Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kutinov sir
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 16:42    Naslov sporočila: Kutinov sir Odgovori s citatom

izredno dobro, enostavno za delat a trajajoče uf uf uf. obstojno nekaj mesecev (če ga prej ne poješ). lpvoda

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 16:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda, lahko prosim napišeš recept? sem se sama tudi spopadla s tole zadevščino - a mi ni uspelo takole slastno kot tvoje Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 18:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Figula popolnoma enostavno:

v vodo daš cele oprane kutine. če so od ptičev poškodovane nič hudega, a gnile dele izdolbeš. namreč največ pektina imajo prav v sredici. naj jih voda prekrije. kuhaš dokler ne začnejo pokati (cca 30-40 min odvisno od zrelosti).

jemlješ jih ven brez vode in daš v pasirko ali cedilo za juho saj se najbolj fino spasira prav skozi to. z zajemalko pasiraš dokler gre. vse daš na tehnico (postrgaj z žlico ispod cedila, ker ostane veliko mase na njem) seveda v eno posodo (prej stehtaš posodo pa daš tehnico na minus, ma kaj ti govorim saj veš). koliko je težka spasirana masa toliko daš sladkorja.

vse stresaš v širši lonec in kuhaš. eheheh tukaj se začne mukotrpno zdolgočaseno opravilo. ker moraš stalno mešati. namreč če stalno ne mešaš se sladkor karamelizira na dnu posode. če imaš premočan ogenj šprica (iz majhnih "vulkanov") kar visoko in te lahko opeče. dodaš sok limete. na vsako kilo mase ena limeta in jaz dam še eno za posodo. jaz limetin sok dodam nekje v zadnji uri kuhe.

za maso kutin od 3 kg, seveda + sladkor sem kuhala 4 ure in stalno mešala. namreč kuhano, da se kasneje strdi, je takrat ko od kuhovnice in posode masa začne pokajoče odstopati kot pri klasični kuhi polente.

ko je skuhano streseš v vroče mokre kalupe ali protvan (naj vrela voda v njh stoji do preden streseš maso). poravnaš po protvanu z kuhovnico, da je približno povsod enako in pustiš v toplem prostoru na zraku nekaj dni. jaz sem pustila cca 10 dni. potem z nožem režeš tako kot bi rezala sir v približno 1,5 cm trakove (tudi če ga držiš na koncu z dvema prstoma ta visi kot glista in se ne odtrga). te trakove prestaviš na peki papir na drugi protvan ali desko, ter tam režeš kvadratke ali rombe ali...

da naredimo še boljši vtis v ustih, kocke uvaljamo v kokos moko, lešnikovo...odličen in zelo prefinj okus se dobi ko se uvalja v neko maso-pravzaprav filo za neke buhtle (nemška zadeva v H......vem sliko pakunge ne pa ime) notri so ti različni oreščiči zelo brašnasto zmleti, seveda pomešani v sladkorju.

ne se bati da je prevč sladko. glih ta pravega okusa so te sirove kutine kocke.

PS: ko kuham kutino v vodo vržem nekaj narezanih jabolk in suhih šljiv. kasneje ko izvadim kutine dodam sladkor, kakšen klinčič in nekaj cimeta, prevrem in je odličen kompot oz sok. lepo se imej in v slast naj ti bo kockice in sok. isplača se. lpvoda

še to: kutin sir ali kutine kocke so boljše, če je sadež zrel in če diši.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

odlično, voda, hvala za recept in natančna navodila Smile
(če ne bom dobila kutin, morda poskusim z drugim sadjem ... (?) ... Rolling Eyes )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

na to sem jaz tudi pomislila, da bi bilo za probati. mogoče hruške, jabolka zagotovo ne ker nimajo toliko pektina in bi ispadla gosta marmelada.
Še nekaj, prvič sem kuhala nekaj žez 3 ure in sem mislila, da je dovolj a ni bilo. odlita masa se je strdila a ne tako kot pri daljšem kuhanju. rezati se ni dala tako kot sir, a problem sem rešila tako, da sem oblikovala kroglice in te potem valjala v različne mlete oreščke. tudi zelo dobro. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1334
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 19:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda navdusena sem nad receptom. Se imam nekaj kutin in jutri grem v pripravo teh sladkorckov po tvojem receptu.
Sem ze delala kutinov sir. Kuhala sem kaksno uro, dodala sladkor, kuhala toliko casa da se je raztopil. Nato sem maso vlila na peki papir na pekac in v priprti pecici na 50 stopinj susila tri dni. Bilo je super ampak to susenje predolgo traja.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 20:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tajana, zagotovo ti bo uspelo. lpoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1334
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vzpodbudo, Voda. Jutri porocam. Ce sem prav razumela, kutin ni potrebno nic lupit.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5407
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2015 22:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni nikakor ne gre do konca - med sušenjem splesni. Verjetno dajem bistveno premalo sladkorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sanjarka Ana



Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
Prispevkov: 1203
Kraj: okolica Radovljice

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 06:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

poklon voda je spet od nekod (iz rokava Very Happy ) pričarala čudovit recept. Sama letos kutin nimam, tako da ne bom mogla poizkusit. Drugim pa srečno in veliko sira.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kot otrok se spomnim da je kutin sir mami delala, a natančnega recepta nisem vedela do letos. s ostalim sladicam smo se s kutinim sirom pogostili šele za novoletne praznike.

potem sem našla recept in sem končno uspela narediti sladkorčke. uvaljanih kock sem se sama domislila, ker tako lepo pride cel sladkorček v usta. res se je potrebno držati recepta. tijana preberi še enkra. cele kutine kuhaš. tukaj ni varijante, da kaj narediš po svoje oz. hitreje.

Crtj, verjetno premalo sladkorja in prekratek čas kuhanja. po tem receptu lahko režeš takoj ko se ohladi v protvanu. in ne pozabit kuhano maso strest v vroč mokar protvan. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pravkar sem naredila še nekaj sira. ponavadi prekuham in pasiram ter dodam sladkor dan prej. pasiranega je bilo cca 7oo gr + sladkor. narejen je bil v eni šolski uri (45 min) na kar močnem ognju v drugi posodi kot ponavadi saj je mase bilo manj (lonec tisti v katerem se hrana ne zalepi- ?). sir sem delala 3 x in prišla do ugotovitve;

1. kutine se morajo omedit, ne jih uporabljat takoj ubrane, ker imajo več vode in je čas kuhanja daljši in dajo manj uporabne mase
2. tudi primeren lonec pripomore obdelavi. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forest727



Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22
Prispevkov: 586

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 13:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa če bi to vodo shranila in imela nek kutin sirup, s katerim bi se sladkala v zimskih dneh? Al bi preveč pektina pobrala?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

forest 727, nekaj postov nazaj sem že napisala, da iz kuhane vode in dodatkov naredim sok. aroma je božanska. enako delam iz jabolk (ko delam jabolčni zavitek cca 8-10 jabolk-sredine, pa še kakšno celo povrhu), dodam suhe šlive in mirodije, ter nekaj več sladkorja. odvisno od količine vode, a kuhaš 2 x več kot za kompot. vroče tekočino prelijem skozi sito v čiste vroče flaše, zaprem in zadekam. tak sok ali sirup (mora biti še več sladkorja, če se ne motim na litro vode 1 kg sladkorja) zdrži celo leto, a prej ga popijemo. enako sem delala z ciburi (letos jih je bilo malo) in pri njih mora biti malo več sladkorja.

sok iz sokovnika je veliko boljši saj tam ni vode, a za ta način pridelave soka rabiš veliko več sadežev in če so zelo zreli in sladki samo po vrhu posuješ eno malo žličico sladkorja ali skoraj nič.

glede pektina pri kutinah je dovolj kuhanja ko začne pokati koža sadeža. glavnina tega ostane v kuhanem sadežu, aroma in okus se sprostita v vodi in še vedno jo ostane dovolj za okus pri nadaljni obdelavi kutinega sira. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5407
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

forest727 je napisal/a:
Kaj pa če bi to vodo shranila in imela nek kutin sirup, s katerim bi se sladkala v zimskih dneh? Al bi preveč pektina pobrala?


Komot se to naredi in je zelo dobro... Lahko tudi pomešaš s šnopsom za liker Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.