni tistih, ki so v navadnih loncih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1222 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Na nekaterih plodovih opažam luknjo. Par mm veliko, nič gnilo naokoli, plod kot tak tudi nič poškodovan. Na črnem habaneru izgleda takole:
Morda kdo ve, v čem je fora? |
slike iz 18. jul. 2011
Takrat so rekli da je prosena vešča.
Pri papriki in paradižniku gosenice najpogosteje napadejo plodove, redkeje stebla, v katera se prav tako zavrtajo. Napadeni plodovi zaradi bakterijskih okužb kasneje navadno segnijejo, vendar tudi sicer niso primerni za prehrano. Pri krizantemah navadno napadejo steblo in kasneje cvetni nastavek in sam cvet. Pri hmelju se gosenica zavrta v trte hmelja, kjer lahko vrta vse do korenik. V prosu je napad prav tako omejen na steblo, pri čemer se v razvoju gosenica lahko seli iz enega stebla na drugo, ker je tukaj hrane manj. Podobne so poškodbe tudi na ostalih rastlinah. Kopirano iz Fito- info
http://www.fito-info.si/index1.asp?ID=OrgCirs%5COpisiSkod/vsi/ost_nubi.htm |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 17:16 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, v tem primeru je paprika precej švoh. Upam da se mojim revčkom ne zgodi kaj podobnega.. Zaenkrat je sicer ok, ampak nikoli ne veš kdaj se kaj zalomi... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4672 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 18:49 Naslov sporočila: |
|
|
goIdhorn je napisal/a: | mfranc je napisal/a: | goIdhorn je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10. |
Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake |
Huh, kako pa ti to uspe? |
Sinoči sem "zvaril" 10 flaškic po 100 ml. Ne preveč goste omakice (malo bolj gosta kakor kupljen tabasco). Koliko pa tebi pride iz take količine? |
A veš, da ne vodim statistike , lahko pa povem, da delam celo malo preveč goste omake, pardon namaze.
Načeloma delam tudi zelo pekoče (vsaj do sedaj sem to počel) tako da omaka z nekaj deset (petdeset in več) habanerov ni bila nič posebnega.
Skozi pa tudi opažam "kazan efekt" he, he, to pomeni, da en habanero vržen v kotel s sto litri pasulja, zastrupi vso količino .
Lani sem naredil prvič omako iz jalapenov; približno dvajset jih je bilo, in ker sem se bal da bo omaka preveč mila, sem zraven vrgel še en habanero.
In je bilo takoj preveč za družinsko omako .... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4672 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2016 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, kaj je letos festival lukenj v čiliju?
Danes sem obral okroglo 25 jalapenov za roštilj in glej ga hudiča, 6 komadov je bilo preluknjanih. Notri pa hudobci, kot jih je namalal Dajmar. Res se ne spomnim, da bi kdaj imel to nadlogo, razen kakega poedinega primera.
Jutri si ogledam še druge sorte. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 16 Sep 2016 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
Meni luknje v čilije letos delajo strigalice (sem jih že par našel v plodovih). Je pa zanimivo, da so se lotile samo nuklearcev (Trinidad Scorpion, 7 Pot...)
medtem ko ostale sorte pustijo pri miru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1222 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 17 Sep 2016 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim. Ko gre gosenica molja ven, stirgalice samo zasedejo prazno stanovanje.
Strigalice so aktivne ponoči, podnevi so bolj dremave in se skrivajo. Med koristne živali jo štejemo, ker so njena priljubljena hrana listne uši in še kakšne druge žuželke. Žal pa ima rada tudi cvetove raznih okrasnih rastlin, zato ji takrat, ko le te napade pravimo, da je škodljivec. V zelenjavnem vrtu strigalica uravnava ravnovesje in skrbi, da listnih uši ni preveč oziroma sploh ni, saj jih pridno poje.
Več tuhttp://www.bodieko.si/strigalica-nekoc-strah-in-trepet-danes-koristna-zival |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 17 Sep 2016 20:33 Naslov sporočila: |
|
|
A posušeni čiliji izgubijo kaj svoje ostrine v primerjavi s svežimi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 21 Sep 2016 17:10 Naslov sporočila: |
|
|
Danes smo imeli službeno čilijado - pokušina za malico. Lestvica od blizu 0 do menda 2M skovilov (en sam plod) od leve proti desni.
Še zdaj me nekoliko ščipa po trebuhu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 21 Sep 2016 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
No, hecno... ...jest pa prijatelju, ki se je pri meni ustavil na pivu, veselo ponudim oranžnega habanera. Hecno, možakarja je skoraj kap! Pol pa se sam ponudi da bi še kaj hujšega in mu dam na krožnik frišnega Butch Tja. Verjeli ali ne, zmazal je skoraj celega - menda je bil mnogo nežnejši ot prvotni Habanero....
Pa vas vprašam: je dejansko možno, da blažja sorta poseka "nuklearca"? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4672 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Sep 2016 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, kdo pa je še probal tistih 2M skovilov, kakšna kolegica?
Me zanima, kaj pa imaš v zgornjem desnem kotu, Rocoto?
Jaz pa sem danes zaključil z zunanjo sezono, vse lonce sem prenesel na teraso, na intenzivno nego .
Sezona pa bolj kot ne malo podpovprečna, praktično nobena sorta ne odstopa navzgor.
Eden od plusov je, da so mi večinoma lepo zaključili s plodovi, brez večje količine mladih, nezrelih. Teden, dva, pa večino oberem, in pošljem na zimovanje.
Med njimi je tudi Queen Laurie, plodovi lepo dozorevajo.
Dalj časa bodo rabili Jalapeno, nekaj zelenih je še, pa bolj počasni so. Imel sem lepe plane za čili omake, pa so šli sproti ....
Zanimiv izziv bo Rocoto, ki se je zbudil iz spanja; kar nekaj malih bunkic ima, za katere bom rabil še precej sonca. Pa magari pri zunanji ničli, samo da bo terasa pogreta!
Tale Habanero, parodija na črne , je letos bistveno manj rodil kot lani! Nekaj zelenih še ima, so pa precej pri zorenju.
Ti pa skoraj upravičijo ime črni , proti koncu dobijo zelo lepo, temnorjavo barvo. Všeč so mi, iz več razlogov, zato jih bom poskusil prezimiti.
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 21 Sep 2016 22:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ne nobenega Rocto ni bilo. Je pa desno zgoraj Habanero "falanga". Torej Habanero Maya Red, Gambia, Martinique, Chocholate, Orange in Carolina al kaj že.
Ja tudi dve osebi z drugimi kromosomi sta bili zraven, ena je probala tudi košček 2M. Seveda smo vsi probavali povečini le manjše koščke ta hudih. Kakšen sploh ni prišpel na vrsto, saj se je nekaterim že kadilo iz ušes. K sreči smo imeli nekaj mesno/sirovih dodatkov in jogurt za gašenje.....
Tudi sam svojih (pretežen del zgornje polovice na sliki) večinoma nisem probaval, ker jih že poznam.
PS. Queen Laurie je tudi že začel zoreti - no ja trije plodovi. Na sliki so tisti oranži zgoraj na sredini.
Zelenc, ja razlike so lahko precejšne. Tako kot pri ostalih rastlinah je tudi tukaj odvisno od zemlje, gnojenja, sonca, zalivanje, toplote, itd.. Primer iz moje slike - kupček temnih plodov iz dveh virov a istih semen. Iz enega vira je bil občutno močnejši od drugega. Nekaj vloge igra tudi stopnja zrelosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4672 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Sep 2016 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Na tole sem mislil, ko sem te spraševal
Mimogrede, za kaj pa uporabljaš Fresno? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Stran 51 od 65 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|