Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Portulaca oleracea - navadni tolščak
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Divje rastoče rastline za prehrano
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2013 23:40    Naslov sporočila: Portulaca oleracea - navadni tolščak Odgovori s citatom

Navadni tolščak ali portulak
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 12:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole sem danes našel na njivi. Okus je malce kiselkast, ne greni, listi pa so kar mesnati. Kot kaže bo cvetel rumeno.
Je to tolščak?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda je, zdaj se ga boš komaj branil. Tudi jaz sem nekoč s sadikami dobila prvo rastlino, zdaj pa ni kv. metra njive brez njega. Ga pulim, okopavam, pa ga je vedno dosti Evil or Very Mad . Če ga pustiš, ti v celoti prekrije kot kak povšter celo površino in na vročini je to najbolj odporna rastlina Twisted Evil . Za zastirko ti ga ne priporočam, ker se zgleda osemeni še spuljen in iz vsake koreninice požene na novo. V glavnem, čimprej ga pojej!
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 13:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da, natanko ta vrsta, navadni tolščak, Portulaca oleracea. Bistveno bolj okusen, manj trd je, če ima zadosti vode in precej senca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pixie



Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21
Prispevkov: 87
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 14:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

o madona!
jaz sem res trda.. jao! Embarassed
polno njivo ga imam, ga pulin, tolčem z motiko, vse delam z njim da ga uničim..
že lani sem brskala po netu kaj je to, zdelo se mi je da je to to, pa vseeno nisem bila prepričana da je to to.. Laughing
Pojma nimam kako se ga uporablja, slolata, juhe, mineštre ???
Kako ga vi pripravljate?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 14:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, pa sem spoznal še en uporaben "plevel".
MarijaV, to me pa spominja na tankolistnega dvoredca oz. divjo rukolo Laughing Komaj ga najdeš, drugo leto pa ne veš več kam z njim.
metuljc, vode nima nič oz. je odvisen od vremena, sonca pa cel dan.

Ko se malo razraste, ga imam namen vložiti kot kumarice (stebla in liste). Moj plan je sledeči: dobro ga operem, naložim v kozarec, zalijem z vrelo mešanico kisa(1del) in vode(3dele), sol, sladkor in nekaj začimb, postavim v ogreto pečico na 90°C za 15min in to je to. Nekaj ga bom pa poskusil tudi v solati.
Kaj pa ostali pripravljate?

P.s. pixie, ja eni "pleveli" pa so od hudiča ane, mi jih uničujemo, oni pa kar hočejo na naše krožnike Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 14:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TwityPity, če se potrudiš do mene, ti milostno dovolim, da si na moji njivi postrežeš s slastnimi rastlinami, boš lahko vložil za desetletno ozimnico Mr. Green Wink Wink
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MarijaV, sem pozabil omenit da ga imam namen vložiti s česnom, ampak kolikor berem česna pri tebi ni več na njivi. No ja, pa drugo leto ane? 5delov česna in 1del tolščaka. Ponudba še vedno velja? Laughing Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 14:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi, hi, velja. Sem pozabila povedat, do sem to vložno kombinacijo imela na njivi: česen + tolščak Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil . Aja, zdaj le še tolščak Wink
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TP, po moje ga boš razkuhal. Jaz bi mlade poganjke vrgla v vrel kis (kot ga pripraviš za kumarice) za minuto, pobrala ven, zložila v kozarec, zavrela kis, v katerem je prej bil tolščak in nalila na poganjke. Zaprla in - basta, bi rekli Primorci. Kaj boš dal vmes: poepr, česen, lovor,....je tvoja izbira.
Če kumarice zdržijo tako, bo tudi ta tolščak.
Ja, Marija, videla sem ga, res ga je precej, zdaj najbrž precej pohojenega. Pa si bo že še opomogel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 16:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se mi zdi da bi bila česen in tolščak dobra kombiacija Very Happy
metuljc, poskušam se izogibati kuhanju ozimnice, ker mi pobiranje vrele zelenjave iz lonca ni ravno prijetno, zato pa raje hladno zapakiram v pečici.
No, ko bo kaj za v kozarec bom probal s 5min pa poročam..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 16:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na nežnost rastlinic (oz. poganjkov) boi jaz kar surocve naložila v kozarec in zalila z vrelim kisom in sploh ne bi pasterizirala. Če gre s kumaricami tako, mora biti tudi za tolščak OK.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz tudi predlagam samo surove zložiti v kozarce in zaliti z vrelim kisom in zapreti, brez pasteriziranja potem. Tudi kumarice in papriko sem že tako vlagala, se je obneslo, rezultat pa je nekaj vmes med vloženimi in surovimi. Kumaric je zmanjkalo, paprika se pa od lani še dobro drži v kozarcih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2013 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Pasteriziram na hitro" samo zato, ker so se nam kumarice pred parimi leti začele barvati na belo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je uspelo vlaganje tolščaka?Jaz si privoščim surovega dokler je.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Divje rastoče rastline za prehrano
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.