|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:40 Naslov sporočila: Čili - koristni (in škodljivi) učinki na zdravje |
|
|
Plamenka je napisal/a: | V roke mi je prišla knjiga Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb (Lončar, Topolovec, Kočevar Fetah, Bačac). V njej je poleg ostalih začimb opisan tudi čili, njegovi zdravilni učinki, omenjeno pa je tudi, da se z redno uporabo čilija sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
Piše, da v zmernih količinah čili pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku in da ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin, preveč želodčne kisline. Pri uživanju večjih količin pa lahko poškoduje prebavila in ovira resorbcijo hranil v kri.
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več.
Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini.
Pred delom s čilijem se priporoča rokavice ali pa si roke namažemo z oljem.
To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Nazadnje urejal/a Plamenka 09 Jul 2015 20:50; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: |
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več.
Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini.
To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Maksimalne količine bi še mene zanimale - da slučajno ne pretiravam .
Verjetno pa je predmet pažnje Capsaicin?
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | Tako je. |
Požreti čilijev v vrednosti 30 gramov capsaicina (čistega) - ta film bi pa rad videl!
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Trocki je napisal/a: | Po moje je mišljeno 30 mg. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | ...Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Ta podatek je kar tako. Ali gre za svež ali posušen čili in seveda kakšne jakosti. Tako imamo eno merco in dve neznanki. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:44 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Bolj ko gledam, bolj se mi zdijo podatki pomanjkljivi. Kot jaz razumem, je pri 30g mišljen čili, ne vem pa ali v prahu ali svež, ne pa čisti kapsaicin.
Res pa včasih piše čili, včasih kapsaicin. Opisan je primer, da je 11 prostovoljcev dobivalo 1,4-4,2 mg izvlečka kapsaicina iz čilija in tu so dokazali, da nizki odmerki kapsaicina spodbujajo izločanje gastrina, prebavnega hormona, visoki pa zavirajo.
Naprej je pa omenjeno, da se večina študij vrti okoli 2,5 -3g zaužitega čilija na dan.
Pa še ta podatek, da imajo zelo pekoče sorte čilija 2-3% kapsaicina.
O tem, koliko čilija je še varno pojesti, da ni stranskih učinkov, ne piše nič, bi bilo pa dobro vedeti.
Če je koga zavedel moj odgovor MFrancu glede kapsaicina, sem pritrdila zato, ker so v nadaljevanju omenjeni tudi saponini v čiliju, ki delujejo protiglivično. To, kar sem prej opisala, pa povzroča kapsaicin. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Eh, poješ pač toliko, kolikor ti paše. Oziroma toliko, kot imaš na voljo... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | Bolj ko gledam, bolj se mi zdijo podatki pomanjkljivi. Kot jaz razumem, je pri 30g mišljen čili, ne vem pa ali v prahu ali svež, ne pa čisti kapsaicin.
Pa še ta podatek, da imajo zelo pekoče sorte čilija 2-3% kapsaicina.
O tem, koliko čilija je še varno pojesti, da ni stranskih učinkov, ne piše nič, bi bilo pa dobro vedeti. |
Pravzaprav se iz tega zornega kota še nismo pogovarjali o čiliju.
Pa bi bilo res fino malo več vedeti tudi o ev. limitih.
Bo treba malo pobrskati splet.
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: | Jaz se kakšnega "predoziranja" prav nič ne bojim, ker sem preslab konzument capsaicina. Čeprav čilije v takšni ali drugačni obliki
(sveže, vložene, grobo mlete, fino mlete, v medu itd.) uživam vsakodnevno, da sedaj kakšnih težav z zdravjem ali počutjem še nisem zaznal.
Razen nekoliko pospešene prebave seveda.
Ljudje smo pač različni, naši organizmi in presnova se razlikujejo od osebe do osebe, zato mi neko določanje še varnih limitov deluje... Ne vem no...
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | mfranc je napisal/a: |
Pravzaprav se iz tega zornega kota še nismo pogovarjali o čiliju.
Pa bi bilo res fino malo več vedeti tudi o ev. limitih.
Bo treba malo pobrskati splet.
LP |
Se strinjam. Tudi če človek misli, da dobro prenaša neko določeno živilo, se težave lahko pokažejo kasneje, čez leta. Upam, da najdemo kakšno informacijo, čeprav zase mislim, da jih ne uživam preveč. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Urb je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | V roke mi je prišla knjiga Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb (Lončar, Topolovec, Kočevar Fetah, Bačac). V njej je poleg ostalih začimb opisan tudi čili, njegovi zdravilni učinki, omenjeno pa je tudi, da se z redno uporabo čilija sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
Piše, da v zmernih količinah čili pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku in da ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin, preveč želodčne kisline. Pri uživanju večjih količin pa lahko poškoduje prebavila in ovira resorbcijo hranil v kri.
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več.
Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini.
Pred delom s čilijem se priporoča rokavice ali pa si roke namažemo z oljem.
To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Mogoča bi bila nova tema za te vsebine preglednejša.
Relevantni citati (lahko tudi PDF če je želja):
Y.-J. Surh, S.S. Lee, Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?, Food and Chemical Toxicology, Volume 34, Issue 3, March 1996, Pages 313-316, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0278691595001085
Andy Dray, Neuropharmacological mechanisms of capsaicin and related substances, Biochemical Pharmacology, Volume 44, Issue 4, 18 August 1992, Pages 611-615, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000629529290393W
Tracy Snyman, Michael J. Stewart, Vanessa Steenkamp, A fatal case of pepper poisoning, Forensic Science International, Volume 124, Issue 1, 15 December 2001, Pages 43-46, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0379073801005710 |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2015 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Urb je napisal/a: | Mogoča bi bila nova tema za te vsebine preglednejša.
Relevantni citati (lahko tudi PDF če je želja):
Y.-J. Surh, S.S. Lee, Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?, Food and Chemical Toxicology, Volume 34, Issue 3, March 1996, Pages 313-316, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0278691595001085
Andy Dray, Neuropharmacological mechanisms of capsaicin and related substances, Biochemical Pharmacology, Volume 44, Issue 4, 18 August 1992, Pages 611-615, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000629529290393W
Tracy Snyman, Michael J. Stewart, Vanessa Steenkamp, A fatal case of pepper poisoning, Forensic Science International, Volume 124, Issue 1, 15 December 2001, Pages 43-46, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0379073801005710 |
Sem tudi razmišljal, da se odpre nova tema? Šefinje, Plamenka?
Ja, in sem tudi že opazil debato ali čili zdravi/preprečuje raka (na debelem črevu) ali ga povzroča ....
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jul 2015 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Kje pa je bila debata ali čili zdravi ali preprečuje raka na debelem črevesju? |
Nekje našel, pa nisem shranil . Se bom potrudil najti; sicer pa se najde ob iskanju: chili cancer colon ogromno materiala.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2015 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, zopet zelo "zaokrožena ocena", pa vendar zanimiva in po moje zelo visoka meja.
Če podatek dejansko velja za kajenski poper in če ja ta narejen iz Cayenne čilija, bi to pomenilo, da se dnevno lahko konzumira 100 - 200g svežih Cayenne papričic ... .
Vprašanje je, koliko velik je korekcijski faktor, ker nam je podatek serviral prodajalec .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|