Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Posušeni pridelki v shrambi
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2015 21:42    Naslov sporočila: Posušeni pridelki v shrambi Odgovori s citatom

letos sem posušila buče, por, itd...(glej slike). sušenje korenovk me je zamikalo predvsem zato, da dekoriram pripravljene jedi. istočasno sem ugotovila, da so izredno uporabne pri kuhi. nekaj sem imela lastne zelenjave druge sem kupila, ker me je zanimalo tudi to kako se ostale odzovejo na sušenje. zanimivo, lepo in uporabno.



kot ste opazili z rezanjem in barvanjem z naravnimi barvili (kurkumo, rdečo peso, tudi špinačo itd) pride zelo dekorativen izdelek.

eden od receptev dekoracije sem poimenovala "sračje gnezdo": na rezance posušenega pora položiš pečeno meso ini kaj drugega poleg tega.

ali "sračje gnezdo kar tako" žlica moke, žlica drobtin, sol, poper, malo mleka in malo vode, ter jajce. dobro zmešaš. mora biti kar gosto. vzameš šop porovih palčk ali žbic katere umočiš v testo tako da je sredica bolj prekrita z testom in vržeš v vroče olje. nič ne tlačiš. obrneš, daš da se pocedi na kuhinjski papir in na krožnik na katerga boš dodal ....itd itd.

vzameš ščepec tega in onega in je takoj zelenjavna juha.

poleg tega je posušena zelenjava tudi prisrčno darilo. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2015 22:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo izgleda, tudi mene je letos (no ja, lani) mikalo, pa mi nekako čas ni dopustil. No, bomo pa letos..................

Si pa čisto s časom, heheh, to je zdaj trendi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2015 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda enkratno! Ne samo, da je pripravno, tudi za očke je lepo. Pa domače, brez raznoraznih dodatkov.
Tudi sama sušim zeleno, peteršilj tudi gomolje, korenček naribam kot za veliko ribano kašo. Sušim rožmarin, komarček liste, šatrajko in to troje zmeljem v prah, seveda vsako posebej. Vse to je res zelo priročno. Pa sinu tudi dam, da ne kupuje v trgovini zelenjavo za juho. Imam občutek, da starejši kot je, bolj ceni vse iz domačega vrta.
Voda zakaj pa uporabiš rdečo peso? Še za kaj drugega, kot za dekoracijo?
Hvala za odgovor in lp
cinija1
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2015 09:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, kar modno se počutim ko si povedla, da je to sedaj pri hrani trend. ideja mi se je porodila pri intimni večerji v restavraciji Š..f (mimogrede zelo dobra hrana) kjer je krožnik bil dekoriran z laticami vrtnic, a tisto malo za predjed pripravljeno približno enako kot pri meni. z lastnico smo takoj prišle v stik. beseda gor in dol tako da smo dobili na pokušino še marsikaj drugega kaj nismo naročili. naslednji dan sem ji prinesla suhe buče in por. bila je navdušena nad barvami. izdelek naredi novo zamisel in tako sem padla v izkušnjo in posušila druge reči.

Cinija 1, rdečo peso sem dosedaj uporabila kot čips z ostalimi izdelki. zanimivo je, da ko jih ješ imajo tudi okus po soli, kljub temu, da jih ne solim.

drugače je surova rdeča pesa odlična. olupiš, naribaš dodaš olivno olje, sol in poper, če želiš tudi kis. kdor je prvič surovo peso na ta način sploh ne ugotovi kaj je.

tudi jaz sušim ostale začimbe a jih nič ne zmeljem. če je lisnato posušena začimba jo pred hrano strem v dlani. če je bolj trda suha snov jo za nekaj sekud dam v suho vročo ponev, rata voljna in se takoj zdrobi.

rožmarin sproti zmeljem v možnarju s poprom, čilijem in malo grobe soli. itd., itd. lepo je bilo poklepetati o hrani saj tudi oko je ne samo usta. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7851
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2015 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda je napisala:
"saj tudi oko je ne samo usta. lpvoda"
Nekateri pravijo, da sploh najprej jemo z očmi. Otroci imajo to še dobro ohranjeno.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sonceluna



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50
Prispevkov: 661
Kraj: Kranj, Podčetrtek

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2015 10:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda odlično tole izgleda. Vredno posnemanja:)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2015 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljena,
mene pa zanima, kako sušiš zelenjavo? In predvsem, kako sušiš peso, čisto surovo ali kot se pojavlja v nekaterih receptih, da jo najprej blanširaš v vodi ali v sopari ?
Sprašujem, ker sem nabavila dehidrator, pa me zanimajo različne možnosti.
Zaenkrat sem sušila samo kakije, še neomedene, narezala sem jih na salamoreznico, prerezala na polovico, da sem malo pridobila na prostoru in sušila nekje 19 ur pri 42 stopinj celzija. In po istem postopku jabolka, drobna, tista, ki v jeseni ostanejo na drevesu, ker se nobenemu ne ljubi pobirat. Meni pa so bila všeč. Razz
_________________
Lp

Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ruby



Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13
Prispevkov: 121
Kraj: Medno

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2015 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako lepo, voda! In kako zanimiva ideja. Jaz sem lansko leto kupila sušilnik in v njem sušila predvsem začimbe. Joj, kako je cela hiša dišala po pehtranu... Mene pa zanima tisto obarvanje s kurkumo. Si jabolka nastrgala, potresla s kurkumo in potem sušila? Ali kako drugače? Kako pa sicer sušiš? Priprto v pečici? Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59
Prispevkov: 837
Kraj: Slovenske Konjice

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2015 13:48    Naslov sporočila: recepti Odgovori s citatom

Krasno Voda, jaz sušim tudi kar nekaj za domačo vegeto, pa zelo veliko gobic in sadja na razne načine. Gobova juha je najbolj dobra, če imaš več sestavin npr. suhe gobe, suhe fino mlete gobe, zamrznjene gobe in sveže gobe. lp D Very Happy
_________________
Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2015 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nauta živio, na fotkah so izdelki sušeni v priprti pečici na cca 40 stop. rdečo peso sušim svežo.

deset dni nazaj sem sušila na soncu ( kolikor ga je bilo) in zraku na notranji strani okenske police tenko narezano rdeče zelje in glavnati ohrovt (kelj). malo sem tudi natrgala robove listov. posušilo se je v nekaj dneh. nastale so prekrasne idrijske čipke katere bodo imenitna dekoracija pri hrani.

vse se lahko suši na soncu in je v enem (kot buča) ali dveh dneh suho. seveda morajo biti tenke rezine.

Ruby, jabolka na fotki niso nastrgana so olupki. te sem na pol suhe posula s kurkumo in premešala, ter sušila naprej. zagotovo bi lepše izpadle tenke rezine jabolka (krog z izrezano sredico) katere sveže "obarvaš" s kurkumo ali z rdečo peso neenakomerno.

za barvanje z rdečo peso je dovolj, če z obarvanimi prsti poprijemaš ali vtreš v večjo površino jabolčne rezne. izid je nežno roza in ko se jabolčna rezina malo zafrtajčka je izredno vabljivo.

Darso, več gob po možnosti različne so meni tudi zakon za župe. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2015 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po vodinem zgledu sem že pred časom v sušilniku iz H. sušila narezan por, peteršiljevo korenino, pa rumeno korenje. Slednja sem narezala na kake pol cm debele rezine, po dolgem ozek del, gornjega, širokega pa počez, na kolobarje.
Moram reči, da se, ko ga kuhaš v goveji juhi, sploh ne pozna, da je bil sušen, ohrani konzistenco in okus, kar za zamrznjenega ni moč reči. Super je, res. Zdaj me čaka še vse preostalo korenje, da bo zaloga do novega.

Posušila sem tudi košček hokaido buče in nekaj kupljenih šampinjonov, ker mi je ravno za en pladenj ostalo prostora.
Skratka, letos se sušenju zelišč in začimb pridruži sušenje zelenjave, množično, v raznih oblikah, sem res navdušena.
A ni hecno, kako se vračamo k že preizkušenemu pred davnimi časi. Meni je to všeč, moram reči.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2015 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

onako usput, ko smo prej omenjali kurkumu ali vam je znano: "golden milk" (glej net) narejen iz kurkume. meni je izredno pomagalo pri bolečinah v sklepih. pošle so po 1mesecu uporabe tega napitka dober je še za veliko drugih reči. lpvda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2015 10:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda, hvala za odgovore Razz
_________________
Lp

Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sanjarka Ana



Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
Prispevkov: 1203
Kraj: okolica Radovljice

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2015 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O voda, hvala ti za tole info o golden milk. Pa spet nekaj novega vem. In to celo zelo uporabnega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2015 11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sanjarka Ana, super, da si dvignila prispevek, ravno pravi čas!

Ali te posušene reči shranite v kozarcih ali kako drugače?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.