Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kutinov sir
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7852
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2015 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naredila sem kutinov sir s kutinami in (odmrznjenimi) kakiji. Oprane kutine sem razrezala na četrtine, jih skuhala v čisto malo vode in ohlajene miksala skupaj s kakiji s paličnim mešalnikom. Vode samo toliko, da je mešalnik
lahko mešal.
Prvič sem vlila preveč na tanko in je posušeno bilo čisto pretanko.
Drugič sem na papir vlila precej bolj na debelo in se je (na radiatorju) tudi precej dalj sušilo, pa še obračala sem, ker je bilo spodaj čisto mokro. Ko je bila povrhnjica že precej posušena in potemnela, sem izrezovala zvezdice in druge figurice z modelčki za piškote in si pomagala z nožkom.
Okus je zanimiv, a nič posebnega, pa tudi sveža kutina ni nič dišala, tako da posušena tudi ne Sad Zato sem še vlažne figurice malo povaljala v sladkorju s cimetom, ki je bil ravno pri roki. Verjetno malo manjka kislina, pa mogoče raje klinčki ali ingver. No, drugo leto ...
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kate



Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19
Prispevkov: 983
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2015 11:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem kutinov sir naredila že oktobra.
Uspel je super, samo take trde koške (bunkice) je imel notri. Tako, da ga je treba jesti počasi... Ne vem, kje sem ga polomila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2015 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kate, pri kutinovem siru je potrebno kutine pasirati nikakor zmiksati kot eni počnete. čar te sladice je prav tekstura mase in okus kutine. te obdelane na takšen način zagotovijo (seveda poleg drugih reči) maksimalen oz popoln užitek pri uživanju k.sira. lpvoda

PS: ob tem sem se spomnila pregovora: (preko preče, naokolo bliže) čez hitreje, naokrog bližje.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kate



Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19
Prispevkov: 983
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2015 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, v tem je fora.
Sej je čisto logično... Very Happy
Drugo leto!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2018 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:


vse stresaš v širši lonec in kuhaš. eheheh tukaj se začne mukotrpno zdolgočaseno opravilo. ker moraš stalno mešati. namreč če stalno ne mešaš se sladkor karamelizira na dnu posode. če imaš premočan ogenj šprica (iz majhnih "vulkanov") kar visoko in te lahko opeče. dodaš sok limete.

.


Danes sem kuhala marmelado iz kutin. Surove, očiščene, narezane na drobne koščke, sem z nekaj dodane vode vode kuhala /dušila kar v pečici na 200 °C. Nič se ni prijemalo, sem pa sladkor dodala šele pol ure pred koncem.

Morda bi bi se pečica obnesla tudi pri kuhanju mase za sir.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kate



Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19
Prispevkov: 983
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2018 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče. Je za sprobat.
Prvo rundo sem eksperimentirala s preveč vode. :(
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2019 14:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Danes sem tudi jaz kuhala kutine. Prepasirane mase sem dobila 1,70 kg in prav toliko sem not dala sladkorja.
Zvečer bom to kuhala in non stop mešala. Ja, ja, tak imam namen.

Morda bom dala pri polovici sušit v pečico. Bom videla kako bo izpadlo.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1530
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2019 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Kako mislite, bi se tole kuhanje obneslo v pečici - bi šlo?

Ne sprašujem zase, ker se te sladice ne nameravam lotiti, ampak tako na splošno, ker marsikje preberem, da se stalnemu mešanju in bojazni pred prismojevanjem izognejo s pripravo v pečici. Bilo bi nekaj podobnega, kot na pari.


Jaz sem delala v pečici,podobno kot slivovo marmelado.Potem pa še v sušilniku sadja,...skratka ena odisejada.....
Je pa občutno lažje tako,kot v loncu in na štedilniku.

Sem pa potem tole podarjala lani za praznike,kar je ostalo sem si spomladi vmešala v sadne napitke.

Opisala pa sem tule:
http://poosmiinpol.blogspot.com/2018/11/kutinov-sir.html



_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2019 16:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Nisem včeraj delala kutinov sir do konca. To sem naredila danes.
Naj še povem, da sem kutine skuhane precedila, tako da je bilo kar zelo gosto, ko sem tlačila na cedilu.

Če bi skupaj potegnila, bi rekla, da sem kuhala in mešala cca dve uri.
Malo pred koncem sem dodala sok limete in pol. Gledala sem vodin recept.

Dva dela mase sem dala v Emov pekač, en del pa v pol manjšega. Tem delu sem dodala čili, pa da vidimo kaj bo ratalo, kakšen bo okus.
Upam na najboljše.

Slik ne znam dat gor, ker ........... Moram do tistega, ki mi je popravljal računalnik.

Lepo bodite
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2022 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Ob kavici sem si vzela čas in prebrala vse prispevke o kutinovem siru. Nisem mogla verjet, ko sem brala moj prispevek, kako sem bila pridna Wink .

Sem se odločila, da ga bom delala tudi letos. Se spomnem, da mi je bilo fino, ko sem imela te kocke za darila. Pa ne tako za vsakega , ampak samo za tiste, ki domače znajo ceniti. Prijateljica ima letos dosti kutin.

Sem pa včeraj ribala kutine od Tajaninega dobitka na srečelovu. Naribala sem pol kutin in pol jabolk, ter natlačila v kozarce za štrudelj alii pito.

Danes bom še eno rundo (4 kozarci) naredila.
Nekaj jabolk bi pa rada dala sušit. No, če ne bo to danes, bo pa jutri, saj sem vendar v penziji in imam čas.

Lepe pozdrave vsem
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7852
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2022 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija1, a si potem, ko si " pol kutin in pol jabolk ... natlačila v kozarce" kaj zalila, kaj pasterizirala ali kaj tretjega?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2022 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič zalila, ničesar dodala. Samo naribala eno in drugo in premešala. Natlačila v kozarce, da je zgoraj stopil sok, kot tlačiš zelje za kisanje.
Dala potem pasterilizirat. In to je vse. Za štrudelj mi je boljše kot čežana.
Aja, sem pozabila. Ko sem kutno naribala sem jo hitro pokapala z sokom limone in premešala. Kutine tako hitro potemnijo.
lp
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2022 18:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Končala s pasiranjem kutin. Nebom pisala kako sem delala, ker sem točno po navodilih Vode delala. Pri 2,2kg spasiranih sem za 3 velike žlice dobila odpada. Predno sem pasirala sem dala v blender.

Za danes končala, jutri grem po limete in sladkor ter dokončam.

Lep pozdrav
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.