|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Jun 2023 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
Vsako zelenjavo na primerno tanke koščke posušim. Potem vsako posebej zmeljem v multipraktiiku ali podobni napravi, presejem, zmešam. Trše dele, ki so ostali na situ meljem še 1x. In spet presejem, za male količine je uporaben tudi kavni mlinček, uporabljan le v te namene (sploh za 2. ali 3. krog mletja). Soli ne dodajam, hranim v steklenih kozarčkih, dobro zaprtih.
Aja, potem seveda hranim ločeno ali v poljubni mešanici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 07 Jun 2023 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej B. je napisal/a: | Ker nekako nisem našel primerne teme kjer bi vprašal, bom pa tule..
Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ?
Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal.
Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil.
Hvala! |
Jaz ne sušim,nekako mi ne uspe.
Delam pa mokro varianto in sicer je toliko različic kot je takrat zelenjave na voljo.
Na vso zelenjavo dam 20% soli,natlačim v kozarčke nekako nekaj mm do roba in vse še zalijem z domačim olivnim oljem.
Nekaj sem pred leti spisala tudi na blogu
http://poosmiinpol.blogspot.com/2022/09/domaca-vegeta-oziroma-zacimbna-mesanica.html
http://poosmiinpol.blogspot.com/2016/09/domaca-vegeta.html
Mogoče pa letos naredim tudi suho varianto,tole od Metuljc se fajn bere. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Jun 2023 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Delala sem že obe varianti domače "vegete", suho in svežo v soli. Na koncu sem pristala pri tem, kar delam sedaj že desetletja: kar ne morem ohraniti sveže, posušim ali zamrznem ločeno in ločeno tudi dodajam jedem. Moj občutek mi pravi, da se tako značilne lastnosti posamezne začimbe najbolje ohranijo. Zmešane so se mi zdele preveč prepojene v nek ničkajposebnega okus.
Posušena zelišča zmeljem tik pred zdajci v možnarju. Mmmm, kako lepo zadišijo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|