|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Okt 2017 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž sem le površno prebrala....................... Aha, 58 in nekaj čez torej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Nov 2017 08:22 Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da nisem česa spregledal; mislim, da ni bila nikjer omenjena količina žagovine in pa časovnica - bi lahko prosim, mfranc, pojasnil, koliko žaganja si "skuril" in koliko časa si dimil čilije? Jaz se bom tega namreč lotil prvič pa da ne bom ravno tople vode odkrival... Hvala.
No pa za jablano sem tudi prvič prebral, da je "best of", kar se tiče dimljenja čilijev; bom to upošteval spomladi, ko bom obrezoval drevje - če bo kakšna večja količina, javim interesentom _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Nov 2017 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo tako "dimnico" kupili spomladi (naročal je gospod prek spleta, zato ne vem, od kje je prišla. Stala pa je cca 50€. Imeli so še en večji model, ki je stal okoli 70€). Zadnjič smo jo prvič uporabili za dimljenje čilijev. Porabili smo dve-tri velike žlice žagovine (ne sme biti od smolastega lesa), ki jo je gospod Brbr nabrusil iz spomladi požaganih vej domačih dreves (katerih, ne vem). Čiliji so se dimili toliko časa dokler ni pogorel ves špirit v posodicah . To je cca 20min. Rezultat je bil odličen.
Govorila sem tudi z enim ribičem (ta dimnica je prvenstveno namenjena dimnjenju rib), ki je rekel, da tako pri njih doma večkrat dimijo ribe za kosilo. Tudi te so gotove v cca 20minutah.
Pri nas bomo predvidoma v nedeljo dimili zadnjo bero čilijev. Mogoče bomo zaganju dodali kakšno dišavnico... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Nov 2017 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, najlepša hvala za info! Sedaj imam vsaj neke smernice, po katerih se ravnati; za dimljenje bom pa uporabil kolega oziroma pardon, njegov weberjev smoker
Ko se bo zločin zgodil, pa seveda poročam o izplenu _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Nov 2017 22:14 Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti sem dimil pri Mfrancu, potem sem tudi sam iskal ta smoker, nazadnje pa sem zadevo uredil tako, da kar sam dimim v večjem woku na manjšem gorilniku (ta za v kamp iz Decathlona - res je zakon). V wok daš folijo, nanjo 3 žlice jablane, nanjo manjši del folije, da ne kaplja na jablano, vstaviš mrežo, nanjo zložiš čilije, pokriješ s pokrovom, ki ima na vrhu luknjo in vse skupaj zaviješ v folijo. Na srednji jakosti je 30 minut čisto dovolj. Izplen je isti kot v tistem namenskem smokerju, samo da tako malo improviziraš.
Tukaj je še posnetek : https://www.instagram.com/easyrecepti/ - tretji v prvi vrsti.
Sem pa za to izvedel na Youtubu : https://www.youtube.com/watch?v=is0yYF_FsW8 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Nov 2017 23:56 Naslov sporočila: |
|
|
Uuu, @choco_chili, moram te pohvalit za res izčrpen in bogat tako besedilno kot slikovno nazoren blog Easy recepti.
Izvedel sem ogromno stvari; od sajenja in presajanja naprej, bil še dodatno opogumljen, kar se kuhanja omak tiče, rezultat pa zadovoljni obrazi, ki jim izpod čela kdaj pricurlja kaka kapljica potu, ko jim rahlo zakuha, hihi. Skratka super, res! Če bi imel tri palce, bi pa vse tri v luft držal
Ne dvomim, da je bilo v izdelavo in ažuriranje bloga vloženo ogromno truda (in časa) - pa najbrž nisem edini, ki mu je bil v pomoč. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 00:57 Naslov sporočila: |
|
|
Choco_chili, tole je pa res elegantna bližnjica! _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 04:59 Naslov sporočila: |
|
|
Imam eno vprašanje, upam, da ne bo jeze.
Zakaj sploh dimiti? Zaradi arome?
Meso se je včasih dimilo, da je prestalo zimo, za takojšnjo rabo ne. Se vam ne zdi, da je takole "bližnje" dimljenje bolj nekakšno "dodajanje saj" (starodobnih E-jev) drugače zelo dobremu, zdravemu pridelku?
Samo vprašam... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 07:21 Naslov sporočila: |
|
|
Od količine dodatkov, ki niso nujno zdravju ravno najbolj prijazni, ki jih zaužijemo z dimljenimi čiliji, se, po mojem mnenju, seveda, približamo ene 10 vdihom zraka v enem zimskem dnevu, ko vreme "dol tišči", okoli nas pa je nekaj hiš, ki kurijo drva, pelete,.................... Ali pa, recimo, porciji malo zažganih čevapčičev.
Ja, zaradi arome, seveda. Si kdaj poskusil dimljeno papriko, dimljen čili? Čisto malo dodatka v jed da izjemno aromo.
Saj prekajevanje mesa pa tudi ni ravno metoda iz preteklosti, se dandanes uporablja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi prekajeno meso dandanes kupujemo samo še zaradi okusa . Za ričet, joto..... . Homeopatsko gledano moraš včasih pojesti tudi kaj škodljivega . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Tudi prekajeno meso dandanes kupujemo samo še zaradi okusa . Za ričet, joto..... . Homeopatsko gledano moraš včasih pojesti tudi kaj škodljivega . |
Tudi nehomeopatsko, kako pa naj imunski sistem deluje in je pripravljen, če se vsemu, kar bi ga "zdrmalo", izognemo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro jutro, zasvojenki .
Me bosta prepričali, kajne... . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 09:31 Naslov sporočila: |
|
|
O ne, jaz prav nikogar nič ne prepričujem, le dejstva navajam (in svoje poglede), odloča se pa vsak sam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Eh, metuljc, saj ni tako hudo...
Sem se pri mesu navadil, da mi je boljše samo suho, kot suho in dimljeno, se mi zdi, da ima boljši okus. Ga pa sam nimam prilike dimiti, da bi preizkušal. Za čilije - to bi bilo lažje preizkusiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2017 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih dimim za dimljeno omako. Že več kot 10 let ne jem mesa in mi iskreno povedano zadišijo kakšne dimljene stvari, ampak ne bi jedel mesa. Nekaj te dimljene omake v golažu brez mesa naredi svoje in se mi zdi, kot da je v njem prekajena slanina ali podobno. Ali pa dimljena omaka malce pred koncem pečenja vmešana v prebranec mi je zakon.
@žlehtnoba Thx |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|