Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Posušeni pridelki v shrambi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2023 07:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsako zelenjavo na primerno tanke koščke posušim. Potem vsako posebej zmeljem v multipraktiiku ali podobni napravi, presejem, zmešam. Trše dele, ki so ostali na situ meljem še 1x. In spet presejem, za male količine je uporaben tudi kavni mlinček, uporabljan le v te namene (sploh za 2. ali 3. krog mletja). Soli ne dodajam, hranim v steklenih kozarčkih, dobro zaprtih.
Aja, potem seveda hranim ločeno ali v poljubni mešanici.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1530
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2023 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrej B. je napisal/a:
Ker nekako nisem našel primerne teme kjer bi vprašal, bom pa tule..

Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ?

Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal.
Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil.

Hvala!


Jaz ne sušim,nekako mi ne uspe.
Delam pa mokro varianto in sicer je toliko različic kot je takrat zelenjave na voljo.
Na vso zelenjavo dam 20% soli,natlačim v kozarčke nekako nekaj mm do roba in vse še zalijem z domačim olivnim oljem.

Nekaj sem pred leti spisala tudi na blogu
http://poosmiinpol.blogspot.com/2022/09/domaca-vegeta-oziroma-zacimbna-mesanica.html

http://poosmiinpol.blogspot.com/2016/09/domaca-vegeta.html

Mogoče pa letos naredim tudi suho varianto,tole od Metuljc se fajn bere.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Andrej B.



Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08
Prispevkov: 142
Kraj: Otočec

PrispevekObjavljeno: 08 Jun 2023 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vaše izkušnje ! Nasveti vedno prav pridejo.

Tule sem našel tudi zanimiv filmček :

https://www.youtube.com/watch?v=YaORAGtOSVU
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 08 Jun 2023 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delala sem že obe varianti domače "vegete", suho in svežo v soli. Na koncu sem pristala pri tem, kar delam sedaj že desetletja: kar ne morem ohraniti sveže, posušim ali zamrznem ločeno in ločeno tudi dodajam jedem. Moj občutek mi pravi, da se tako značilne lastnosti posamezne začimbe najbolje ohranijo. Zmešane so se mi zdele preveč prepojene v nek ničkajposebnega okus.

Posušena zelišča zmeljem tik pred zdajci v možnarju. Mmmm, kako lepo zadišijo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.