|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Ja, zaradi arome, seveda. Si kdaj poskusil dimljeno papriko, dimljen čili? Čisto malo dodatka v jed da izjemno aromo.
|
To dimite in nato posušite ali pustite kar take? Mogoče jih bom poskusil tudi sam malo zaplinit. Jih imam še kar nekaj na okenski polici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
Dimljeni imajo tako močan vonj, da jih težko kam spraviš, da nima vonja po dimu. Ko sem jih dimil pri Mfrancu sem jih spravil v "neprodušno" posodo in zavil v dve vreči, pa je prišlo vse čez, da je hladilnik bil še nekaj časa dimljen. Sedaj takoj po dimljenju skuham omako. Tudi pri kuhanju je dobro, da to delaš kje zunaj, ker drugače boš imel doma vonj, kot je bil v starih črnih kuhinjah. En teden se nisem znebil vonja po dimljenem v stanovanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
jaz ko dimim delam tako, da čilije na dimu in zraku posušim (enako kot dimljeni pršuti). to traja kar nekaj dni. torej ne naenkrat v samo 30-tih minutah, saj ostanejo še sveži z vonjem po dimu in jih je, ker so še sveži potrebno spraviti v hladilnik oz so uporabni prav tisti hip.
moj namen je da jih shranim za dalj časa a pri tem morajo biti posušeni na zraku in z vonjem po dimu. ko so suhi in podimljeni jih dam v peki papir in v zaprto steklenko. zdržijo izredno dolgo časa. uporabnost neomejena.
npr: zmleti, zmrvljeni v sprotni kuhi ali natopljene v manjše flaške z oljčnim oljem. (ena četrtina flaške zrezanih dimljenih čilijev ostalo oljčno olje). potrebno je da stoji nekaj časa. takšno olje uporabljam predvsem kot dodatek čez solate. zelo okusno. nekaj kapljic in je solata totalno waw. (no kakor za koga). lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | jaz ko dimim delam tako, da čilije na dimu in zraku posušim (enako kot dimljeni pršuti). to traja kar nekaj dni. torej ne naenkrat v samo 30-tih minutah, saj ostanejo še sveži z vonjem po dimu in jih je, ker so še sveži potrebno spraviti v hladilnik oz so uporabni prav tisti hip.
lpvoda |
če jih po dimljenju pospraviš v kozarčke in pasteriziraš, se ohranijo sočni poljubno časa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Zagotovo res Metuljc, a ne vem kako poteka taka pasterizacija. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tako, da daš kozarčke v lonec z vodo in jih pasteriziraš. Kot karkoli drugega pač. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc hvala. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Nov 2017 08:15 Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat moram pohvalit blog od choco_chili-ja - že zaradi tega bi moral dobit kako nagrado od društva ljubiteljev čilija al pa vsaj častni naziv "ambasador čilija" zaradi njegove promocije
Res, kaj vse sem od tam pobral; jasno, tudi recept za dimljeno omako
Edino, kar bi dodal, je redčenje. Ko vse skupaj počasi vre eno uro, se precej zgosti. Jaz sem zredčil z mešanico limetinega soka in vode (se bojim, da če bi redčil z jabolčnim kisom, bi vse skupaj postalo prekislo). Sicer je pa omaka FAN-TAS-TIČ-NA
Aja, pa peče tut fantastično _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 08 Okt 2018 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pravite na TOLE zadevo? Malce večja kot tista za ribe na prvem linku, je pa cenejša - 45€. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Okt 2018 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Videti je Ok, je pa res za malo denarja. Samo, kaj pa poštnina? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 08 Okt 2018 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Poštnina je free. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 08 Okt 2018 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, zelo poceni in brez poštnine. Sumljivo poceni. Lahko pa da je čisto vredu. Podmizna velikost. Malo poišči kakšne opise in izkušnje, če najdeš in javi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2018 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, tole je pa že pravi gašperček .
Če ga najdete na Alibabi, je lahko še pol cenejši, ali pa zastonj dostava.
Pri nas ga prodajajo po 90 - 120 € _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 08 Okt 2018 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, če ti dostavijo nepoškodovanega, je vredu. Pločevina mora biti po moji oceni hudo tanka. Seveda rabi svoj prostor. Tisti ribiški spraviš nekam v predal ali na polico, za tega pa že rabiš nekaj več prostora, a ne mFranc ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2018 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
goIdhorn je napisal/a: | Poštnina je free. |
Pošteno zanimivo - ali pa sumljivo _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|