Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Yacon - Polymnia sonchifolia
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 00:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla
Režem ga na koleščke in ga grickamo surovega. Pa na solato ga naribam.
Pa jabolčni kompot sem skuhala in ko je ohlajen toliko, da lahko dam med noter, naribam tudi yacon.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1415
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 08:46    Naslov sporočila: jakon Odgovori s citatom

Pozdrav

Jaz sem svojo 50 l posodo z jakonom potegnila v garažo in spet poganja.

Kaj pa naj zdaj naredim?

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mil, verjetno je že čas , da jo skoplješ in postaviš na hladno, predvidevam, da garaža ni dovolj hladna. Okus se izboljšuje z skladiščenjem, a predolgo tudi ne čakaj. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 14:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si mislim, da bi novi poganjki črpali zaloge iz gomoljev, to pa tudi ni v redu Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 20:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nariši slikico sončka, potem jo prilepi na strop, .... pa bo. Laughing

Ampak resno. Izkoplji. Ne sekiraj. Grzljaj, .... pravzaprav, malo počakaj s slednjim, ker je resnično boljši s časom.

Jaz sem ga šele danes izkopal. Bil je na vrtu in slana ga je že zdavnaj demolirala. V primerjavi z vzgojo v posodi neverjetno velik pridelek. Fino.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2016 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem ga (gomolje) stehtal, ker so bili posamezni tako debeli in me je firbec.
Dva najdebelejša sta težka po 1.070g +/- nato pa po lestvici navzdol. Vsega skupaj je bilo od ene rastline približno 11kg. Na moje izkušnje daleč največ po eni rastlini, s tem, da sem jih do sedaj vedno gojil v 100l posodah.

Zanimivo mi je tudi to, kako so gomolji zdravi, čeprav me je malce skrbelo, da nebi bili. Namrč izkopavanje se je odlagalo in kot že rečeno, so me malo preganjale skrbi kakšno bo stanje. Na primer, lansko leto sem ga izkopaval podobno pozno, pred tem pa sem ga imel že kar nekaj časa postavljenega v rastlinjaku - v suhi zemlji. Kljub temu so bili gomolji na več mestih, ... kot bi rekel gnili. Imeli so temno rjave pike, ki so do spomladi počasi tudi napredovale.
No, letos tega ni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2016 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ah, pa še to.

Eno leto se je tudi meni zgodilo, da so rizomi že v jeseni nastavljali male liste, ampak zato ni bili do spomladi nič tragičnega.

In še ...

figula; si se potem lotila kuhanja sirupa?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2016 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem, že 2x. Ni od prve runde nič ostalo - ker - ko pripravim kaj dobrega, imam veliko odjemalcev Laughing

A te zanimajo izkušnje? Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1204
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2016 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula je napisal/a:
Sem, že 2x. Ni od prve runde nič ostalo - ker - ko pripravim kaj dobrega, imam veliko odjemalcev

A te zanimajo izkušnje?

Mene tudi zanima kako si sočila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2016 22:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me, oziroma ne, ... no ja ...

Kako je s poizkušanjem in akterji mi je jasno, zanima me pa tadrugo.
Postopek, ki si ga ubrala, izkušnja skozi proces in na koncu še organoleptični vtis dobljenega sirupa.

In še detajlček. Kako je potem s to rečjo v presnovnem traktu. Kaj podobnega kot pri svežem ... veš na kaj nakazujem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2016 23:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej - NE hodit na splet gledat, kako naj bi sirup izgledal. Ker so prikazane slikice goste tekočine lepe čokolade barve. Ja-pa-ja-de Rolling Eyes

Jakon ima pravo razmerja za kompostiranje: sok je zelen, pulpa je rjava, roke pa črne Shocked Laughing
Od kje zelena barva - mi ni jasno.

Torej najprej sva posočila 4,5 kg jakona. Sok lepe zelene barve sem počasi segrela do rahlega vrenja in odstranjevala pene. Kakšno uro sem kuhala, potem sem pustila čez noč - po navodilu.
Zjutraj je bil sok še vedno zelenkaste barve, čeprav naj bi se spremenil v rjavo. Zato sem počasi kuhala in kuhala, da je izparelo skoraj 3/4 volumna - sok ni postal lepo čokoladen in tudi zgostil se ni.
Potem sem zmlela še malo jakona in dodala v obstoječ sok tudi pulpo. Postal je malo bolj rjavkast, na gostoti pa ni pridobil Mad .

Drugič sem kuhala samo sok, tečno mi je precejanje in stiskanje. Pulpo sušim - mogoče jo na drobno zmeljem in iz nje naredim piškote.

Sok je dober, sladkasto korenčasto sončničnega okusa.
Nasvet za pitje je žlička zjutraj in pred kosilom. Me pa prime, da bi kar nagnila steklenico in vse naenkrat spila Wink .

Ko steklenico odpreš, jo je dobro imeti v hladilniku, ker je samo narava v njej in narava je po svoje muhasta ....

Trakt je OK, stranskih učinkov na izpuhu nisem zaznala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2016 00:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O hvala za obširno razlago.

To se pravi, da reč niti ni tako sladka. Mislim na to, da se ga predstavlja kot sladilo.

No, ampak. V oko mi je padlo še nekaj in me zanima ...
Praviš, ... bereš, da se žlička, miceno zjutra in še enkrat čez dan. Kot nekakšna arcnija. In to mi je nelogično, saj je poanta v nekih sladkorjih, ki jih organizem ne prepozna, in gredo mimo brez da dvigujejo raven glukoze v krvi.
Jaz sem to razumel tako, da bi bilo za organizem blagodejno samo v primeru, če bi nadomeščal OH živila z jakonom. Ti pač ne dviguje toliko sladkorja, če pa vzporedno šopaš (recimo) čokolado, reč ne more delovati še za to živilo.

Kaj meniš?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2016 15:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hmm, mogoče pa je dobro jakon pustit da odleži kak mesec, pridobi veliko na sladkosti. Iz svežega je kar škoda, še tudi okusa ne razvije. Meni se je zelo obneslo, z loncem na peči, je kar hitro izhlapel, skoraj preveč se je izsušil. Se mi zdi da je bolje kar zmiksati, kot pa sočiti, ostane bolj gost. Sem pa probala že par let nazaj kupljen jakonov sirup pa je morda res malo manj sladek kot agavin, zato bi ga tudi lažje spila tako kot pravi figula. Smile

Jakon ima zelo veliko prebiotikov in je zato dober za črevesje, prebavo, zato imajo lahko nekateri po njem težave. Podobno se dogaja tudi pri topinaburju.

Juglans 11 kg na enem je pa že dosežek. Shocked Very Happy Drugače pa sem tudi jaz sem šele zdaj skopala jakon. Bom probala stehtati, koliko je najtežji. Prav zanimivo tisti v žaklju na balkonu še nekako uspeva čeprav je bilo pri nas tam že pred 14 dnevi -3°C. Zgleda da streha pomaga. No zdaj je prestavljen v klet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2016 18:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, kaj pa vem, sama nisem tako razumela. Jaz ga bom imela za arcnije. Ne zaradi nadomestila za sladkor. Kot je napisala Aye-Aye, vzpodbuja prebavo in dobre bakterije v debelem črevesju, s tem pa ugodno vpliva na celotno zdravje in imunski sistem. To pri nas potrebujemo.

Mogoče bi bil res bolj sladek, če bi še počakala. Sem pa želela čimprej porabit poškodovane, naluknjane in majhne jakončke, zato je nastal sok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1204
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2016 19:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:
skupaj je bilo od ene rastline približno 11kg. Na moje izkušnje daleč največ po eni rastlini,

So voluharji pogruntal, da to nima smisla grizt, ker ni ni kalorij ?
Kako je bilo z njimi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Naslednja
Stran 11 od 13

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.