| 
			 
				|  | Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 |  
 
 
 
 
	
		| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |  
		| Avtor | Sporočilo |   
		| zuf 
 
  
 Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
 Prispevkov: 1999
 Kraj: Vitanje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 06:36    Naslov sporočila: Sorte solat |   |   
				| 
 |  
				| Špargljeva solata 
 <hr>
 
 
 Včasih sem mislil, solata je pač solata.
 Ja-pa-ja-de.
   Da nakažem smer te tematike - primerjave, opisi, osebne preference ipd.
 Za začetek me zanima, kakšna je razlika med ljubljansko ledenko in ledo, zakaj vam je ena ali druga ljubša ipd.?
 Želim razjasnit odkar sem prebral tole:
 
  	  | mfranc je napisal/a: |  	  | ... pri nas je problem ker "poznamo" samo ljubljansko ledenko  . Še Lede se izognemo, če le lahko. | 
 mfranc, lahko razjasniš!?
   Hvala!
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| mfranc 
 
  
 Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
 Prispevkov: 4681
 Kraj: Ljubljana
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 12:35    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| He, he, Zuf, dobro si zastavil za preglednih mnogoterih sort takšnih in drugačnih solat. 
 Kar se Lede tiče, ti lahko povem, da je to "izboljšana Ljubljanska ledenka" - večja, bolj rodna, pozneje gre v cvet ...
 
 Hja ...
  _________________
 mfranc
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| lpmami 
 
 
 Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
 Prispevkov: 8333
 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 19:59    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Mene pa zanima  z jezikoslovnega vidika, če dovolite - zakaj se sploh imenuje LEDENKA? A jo mogoče gojimo na ledu, serviramo ohlajeno z ledom ... ali kaj?  _________________
 Barvit pozdrav,
 Ladka s Povelj, Bahnkova
 Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| metuljc 
 
  
 Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
 Prispevkov: 9547
 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 20:04    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Tole sem našla na netu, če je res, ne vem: Ime ledenka se nanaša na visoko vsebnost vode, saj pri ugrizu vanjo začutimo svežino in hladnost. Vir.
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| voda 
 
 
 Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
 Prispevkov: 2668
 Kraj: Ljubljana in Istra
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 20:06    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| solata "Ledenka" se imenuje zato, ker edino ona zdrži v hladilniku (torej na ledu) več časa in je še užitna.  lpvoda 
 PS: tudi prebrala v eni od lit.
 
 naj dodam še to, da je problem shranjevanja in transporta solat prav v temu, da so zelo kratek čas užitne, ker njihova voda  jih dobesedno uničuje in zaradi tega so med zelo gnjijočo zelenjavo enako kot blitva. zato sklepam, da je ta vir iz lit. bolj pravilen. (?)
 _________________
 Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| lpmami 
 
 
 Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
 Prispevkov: 8333
 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 20:18    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Hvala obema, Metuljc in Voda   Zanimivo, da tudi vir od Metuljc v nadaljevanju govori o podobnem kot Voda: da dobro zdrži v hladilniku oziroma "na ledu", kakor so jo prevažali po ZDA, ko električnih hladilnikov še ni bilo.
 _________________
 Barvit pozdrav,
 Ladka s Povelj, Bahnkova
 Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| zuf 
 
  
 Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
 Prispevkov: 1999
 Kraj: Vitanje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 20:33    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Zanimivo vse kar navajate. mfranc, kako pa to, da niste prešaltali na Ledo, ki naj bi bila izboljšana?
 
 Shranjevane.
 Pred leti sem pri prijatelju spoznal zelo učinkovit način skladiščenja solate v hladilniku, tudi en teden.
 Solata se lepo opere, odcedi in popivna in se lepo naloži v bombažno krpo.
 
 Sorte.
 Katera je vaša najljubša sorta solate in zakaj?
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| forest727 
 
 
 Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22
 Prispevkov: 586
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 27 Maj 2014 20:54    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				|  	  | zuf je napisal/a: |  	  | Sorte. Katera je vaša najljubša sorta solate in zakaj?
 | 
 
 Kje naj začnem? Tak ljubitelj solate sem, da probam vse živo.
   
 Jedel sem že: hrastov list (rdeč, zelen), kristalko, rdečo - meni neznano (pa čeprav jo kupujem na tržnici
  ), radič (rdeč, zelen), radiču podobna rastlina (rumen, hitro zgnije, mehek, ne greni, majhne glave (4-5 lističev na glavo), motovilec, špinača in blitva (surova zmešana s solato), ledenka, berivka, en kup solat, katerim sem pozabil ime, ... 
 Mislim, da sem probal že celo tržnico, kar se tiče solat...
   
 Dodam pa: redkvice, čemaž (ko je), drobnjak (ko je), česen, občasno rukola ...
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| papa 
 
 
 Pridružen/-a: 14.02. 2014, 23:43
 Prispevkov: 155
 Kraj: velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 29 Maj 2014 10:17    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Ker je tukaj ravno govora o solatah bi prosil za en nasvet. Rad bi si do začetka julija sam vzgojil sadike solate ker potem odhajamo na dobust in ima čas rast v rastlinjaku. In me zanima katera sorta bi bila prava za poletno sajenje na pokritem prostoru z rednim kapljičnim zalivanjem. Všeč so nam krhke solate kod so kristalka, ledenka... _________________
 Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| Sanjarka Ana 
 
  
 Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
 Prispevkov: 1203
 Kraj: okolica Radovljice
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 29 Maj 2014 10:23    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				|  	  | zuf je napisal/a: |  	  | Shranjevane.
 Pred leti sem pri prijatelju spoznal zelo učinkovit način skladiščenja solate v hladilniku, tudi en teden.
 Solata se lepo opere, odcedi in popivna in se lepo naloži v bombažno krpo.
 
 | 
 
 Tako delam jaz za otroke. Se dobro obnese. Solato že natrgam in shranim takšno v krpi. Ostane pa recimo 3-4 dni.
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| muha 
 
  
 Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
 Prispevkov: 19309
 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 29 Maj 2014 10:51    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| papa, ena od poleti bolj vzrdžljivih je Canasta in tudi romanska solata Ovired.  Obe sta krhkolistni. |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| papa 
 
 
 Pridružen/-a: 14.02. 2014, 23:43
 Prispevkov: 155
 Kraj: velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 29 Maj 2014 11:11    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Hvala... šibam takoj kupit in v zemljo z njo pa čeprav ni po koledarju za liste  _________________
 Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| mfranc 
 
  
 Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
 Prispevkov: 4681
 Kraj: Ljubljana
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 29 Maj 2014 12:16    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				|  	  | zuf je napisal/a: |  	  | Zanimivo vse kar navajate. mfranc, kako pa to, da niste prešaltali na Ledo, ki naj bi bila izboljšana?
 | 
 Zuf, ledenka je kot gozdna jagoda, leda kot plantažna
    . 
 Heh, malo se hecam
  , ampak ob ledenki sem gor zrastel in jo valjda ne bom napodil kot hlapca Jerneja ...  . 
 Se hecam, nam se zdi, da je ledenka bolj okusna
  . 
 Sicer pa na spletu najdeš vse; baje so morali Ledo izumiti za bruseljske birokrate, ker ledenka ni odgovarjala vse "gabaritom".
 
 Ledenko pa bodo, ali so jo že "popravili" nazaj na original (z rdečim robom) in z pomočjo genskega materiala originalne ledenke, ki se je daleč nazaj iz Trnovega (Krakovo) razširila po Evropi.
 
 Morda tudi v Ameriko ...
   
 LP
 _________________
 mfranc
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| živa 
 
 
 Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
 Prispevkov: 2431
 Kraj: Žiri - NM
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 03 Jun 2014 08:39    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| meni Leda ni nikoli naredila lepih glav. Ne vem, zakaj, vendar je ne sejem več. 
 Meni v hladilniku zdrži vsaka solata več kot en teden v spodnjem predalu, kjer se lahko regulira vlažnost, je pa res, da imam hladilnik narejen na 5 stopinj in sta spodaj 2 stopinji. Jo pa natrebim, operem, ocedim, dam v skledo, pokrijem. Seveda vem, da od nje ni kaj dosti več kot balast, ampak vseeno.
 
 Ja, čez ledenko je ni, pravijo pri nas. Meni je pa dobra vsaka domača solata, tudi mehka, hrastov list...
 
 Poleti se res dobro obneseta Canasta in Marevilla, slednja sploh ne gre v cvet.
 _________________
 Lp, Živa
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| lpmami 
 
 
 Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
 Prispevkov: 8333
 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 03 Jun 2014 18:37    Naslov sporočila: |   |   
				| 
 |  
				| Si seme Mareville kupila pri nas? _________________
 Barvit pozdrav,
 Ladka s Povelj, Bahnkova
 Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		|  |  
   
	| 
 
 | Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
 Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 |  |