Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Portulaca oleracea - navadni tolščak
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Divje rastoče rastline za prehrano
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem ga poskusil en majhen kozarček, nekaj "posebnega", okusa pa ne znam opisat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, bi veljalo poizkusiti TP.

Jaz sem ga letos ('13) požel za seme. Na koncu ga je bilo kar precej (cca 3l), dodajam pa ga k ostalemu semenju, ki ga tudi pridelujem za konzumacijo. Vse to nekako v stilu "super" semenk iz domačega vrta in ne pripeljano iz druge strani planeta Zemlja.
Če se vrnem k bistvu, seme nima kakšnega izrazitega okusa, me pa povsem zadovoljuje misel na vsebujoče bogastvo ter lastno udeležbo pri sestavljanju mozaika svoje prehrane.

Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas ga jemo samo poleti-oziroma takrat, ko raste. Z vejic posmukam listke in jih cele dodajam k poletnim solatam.
Vendar pa se dogaja, da, odkar ga jemo, ni tako množično zastopan na vrtu, kot prej, čeprav ga ne pulim ali kako drugače preganjam z vrta.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2014 23:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Popražen, narejen kot frtalja tudi ni slab, seveda le mladi poganjki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2014 07:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri meni v I. mu rečejo tušnjak olitili tušt. ima veliko omege-3, je vir vitamina C, A, B in E. lahko ga ješ surovega in dodaš k ostali solati, ali ga prekuhaš v slani vodi, dodaš česen, olivc, kis sol in poper. lahko ga vmešaš v skuhan krompir tudi na solati itd. če ga je toliko na njivi kot pri Marijav pa rečeš "tušt in tma". namreč pregovor na hrvaškem, če je nečesa zelooo veliko, preveč. lpvoda

PS: ukisanega ala TP lahko uporabljaš namesto kaper.



Nazadnje urejal/a voda 25 Sep 2014 12:12; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2017 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi minulo sezono se ga je nabralo za 2-3 litre.

Sploh mi je rastlina vse bolj všeč. Sejem ga kot živo zastirko, ker se mi zdi, da nekako ne konkurira preveč agresivno kulturnim predstavnicam. Zdrži vročino, tudi če ga kdaj z motiko preblizu nog, ni panike in preživi, poleti pa je še dober vir semena. Edino to je, da mi zeleno listje nekako še ne potegne.
Nasploh mi je kot rastlina všeč med čebulo in česnom, zato ga spomladi kar načrtno posejem. Zraste tudi čez zastirko.
Fino je tudi to, da se aktivira pozno spomladi, ko pričenja toplejše vreme. Do takrat se ponavadi že opravi prvo pletje in ni zbiranja.
Poleti, ko dozori in odneha tudi usahne, nato pa proti jeseni ne nadleguje s preraščanjem ali divjanjem. Razen tistih, ki na novo skalijo. Vendar vsaj pri meni ti primerki niso nadležni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2017 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citirano od tule:

<hr>

TVD je napisal/a:
Spet ena bolezen, tokrat na tolščaku. Ga nisem pulila, da bi mi zacvetel, pa so se na njem pojavile neke čudne svetle pike, ki izgledajo, kot da bi bil pošprican z apnom. Kaj bi to lahko bilo?


juglans je napisal/a:
Bela rja (Albugo portulacae) Smotana bolezen.

Do okužbe pride v hladnejšem (max 25°C) in vlažnem okolju (ponoči ob rosi) razvoj bolezni pa potrebuje suho in vroče pogoje in to je sedaj poleti čez dan.

Gostiteljice so predstavnice križnic, pa blitva recimo, različne pese in verjetno še kaj, skratka na domačem vrtu nemogoče zaobiti z izločitvijo kritičnih kultur.

Pri meni se to pojavlja zadnjih par let, se je pa žlahtna različica počasi pričela izrojevati v smer prvinske oblike portulaka in na njemu do letošnjega leta ni bilo te bolezni, zato se nisem preveč obremenjeval. Letos pa opažam kužbo tudi na divjem, tako da kultura počasi postaja neuporabna, le še nadležna, ali kako bi se izrazil.

Sejal sem ga masovno kot živo zastirko po prvem okopavanju - pletju in zelo dobro je kljuboval vročini ter suši. Sedaj, v tem času sem ga pobiral za seme, ki je zelo dober sploh v pecivih. (hrustljav in sladkast) Sicer pa berem, da je tudi dober za zniževanje krvnega sladkorja, recimo. (rastlina in seme)

Težko se mu bom odrekel, škropil pa tudi ne bom.

------

Sem preveril na mojih metinih bilih, kolikor pač zmore uspevati pri meni. Tudi pri meni je enaka rjavo pikasta bolezen.
Se vidi, da jo sploh ne pogledam. Embarassed

TVD je napisal/a:
Hvala za odgovor, juglans. Smile

Ta vrt, na katerem se zdaj jaz malo zabavam, je od moje mame. Ona je ta plevel ves čas pulila ven, jaz pa sem ga zdaj pustila na vrtu, da bi prišla do semena. Imam tudi tistega, ki sem ga kupila v semenarni, vendar je drugačen, večji in ni nič bolan, čeprav je celo bližje pese in križnic. Ta, ki sem ga poslikala je pa bolj na samem in je kar naenkrat postal ves pikast. Škoda, sem mislila, da bom lahko prišla do semena. So pa posamezni majhni še drugje po vrtu, mogoče mi še uspe, upanje umre zadnje.
Jaz bom rastlino uporabljala v prehrani, zaradi njegove zdravilnosti. Je v bistvu edini rastlinski vir prave oblike Omega3, ki je telo ne more proizvajati samo. Vegetarijanci (jaz sem vegi že 30 let) je ne moremo dobiti, ker se nahaja v živalskih maščobah, največ jo je v ribjem olju. Ima jo le še lan in črna kopriva (to mi je prinesla metuljc - hvala!) in je že na vrtu, vendar sem zdaj raziskovala še naprej in ugotovila, da ni v pravi obliki in jo mora telo še predelati, da jo lahko uporabi. Črno koprivo bom zdaj prvič uvedla v svojo prehrano, zato še ne vem, kako jo bom pripravljala, medtem ko tolščak, ki sem ga zdaj na novo odkrila, lahko uporabljamo kot zelenjavno prilogo ali v juhi, kar meni odgovarja, saj surove sestavine slabo prebavljam in bi bila izguba prevelika.

Recept za zdravilno juho iz tolščaka:
250 gr tolščaka
2 skodelici jogurta
70 gr čičerikine moke
1/2 čž rimske kumine
ščepec asofetide
1/4 čž kurkume
1/4 čž čili vprahu
sol po okusu
1 žlica nasekljanega zelenega koriandra ali peteršilja
žlica olja
Tolščak nasekljamo, na olju prepražimo kumino asofetido in kurkumo, dodamo tolščak, zalijemo s skodelico vode. Pokrito kuhamo 5-6 minut. Med tem časom v skodelo z moko dolijemo nekaj jogurta in zamešamo gladko maso, dodamo še ostali jogurt in stresemo k tolščaku. Dolijemo še 3 skodelice vode in na zmernem ognju ves čas mešamo, dokler juha ne zavre. Takrat dodamo še sol in čili ter pokrito kuhamo 10 minut. Na koncu dodamo še koriander ali peteršilj. Sem jo danes mislila skuhati, pa sem včeraj zagledala te pike na divjem tolščaku, tako da jo bom zdaj naredila iz tistega "ta žlahtnega".
Nisem pa vedela, da se uporablja tudi tolščakovo seme. A mi lahko poveš, kako ti prideš do semen in kako jih uporabiš.
Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2017 00:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha se oproščam, da te nadlegujemo. Sem ravno čez dan premišljeval, da bom del o tolščaku premaknil v ustrezno temo, a si me prehitela. Smile

TVD, hojla nazorska kolegica. Sem šel preštevati leta od kar sem brez mesa in rahlo zaostajam za teboj. Me je pa hkrati pograbila slaba vest, ker ugotavljam, da verjetno premalo skrbim za polnovredno pestrost svoje prehrane. No ja.
Kakorkoli že. Tolščak je bil tudi pri meni uvodoma v enakem planu, kot pri večini, vendar mi je okus svežega strašansko anti in bi potreboval kar nekaj "mišic" da bi vztrajal in recimo temu razvijal sprejemljivost na krožniku. Nato in zato sem potem presedlal na semena, ki pa so dejansko božanska v čemurkoli pečenem, sicer pa ga dodajam v smutije in pogosto v semenske mešanice skupaj s kefirjem. Bi ga uporabljal še kje, predvsem pa pogosteje, a ga nikoli ni dovolj, sploh pa v zadnjem času, ko se razplamteva bolezen in ga pobiram vse manj. Namreč ko ga sušim, da se odpirajo semenske kapsule, se iz obolelih listov osipajo trosi rje in to ne more biti dobro.
Morda še to. V peciva, sladke kruhe ali mufine ga dodajam celega kar v moko. Ko je zadeva pečena dobi okus sladkega, samo seme pa postane hrustljavo krhko in med zobmi prav zanimivo poklja. Kot kakšne mini pokalice. Sigurno bi bil zanimiv v kakšnih palačinkah, recimo.

Pobiram ga tako, da v tem času porežem zrele rastline pri tleh, to pa potem razprostrem na kakšne stare rjuhe kje na soncu. Jaz to počnem v rastlinjaku, ker imam veliko prostora. (verjetno bi bilo dobro tudi kakšno podstrešje, le da mora biti zračno in rastline razporejene na tanko, da nebi slučajno plesnelo od vlage, skratka malo improvizacije ter opazovanja) V bistvu se suši dokaj počasi, ker je rastlina sočnica in vsebuje veliko vode, zato ta postopek traja kar nekaj časa, predvsem pa je odvisno od vremena. Bolj kot je vroče, hitreje je gotov postopek sušenja in odpiranja semenskih kapsul. Vsekakor je fino razprostrte rastline malo obračati, da se lepše sušijo. Na koncu "protje" še otresem z rokami, seme presejem skozi sito, spiham na vetru ali vejalniku in še malo dosušim na soncu pa je. V resnici zelo simpl zadeva, če gledam celoten proces od setve do končnega čiščenja. (pri mnogih stvareh se prične komplikacija šele na koncu ob čiščenju, da ne omenjam luščenja in podobne tegobe) In to je to. Dejansko enostavna kultura.
Ga pa sejem spomladi kar tako, na počez, čez že posajene površine. Itak kali dokaj pozno, oz. tudi če prve primerke pokopljem z motiko se naslednji uspejo povsem dobro razviti kljub poletni vročini.

Hvala za recept in tvoja razmišljanja o prehrani. Vem in vidim, da potrebujem vzpodbude, ker je še toliko stvari neaktiviranih, tako da si dobrodošla še kje s podobnimi zapisi.

Morda še to. Če razumem pravilno, na tvojem vrtu ni ves obolel. Svetujem ti, da se malo angažiraš in sproti odstranjuješ obolele rastline, ki jih potem odloži v zabojnik za bio odpadke, skratka nekam, da se trosi bolezni ne širijo. Upam, da boš tako čim dalj zadrževala izbruh bolezni tudi na žlahtnem ker je resnično škoda, če se ga ne bo več dalo uporabljati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pohorc



Pridružen/-a: 05.06. 2014, 09:24
Prispevkov: 19
Kraj: Hočko Pohorje

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2017 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NAVADEN TOLŠČAK PRAŽEN Z JAJCI
Potrebujemo:
2 skodelici drobno narezanih poganjkov in listov navadnega tolščaka, 1 kozarec vode, 2 žlici belega ali olivnega olja, ščepec dobre misli, sol po okusu in 3 jajca.
Priprava
Vodo zavremo in v njej prekuhamo narezan navadni tolščak. V ponvi segrejemo olje spečemo jajca in dodamo prevret ocejen navadni tolščak.

SOLATA
2 skodelici navadnega tolščaka drobno narežemo, dodamo strok drobno narezanega česna, posolimo po okusu, dodamo ščepec sveže bazilike in dobre misli, zabelimo z olivnim oljem in okisamo po okusu.

VLOŽEN NAVADNI TOLŠČAK
Liste, stebla in poganjke prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati nekaj minut. Rastline precedimo in naložimo v kozarce za vlaganje. Dodamo začimbe in z zeliščnim kisom prelijemo navadni tolščak ter kozarce dobro zapremo. Tako pripravljen navani tolščak uporabljamo kot kisle kumarice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2017 15:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz dodajam cele lističe tolščaka v solate (zeleno, paradižnikovo, posebej se poda k kumaricam).
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2017 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klanjam se vsem, ki uspete celo posejani Shocked tolščak vložiti, pojesti...Jaz se še vedno z njim borim, saj nepopuljen v dobrem tednu, posebno, če je vmes še kak naliv, zraste v ogromen povšter, ki po moje, odžira hrano posajenim vrtninam. Meni pride tudi skozi slamnato zastirko, raste po potkah..V glavnem, jaz se z njim nikakor ne morem spoprijateljit. Twisted Evil
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 921
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2017 22:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glavno kolateralno prednost tolščaka vidim v tem, da tam, kjer raste tolščak, ni drugega plevela. Poleg tega delujekot živa zastirka, kar je v tem času zdlo dobrodošlo.

Seveda pa je odličen na vse zgoraj opisane načine.

Zakaj bi bistveno odžiral hrano drugim rastlinam? Meni se zdi, a so koristi bistveno večje od potencialne škode.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2017 12:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:

Pobiram ga tako, da v tem času porežem zrele rastline pri tleh, to pa potem razprostrem na kakšne stare rjuhe kje na soncu.


Hmmm, kako veš, da je rastlina zrela?
Mi je zrasla lepa rogovilca v enem loncu, vidijo se že tudi semenske kapsule .... je to pravi trenutek za čop-čop?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2017 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha, saj je itak tolstica in s seboj nosi dovolj vlage, da v miru dozori tudi porezan. Drugače pa, pobiram ga, ko se prve že osipajo, ostale pa potem prestrežem. Te dni moram le še prepihati letošnji pridelek. Za kakšen liter ga je sigurno.

Divji ima manj semen na kapsulo, pa tudi drobnejši je, poleg tega pa raste plazeče in hitro se pobere še precej zemlje, ki se jo ne da izpihati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2017 13:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala juglans, bom kar porezala.
Se bojim, da bom sicer pozabila in se bo že vse usulo Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Divje rastoče rastline za prehrano
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.