|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Apr 2016 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
muha, dobro si tole definirala: Citiram: | v eni bom obirala liste, druga bo za vloženo rdečo peso, iz tretje bom pa cuker naredila |
Imaš prav, nekaj bo sigurno zrastlo. Po svoje bo verjetno zanimivo. To je raznolikost rastlinskega sveta
Od sedaj naprej lahko ponudim seme, kjer ne dobite samo rdeče in tudi ne samo sladkorne - če napišete v naslednje pol ure - dobite obe v enem semenu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Apr 2016 08:22 Naslov sporočila: |
|
|
Človek ne more, da ne bi padel na tako ponudbo, figula. Se priporočam za nekaj semen. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Apr 2016 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Z veseljem, metuljc. Bomo primerjali kaj bo ven prišlo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Apr 2016 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, čisto prav si imela - očitno ni vse skrižano
Po prvem šoku in ogledu s trezno glavo pri belem dnevu - v lončku lezejo ven rdeče in bele bilke in še nekaj vmes :
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 11 Apr 2016 07:52 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | Hvala, htf_lover. Če bi mi to padlo v betico v času njunega cvetenja, bi rdečo sigurno porezala.
Ivčk, lepo prosim, imaš še kaj zaloge semen sladkorne za nesrečno vrtnarko?
Jaz pa ti lahko pošljem enga mešanca me prav zanima kako bo tole naprej rastlo |
Zaloga pošla, bom pa pogledala za starejšimi semeni, samo tam ne garantiram kaljivosti. Ti javim, ko pregledam, kaj še imam... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 11 Apr 2016 08:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, nič hudega. Sigurno so bele bilkice sladkorne, tako da ne rabiš brskati, hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 31 Okt 2016 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ahm, je kdo kuhal sirup iz sladkorne pese? sok je siv
Kaj torej delajo s sladkorjem - ga barvajo ali belijo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Nov 2016 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
Nič nismo kuhali - končno se je izkazalo, da je od vseh sadik le ena zelenolistna . Gomoljev kaj prida nimajo ne rdeče, ne zelena. Bo pa nadomestek za špinačo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 01 Nov 2016 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
... joj, moja je še na njivi. Upam, da ji vse slane do sedaj niso škodovale.
Sem pa imel namen poizkusiti kaj skuhati, ja.
Ali lahko malce opišeš ta svoj poizkus, pa rezultat tudi. (količina, sladkost, okus, ... OK izgled si že) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Nov 2016 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | Ahm, je kdo kuhal sirup iz sladkorne pese? sok je siv
Kaj torej delajo s sladkorjem - ga barvajo ali belijo |
Bel sladkor je rafiniran, torej prečiščen, postopka ne poznam, najbrž pa wiki kaj razkrije. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 01 Nov 2016 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
Eno peso sem pustila, da jo znova semenim drugo leto - se bom pobrigala, da ne bo še kakšna rdeča pesa na vrtu istočasno
Od ostalih so bile tri recimo kar velike (moja pest) in ena majhna. Ker imam namen skuhat jakonov sirup, sem včeraj po istem postopku procesirala sladkorno peso. Torej oprala, olupila in iztisnila sok (ta del gre meni dobro od rok, ker imam sokovnik s polžem). Potem sem sok počasi segrevala do vretja in sproti pobirala peno. Sok je postajal čedalje bolj siv. Nekaj časa sem ga še počasi vrela, da sem lahko pobrala večino pene - sem brala eno mnenje, da naj bi zaradi prisotnosti pen bil jakonov sirup manj obstojen ziher je ziher
Ko se je izločilo max pene, sem nehala segrevat, pokrila lonec in pustila čez noč. Danes zjutraj sem imela briljantno idejo, da sok obarvam vijolično s semeni malabar špinače - efekt: nja
Spet sem segrela sok, pobrala še nekaj pene in še malo pokuhala. Se je izkazalo, da sem s semeni malabar nehote naredila dobro stvar, ker je bilo seveda treba tekočino precedit - in - na cedilu so ostali sivi kristalčki sladkorja sicer sigurno ne bi pomislila na precejanje .... me prav zanima kakšni bodo, ko se osušijo.
Iz treh pes ni bilo ogromno tekočine in tako imam kristalčkov za eno žlico in 2 štamprla sirupa. Če bi kuhala dlje, bi verjetno dobila več kristalčkov.
Okus je sladek, poln, nekje zadaj z rahlim zemeljskim pridihom, ki ga pese pač imajo.
Bi rekla, da je količina sladkorja odvisna od količine začetnega soka in dolžine segrevanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 01 Nov 2016 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
... no, to bo že problem. Nimam sokovnika, al kar že je tisti "polž". Bom verjeno še malo premišljeval o alternativi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Nov 2016 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Sladkorno peso so včasih naribali na rezance, kot repo za kisanje, kuhali in potem stisnili. Tako so dobili sok. ne vem, če je bilo ne začetku treba doliti kaj vode, pa saj se to vidi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 25 Feb 2017 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tole pišem izključno zato, ker je končni rezultat dober. Vse ostalo pa mi ni ravno v ponos, ampak naj bo.
Šele danes sem namreč skuhal sirup iz lanske s. pese. Pač.
Peso sem v jeseni pustil nekaj časa odležati, (mislil sem, da bo tako boljše) in to je trajalo do včerajšnjega dne. Bila je že precej uvela, pol manjša in dvomil sem, da je sploh uporabna. Pravzaprav sem jo imel namen nekako skuhati in spitati kokošim. No, ampak, ko sem jo pričel rezati, je bila notranjost še lepa, svetla, okus pa sladkast in .......
Sk-sk-sk v lonec s koščki, pravzaprav so bili trije, vode čez in kuhanje do mehkega.
Nato sem jo otisnil, sladko vodo rahlo "umazane" barve pa danes kuhal do gostega. Vmes sem tudi pobiral peno, predvsem pa delal na drugem "projektu" in na sirup malce pozabil. Zato se je pokuhal (verjetno) malo preveč in je gostote akacijevega medu. Menim, da bi bil brez vsake škode redkejši. Če ne drugega, bi ga bilo več.
Barva je temno rjava, od daleč kot turška kava.
Okus sicer sladek, vendar ta ostaja daleč zadaj za ostalo paleto vseh živih arom, not, okusov, ... karkoli že. Ne znam opisati, vendar na nek način podobno melasi sladkornega trsa, v vsakem primeru pa prava atrakcija. Na veliko presenečenje prav nič zemeljskega okusa.
Količina, preskromnega pol litra.
Pravkar srebam zeleni čaj, zaslajen z domačim sladkorjem - sirupom.
(nikoli si nisem misli, da bi lahko pridelal kaj takšnega)
Zelo zanimiva izkušnja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|