|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon - jest Jalapene pripravim le tako, da jih očistim, nabašem not feta sir in hopla na žerjavico. Odlična zadeva.
Bom pa poizkusil tudi s slanino, samo se bojim, da bi se preveč zapekla, čili pa bi ostal bolj kot ne surov. No ja, sej probat ni greh. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi bili TAM, je med bolj debelušnimi.
Mi se letos mučimo s pasje pekočimi; lahko bi jih pripravili na žaru vsak teden, pa so celo meni prišli preko glave, žena se mi pa kar smili, ko se muči s komadom ali dvema.
Sorti imam prvič, Summer Heat F1, in Chichimeca F1 in za oba najdem zmešane podatke, za Chichimeco na primer od 3.500 do 10.000 skovilov ....
Kar lahko tudi kaže, kako nepredvidljivi so jalapenčki.
Sem jih že prejšno rundo imel namen narediti po tem receptu https://www.youtube.com/watch?v=r--hrrfms5I tako se res 100% očisti vsa notranjost.
Tale https://www.youtube.com/watch?v=xOHrnS4N14s je še bolj ziheraški .
Vse kaže, da se drugo leto vrnemo nazaj na TAM (in domači Kalia), so v povprečju bolj prijazni do žensk .
Še vedno pa znata oba presenetiti ...
LP _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 30 Avg 2015 11:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Trocki je napisal/a: | Imam pa letos jalapene, ki prav nič ne pečejo. Sem zamešal označbe tako da ne vem ali so Conchos ali TAM. So precej debelušni in rastlina ima bolj temno zelene liste kot ostali. |
Boš spravil kaj semen morda? Bi bila hvaležna za nekaj semen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Bom pa poizkusil tudi s slanino, samo se bojim, da bi se preveč zapekla, čili pa bi ostal bolj kot ne surov. No ja, sej probat ni greh. |
Te pa res ne razumem, kaj naj bi bilo narobe z načinom priprave, ki je najbrž večmilijonkrat izproban?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Boš spravil kaj semen morda? Bi bila hvaležna za nekaj semen. |
Seveda. Piši na ZS da ne pozabim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
julijak
Pridružen/-a: 25.01. 2015, 19:18 Prispevkov: 146 Kraj: Ormož, 183 nmv
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 14:49 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem že letos posušila semena TAM jalapena, če bi jih kdo želel imeti za sejanje. In moji so tudi pekoči. Dva dni so me prsti pekli, kljub temu, da sem jih najprej namakala v alkoholu, potem pa še v mleku |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
julijak, roke moraš po končanem rezanju namastiti z olivnim oljem, dobro pomencati in nato sprati z vročo vodo. Pomaga veliko bolje kot alkohol ali mleko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
Končno dočakal, da se je jolokia yellow obarvala. Čist sem navdušen nad barvo in plodovi in pa celim grmom. Res lep grm (na žalost ga ne morem fotkak,
ker je povezan v sistem avtomatskega zalivanja in ga ne morem premikat) in čisto poln. Počakam še ene par plodov, potem pa rumena omakca ;)
Zgleda, da je pisanje z mfrancem o Aji chilih nekako pomagalo, da so se mi tudi ti sedaj obarvali. Je pa cel problem, ker plodovi omijo njihove tanke veje.
Pa še Numex twilight me je letos presenetil, čeprav se na fotki ne vidi. Lani plodovi 2-3 cm veliki, letos veliko večji cca 4 in 5 cm in debelejši.
Ne vem ali so taki normalni, vendar so se mi lanski zdeli po "defaultu".
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
julijak
Pridružen/-a: 25.01. 2015, 19:18 Prispevkov: 146 Kraj: Ormož, 183 nmv
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za info choco_chili, ob naslednjih pozabljenih rokavicah bom poskusila z oljem
Imaš pa zelo lep jolokia yellow! Jaz imam sicer tudi numex, samo se mi nekak dozdeva, da me je prodajalec malo okoli prinesel, ker moj ne izgleda tako, kot tvoj. Bolj se mi zdi, da je neki firecracker.
Imam pa dva, letošnjega, ki je velik in lanskega, ki sem ga vzgojila za bonsajčka
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 19:47 Naslov sporočila: |
|
|
choco_chili je napisal/a: | Zgleda, da je pisanje z mfrancem o Aji chilih nekako pomagalo, da so se mi tudi ti sedaj obarvali. |
Grejo Aji Cito tudi v omake?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 30 Avg 2015 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
choco_chili je napisal/a: | julijak, roke moraš po končanem rezanju namastiti z olivnim oljem, dobro pomencati in nato sprati z vročo vodo. Pomaga veliko bolje kot alkohol ali mleko. |
Olivno Je navadno belo olje popolnima enako uporabno za tovrstne zadeve...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 31 Avg 2015 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Zelenc je napisal/a: | Bom pa poizkusil tudi s slanino, samo se bojim, da bi se preveč zapekla, čili pa bi ostal bolj kot ne surov. No ja, sej probat ni greh. |
Te pa res ne razumem, kaj naj bi bilo narobe z načinom priprave, ki je najbrž večmilijonkrat izproban?
LP | Nič ni narobe, le pomislil sem, da bi se mi slanina preveč zapekla. Imam namreč rad popečene čilije, ne pa da so surovi, slanina pa zažgana. Sej ni panike, bom poizkusil preverjeno zadevo. Nimam kaj falit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Avg 2015 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Nič ni narobe, le pomislil sem, da bi se mi slanina preveč zapekla. Imam namreč rad popečene čilije, ne pa da so surovi, slanina pa zažgana. Sej ni panike, bom poizkusil preverjeno zadevo. Nimam kaj falit. |
He, he, skoraj nimaš kaj falit .
Jalapenčki pa sigurno ne bodo surovi, kvečjemu skuhani v soku slanine.
Zapečenost slanine pa je odvisna od načina peke (temperature itd.), v pečici se bolj lepo zapeče.
Pa iz lastne prakse, ne sme biti pretanka, tako smo se hoteli izogniti preveliki količini slanine, pa se ni obneslo. Vsaj 2 do 3 mm naj bo debela.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Avg 2015 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
@spiridon, to je tako, če imaš doma samo "domače" olivno in "domače" bučno olje. Navadnega belega sploh ne uporabljamo in ga zato niti nimam doma. Se pa strinjam, da je tudi navadno olje dobro za čiščenje rok po rezanju čilijev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 111, 112, 113 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 111, 112, 113 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 112 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|