|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Dec 2015 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
crtj, praviš, da ti več kot pol ni šlo skizi cedilo. meni pri pasiranju treh kutin ostane v cedilu cca žlica skoraj suhega odpadka (spasirano peščičevje). verjetno nisi bil dovolj ustrajen in nisi pritiskal zajemalko dovolj močno, oz. kutine niso bile dovolj kuhane. v vsakem primeru naj ti naslednjič bolj uspe. lpvoda
PS: naj dodam še to. odlični so kutini krhlji. da se hitreje posušijo jih režeš na tenke rezine. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 05 Dec 2015 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | PS: naj dodam še to. odlični so kutini krhlji. da se hitreje posušijo jih režeš na tenke rezine. |
Ti krhlji so sicer surovi ali so morda blanširani? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 05 Dec 2015 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
No, to ni uspelo sploh :( Pri varianti z ločenim kuhanjem sredic in kasnejšim dolitjem vode od tam so rezultati kot prvič - dober sok plus čežana. Gosta, z vulkančki, ni več kaj izkuhavati, vendar ostane čežana.
Lahko da je problem moje pomanjkanje ljubezni do sladkorja. Tista vmesna druga runda, ko sem kuhal cele kutine, je bila namreč kot eksperiment tudi za moje pojme strahovito sladkana, 1:1, tako kot ste to že drugi omenili v tej temi. In ko sem pasiral skozi cedilo tisto maso, sem dobil tako rekoč kutinov žele, ki se je potem genialno strdil.
Zdaj je še kake 4 kg kutin, ki so že malo bolj tako, ampak morda pa jutri poskusim še četrtič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Dec 2015 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Bo kar tvoja škrtost s sladkorjem vzrok za neuspeh, verjemi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Dec 2015 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
crtj, seveda kutinove krhle enako pripraviš kot krhle jabolk. režeš svež sadež in ga sušiš na peči oz. v pečici na 40 stop. (naj bo pečica odprta - daj kuhovnico med vratci) in večkrat premešaš. sredico prerezanega sadeža očistiš pešk enako kot poškodovane dele sadeža. seveda pred tem jih opereš in obrišeš.
pri tvojih poskusih imam občutek, da nisi natančno prebral navodila za izdelavo kutinega sira. seveda se pri tem ne moreš izogniti sladkorju katerega narekuje recept. namreč brez ali z malo sladkorja je to res čežana ne pa sir.
navodilo naj bi dodajal tekočino v kateri se je kuhala kutina ni pravi postopek zaradi tega ker se pri vseh marmeladah enako kot pri kutinemu siru moramo rešiti vode katero vsebujejo sadeži in ob sladkorju ta tudi ob kuhi izpari. iz izkušnje vem, da 1/3 mase v posodi izpari ne samo pri kutinem siru ampak pri skoraj vseh marmeladah seveda delanih na klasičen način. pri tem se kuhano tudi konzervira in je smesa obstojna tudi več let. držim pesti da ti uspe. lpvoda
PS: pogledala sem nazaj tvoje poročilo in ugotovila, da si res naredil narobe. namreš pišeš, da ko si si pasiral kutino in sladkor je prišel žele.
opozorilo: ko je skuhana cela kutina (sadeži) jo pasiraš. stehtaš pasirano in daš v lonec za kuho, ter šele po tem daš enako količino sladkorja kot je pasirano bilo težko. jaz to delam dan prej in šele drugo jutro kuham, ker se ob tem vsa zadeva še bolj omedi. ne pozabi na sok limete. (1limeta na cca 1 kg mase ali tudi manj).
sedaj ugotavljam zakaj si imel toliko "odpada", ker kuhan sadež v sladki vodi se presneto težko pasira. (nekoč sem naredila to napako pri šipku). verjemi, da ko je kutin sir pripravljen za rezanje, in če ga še uvaljaš v citronin ali katero drugo "moko" sploh ni tako sladek. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 00:44 Naslov sporočila: |
|
|
Saj razumem.... In oni žele, ki je tako super izpadel, res ni bil **po okusu** presladek, ko se je ohladil in malo odležal. Nasprotno. Bil je ultra mega prekrasen (dva kozarca sta še vedno). Ampak vseeno to vsebuje 1:1 sladkorja, meni pa je bolj cilj jesti sadje z nekaj dodatkov kot sladkor s sadnim okusom. Mogoče se bom kar soka držal
(Pri nas sicer kuhamo grozne količine raznih kaš in marmelad, kuhava oba, ampak tole je prvič, da nekaj res absolutno hoče biti strašno sladkano) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo naredili kutinov/kakijev žele in nismo dali nič sladkorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
Daj no, komaj sem prišel do tega, da pač ne bo šlo drugače, pa ti resetiraš celo sliko Verjetno gre tu za to, da je kaki prispeval svoj sladkor? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, razkrij skrivnost ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
OK, četrti poskus. Tako bom rekel... Rezultata ne upam dati na sušenje, ni pa čežana in mislim, da bo kot marmelada zelo cenjen.
Pri pasiranju je sodelovanje trajno odpovedalo eno jušno cedilo. Pa so bile kutine razpolovljene in kuhane eno uro. Potem sem nadaljeval z odcejalnikom za makrone, odpadka je bilo spet ohoho.
Morda je glede tega problem tudi to, da so naše kutine precej male - do 200 g, sosed ima neke velikanke, ki so dvakrat tolikšne (verjetno sorta Bereczki, ki naj bi bile tudi tradicionalne). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
velikost pa res nima nobenega vpliva na rezultat delanega. moje so bile velike za pest 10-letnega otroka, kateri vadi klavir.
včeraj sem prepasirala upam da zadnjo rundo kutin (vsakih nekaj dni mi kdo prinese nekaj kutin) natančno 6 in pol kutin take velikosti in je teža pasiranega materijala bila 700 gr. danes zvečer se bom lotila obdelave. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Velikost sem omenjal zato, ker ima pomen za razmerje med "mesom" in peščiščem.
Nimam na zalogi 10-letnega otroka, ki vadi klavir, lahko se pa naslednjič ravnam po 14-letni kitaristki |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
tudi kitara špila pri kutinah. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Kutine smo narezali na kose, skuhali v vodi in nato kuhane kose dali skupaj z zrelimi kakiji v blender nato pa vlili na pekač s peki papirjem 1cm na debelo in na krušno peč sušit. Na vrhu peči imamo lesen mrežast podstavek. Drugi dan smo dali pekač stran in pustili na peki papirju, tretji dan pa smo tudi peki papir odstranili in maso čez dan parkat obrnili, da se je lepo enakomerno sušilo. Ene par rund smo sušili tudi v pečici na drva na okoli 40°C z delno odpritimi vrati, da se je vlaga odvajala in da ni bilo prevroče. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Dec 2015 22:58 Naslov sporočila: |
|
|
Je takle sir možno napravit tudi iz jabolk? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|