Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Dimljenje čilija
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2017 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbrž sem le površno prebrala....................... Embarassed Aha, 58 in nekaj čez torej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2017 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Upam, da nisem česa spregledal; mislim, da ni bila nikjer omenjena količina žagovine in pa časovnica - bi lahko prosim, mfranc, pojasnil, koliko žaganja si "skuril" in koliko časa si dimil čilije? Jaz se bom tega namreč lotil prvič pa da ne bom ravno tople vode odkrival... Hvala.

No pa za jablano sem tudi prvič prebral, da je "best of", kar se tiče dimljenja čilijev; bom to upošteval spomladi, ko bom obrezoval drevje - če bo kakšna večja količina, javim interesentom Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7647
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2017 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo tako "dimnico" kupili spomladi (naročal je gospod prek spleta, zato ne vem, od kje je prišla. Stala pa je cca 50€. Imeli so še en večji model, ki je stal okoli 70€). Zadnjič smo jo prvič uporabili za dimljenje čilijev. Porabili smo dve-tri velike žlice žagovine (ne sme biti od smolastega lesa), ki jo je gospod Brbr nabrusil iz spomladi požaganih vej domačih dreves (katerih, ne vem). Čiliji so se dimili toliko časa dokler ni pogorel ves špirit v posodicah . To je cca 20min. Rezultat je bil odličen.

Govorila sem tudi z enim ribičem (ta dimnica je prvenstveno namenjena dimnjenju rib), ki je rekel, da tako pri njih doma večkrat dimijo ribe za kosilo. Tudi te so gotove v cca 20minutah.

Pri nas bomo predvidoma v nedeljo dimili zadnjo bero čilijev. Mogoče bomo zaganju dodali kakšno dišavnico...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2017 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, najlepša hvala za info! Sedaj imam vsaj neke smernice, po katerih se ravnati; za dimljenje bom pa uporabil kolega oziroma pardon, njegov weberjev smoker Very Happy

Ko se bo zločin zgodil, pa seveda poročam o izplenu Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
choco_chili



Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58
Prispevkov: 105
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2017 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred leti sem dimil pri Mfrancu, potem sem tudi sam iskal ta smoker, nazadnje pa sem zadevo uredil tako, da kar sam dimim v večjem woku na manjšem gorilniku (ta za v kamp iz Decathlona - res je zakon). V wok daš folijo, nanjo 3 žlice jablane, nanjo manjši del folije, da ne kaplja na jablano, vstaviš mrežo, nanjo zložiš čilije, pokriješ s pokrovom, ki ima na vrhu luknjo in vse skupaj zaviješ v folijo. Na srednji jakosti je 30 minut čisto dovolj. Izplen je isti kot v tistem namenskem smokerju, samo da tako malo improviziraš.

Tukaj je še posnetek : https://www.instagram.com/easyrecepti/ - tretji v prvi vrsti.

Sem pa za to izvedel na Youtubu : https://www.youtube.com/watch?v=is0yYF_FsW8
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2017 23:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uuu, @choco_chili, moram te pohvalit za res izčrpen in bogat tako besedilno kot slikovno nazoren blog Easy recepti. palec gor

Izvedel sem ogromno stvari; od sajenja in presajanja naprej, bil še dodatno opogumljen, kar se kuhanja omak tiče, rezultat pa zadovoljni obrazi, ki jim izpod čela kdaj pricurlja kaka kapljica potu, ko jim rahlo zakuha, hihi. Skratka super, res! Če bi imel tri palce, bi pa vse tri v luft držal palec gor Laughing

Ne dvomim, da je bilo v izdelavo in ažuriranje bloga vloženo ogromno truda (in časa) - pa najbrž nisem edini, ki mu je bil v pomoč.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4521
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 00:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Choco_chili, tole je pa res elegantna bližnjica! palec gor
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4195
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 04:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam eno vprašanje, upam, da ne bo jeze.

Zakaj sploh dimiti? Zaradi arome?
Meso se je včasih dimilo, da je prestalo zimo, za takojšnjo rabo ne. Se vam ne zdi, da je takole "bližnje" dimljenje bolj nekakšno "dodajanje saj" (starodobnih E-jev) drugače zelo dobremu, zdravemu pridelku?
Samo vprašam... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 07:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Od količine dodatkov, ki niso nujno zdravju ravno najbolj prijazni, ki jih zaužijemo z dimljenimi čiliji, se, po mojem mnenju, seveda, približamo ene 10 vdihom zraka v enem zimskem dnevu, ko vreme "dol tišči", okoli nas pa je nekaj hiš, ki kurijo drva, pelete,.................... Ali pa, recimo, porciji malo zažganih čevapčičev. Laughing

Ja, zaradi arome, seveda. Si kdaj poskusil dimljeno papriko, dimljen čili? Čisto malo dodatka v jed da izjemno aromo.

Saj prekajevanje mesa pa tudi ni ravno metoda iz preteklosti, se dandanes uporablja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18552
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 07:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi prekajeno meso dandanes kupujemo samo še zaradi okusa Wink Very Happy . Za ričet, joto..... njami . Homeopatsko gledano moraš včasih pojesti tudi kaj škodljivega Laughing Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Tudi prekajeno meso dandanes kupujemo samo še zaradi okusa Wink Very Happy . Za ričet, joto..... njami . Homeopatsko gledano moraš včasih pojesti tudi kaj škodljivega Laughing Laughing .

Tudi nehomeopatsko, kako pa naj imunski sistem deluje in je pripravljen, če se vsemu, kar bi ga "zdrmalo", izognemo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4195
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro jutro, zasvojenki Laughing .
Me bosta prepričali, kajne... Very Happy.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 09:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O ne, jaz prav nikogar nič ne prepričujem, le dejstva navajam (in svoje poglede), odloča se pa vsak sam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4195
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, metuljc, saj ni tako hudo...
Sem se pri mesu navadil, da mi je boljše samo suho, kot suho in dimljeno, se mi zdi, da ima boljši okus. Ga pa sam nimam prilike dimiti, da bi preizkušal. Za čilije - to bi bilo lažje preizkusiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
choco_chili



Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58
Prispevkov: 105
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz jih dimim za dimljeno omako. Že več kot 10 let ne jem mesa in mi iskreno povedano zadišijo kakšne dimljene stvari, ampak ne bi jedel mesa. Nekaj te dimljene omake v golažu brez mesa naredi svoje in se mi zdi, kot da je v njem prekajena slanina ali podobno. Ali pa dimljena omaka malce pred koncem pečenja vmešana v prebranec mi je zakon.

@žlehtnoba Thx
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.