|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 21:28 Naslov sporočila: Dimljenje čilija |
|
|
Dimljenje čilija
Obral sem še tretjo rundo z mojega Habanero red. Nekih trideset jih je, sedaj gre sezona res k kraju; ostalo je še nekaj rdečih in zelenih,
ki bodo mogoče dozoreli, odvisno od vremena letos. Torej, za sproti.
Za konec sezone sem naredil prvo, probno dimljenje čilija, za to jih je čisto zadosti.
Čez komot ga ni , nabavil sem že lani tale "Fish smoker", https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
in že vidim, da količinsko za naše malo gospodijstvo čisto zadošča. In kar se rib tiče in tudi čilijev.
Pa tudi kvaliteta dimljenja je na nivoju; smo že dimili nekaj sort rib in tudi znalci/sladokusci niso imeli nič pripomb!
Sam sem imel malo pomislekov, ker se za kurjavo uporablja gorilni špirit; no praksa je pokazala, da je špirit OK zadeva.
V vsak gorilec se natoči od 25 do največ 50 ml špirita, torej 1 liter zadošča za 10 - 15 dimljenj, ali pa samo peke, seveda.
Na dno pečice sem dal debelo pest lesnih drobcev, žaganja, ki pridejo skupaj s pečico. Neki specialni les, valjda .
Ta les da zelo močno aromo; če se mi za čili izkaže, da bi bil lahko še bolj dimljen, dam prihodnjič še več lesa.
Mimogrede, čililjubci za dimljenje prisegajo na les jablane! Če bo kdo obrezoval/odrezoval kakšne debele veje, se toplo priporočam ....
Za piko na i, se vrže še ščepec suhih brinovih jagod, ki dodajo lepo aromo.
Problem, ki ga moram še odpraviti, je preredek raster poličk iz nerjaveče žice, če bi bil gostejši, bi Habanero že pred peko prepolovil.
Cele paprike se tako hudičevo nerade sušijo, pa tudi dimljenje z obeh strani bi bilo bolj učinkovito!
Takole izgledajo dimljeni, imajo zelo močno aromo, dimil sem zunaj hiše, pa vendar bo notranjost dišala še dva dni
Približno eno tretjino sem prihranil za jutri. Napravil bom prvič varianto Harisse, kjer bom uporabil samo papriko, čilije in sladko, ter začimbe!
Dve tretjine sem že razpolovil in se že suši v el. sušilcu.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 06:26 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj takega si moram tudi jas omislit.
Kar se pa tiče dimljenja mi pri mesu prakticiramo bukev. Za jablane pa greš lahko do lokalnega pridelovalca jabolk in se tam zmeniš če ti odstopi kakšno suho drevo. Jih je vsako leto nekaj. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
Debelejših vej jablan bo pri meni zagotovo nekaj spomladi. Spomni me enkrat marca ali kdaj se že obrezuje. Verjetno se mi tudi kje še valjajo od letos, samo seveda nimam označeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
In po kateri poti boš iz vej dobil žaganje, mfranc? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 16:22 Naslov sporočila: |
|
|
vejetno bo najlažje če nese nekom ki imam mlin za sekance in te uporablja.
pa zanima me kje se da pri nas dobit tale "Fish smoker" ali pa kaj podobnega tem? _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 16:24 Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj lani so jo imeli tukaj.
Misliš, da so sekanci OK? Po moje bi znali biti pregrobi. Ampak, samo ugibam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, debelina sekancev je še vedno OK! Tako da planiram kakšno vejo obdelati kar doma, z drobilnikom lesnih odpadkov. Saj se ne rabi tako velikih količin.
Za les jablane pogledam tudi v soseščini, čeprav tule razen poedinih jablan okrog hiš ni nobenega nasada. Če ne najdem drugje, se pa slišiva, Bicikel
Tule https://youtu.be/evHJQRrdpO4?t=183 se lepo vidi uporabna debelina "drv" , pa tudi zavijanje v alu folijo ni od muh, da se zmanjša onesnaževanje.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 17:43 Naslov sporočila: |
|
|
Je skorja na vejah v napoto ali ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Sj so različne mašine za sekance ki delajo različne sekance (doužina).
če misliš z tistih hoby drobilcom met ti priporočam da melješ friške drobne poganke. Da nebo slučajno nož kam odleto. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
Imam neki starejši tip drobilca, ki ima posebej vhod za debelejše veje (do 3 cm, se mi zdi) in ima ostre nože, deluje kot skobeljnik. In dela lepe sekance .
Metuljc, verjetno je skorja, lubje odveč, na žalost. In jo bo potrebno odstraniti.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem nakuhal nekaj kozarčkov dimljenih Habanerosov .
Z okusom sem zadovoljen, samo dimljene note je manj, kot sem pričakoval.
Vzel sem 10 habanerov in 15 sladkih, rdečih špic paprik, ala Ljubov dlan. Sicer pa so v originalnem receptu (ampak zelo prilagojenem mojemu "materialu"), dimili sladke paprike, kar sigurno prinese k večjemu učinku.
V prvi fazi bom vsekakor naslednjič dimil prepolovljene (najmanj) čilije, upam, da že prihodnji teden dobim kakšno gostejšo mrežico.
Ki bi jo rabil tudi za v el. sušilnik z prevelikim rastrom .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ni treba, da je v obliki rešetke.
Poglej v kaki železnini za perforirano pločevino ali ekspandirano pločevino. Izberi inox.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, perforirana in ekspandirana bi tudi odgovarjale; se ti "kaj sveti" , kje bi jo imeli? Pa da ni potrebno kupiti celo rolo ...
V firmi Inox imajo žično mrežo z okenci 10x10 mm, čisto zadosti za smoker, mogoče še vedno malo preredka za sušilnik čilija .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Ja, perforirana in ekspandirana bi tudi odgovarjale; se ti "kaj sveti" , kje bi jo imeli? Pa da ni potrebno kupiti celo rolo ...
LP |
Najbolje pri kom, ki jo uporablja za svoje izdelke, mali košček bi ti že odstopil, še sploh, če ga podkupiš z dimljenim čilijem . Ampak kdo bi to bil, žal ne vem. Bi bilo treba poklicati na pomoč strička Googla in najti po možnosti koga, ki je toliko blizu, da se osebno zapelješ do njega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Za inox greš lahko uprašat k lokalnem krovcu-špenglerju. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|