|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 21 Nov 2015 16:38 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, tisti rdečkasti gomoljčki so to, iz česar boš naslednje leto pridelala nove rartline in nov pridelek. Izkopano imaš že vse, zdaj samo odstrani vse gomolje, ki so za jest in ostanke zemlje ter korenine (te kar odrežeš).
Ostal ti bo velik skupek teh gomoljčkov in ostanek stebla, ki si ga prirezala.
Vse kar tako skupaj lepo shrani v suhi šoti ali kupljenem substratu, lahko tudi v mivki, če jo imaš na voljo. Imej na hladnem, ne rabi biti svetlo. Vsake toliko preveri, da ne gnije, če se zelo izsušuje, poškropi z vodo.
Do februarja bi moralo zdržat brez težav, potem pa očesa rada začnejo odganjat. Takrat 'krono' lahko ločiš na več manjših gomoljčkov - bodočih rastlin in jih posadiš v lončke ter zaliješ in daš na svetlo.
Take so moje izkušnje (in tako se yacon razmnožuje). Sem shranjevala že ločene gomoljče, a so mi se ali sušili ali gnili,zato zdaj shranjujem cele krone čez zimo... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Nov 2015 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, Ivčk, hvala za tako temeljito razlago.
Drugo leto jakona ne bom mogla imeti in bom kar ponudila komu, ki bi ga rad gojil. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 12 Dec 2015 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
To je moj letošnji pridelek.
Nazadnje urejal/a Dajmar 14 Apr 2016 20:15; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 13 Dec 2015 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ima kdo kakšen recept kako narediti shranek z teh gomoljev.
Tak razumljiv. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 13 Dec 2015 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Skisaš lahko, tako kot repo oz. zelje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 14 Dec 2015 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | Sem tudi nekaj ustvarjala, eksperimentirala. Smile Skuhala sem yacon razrezan na koščke, ga spasirala in pustila na peči, da se izsuši. Ostalo je zelo malo od njega. Smo se lepo posladkali. Naslednjič to maso zmešam z mletimi orehi ali lešniki in napravim jakunovo lešnikove kroglice. Njami Idea . |
Vprašanje. Če dam yacon v emov sokovnik in sok potem zreduciram, bo užitno? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Dec 2015 23:48 Naslov sporočila: |
|
|
Počakala sem kar precej časa, skoraj cel mesec, da so se gomolji in zemlja na njih osušili. En zgrbančen gomolj sem očistila, lepo umila olupila, rezala na rezine in jih hrustljala.
Meni deluje še najbližja primerjava s svežo mlado nadzemno kolerabico po hrustljavosti, s prijetnim sladkastim okusom. Ampak pol gomolja mi je bilo čisto zadosti, pa sem ostale rezine dala na krožniku na radiator sušiti.
Tu se je začel zanimiv proces. Sok, ki se je izcedil pri rezanju, je hitro postal modrikasto zelenkast, med sušenjem pa je še potemnel. Sem že mislila, da bi bilo dobro testirati, kako bi barval volno Ampak potem so rezine čisto počrnele in niso bile nič več "apetitlih". Okus se ni nič izgubil, tako da sem jih pojedla, ko so bile še hrustljave. Le videz - ta je bil prav odbijajoč.
Torej: organoleptične lastnosti sušenega jakona pri meni niso ustrezale.
Kako ste pa drugi sušili? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Dec 2015 00:40 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Kako ste pa drugi sušili? |
Pomočila sem jih v razdredčen limetin sok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 14 Jan 2016 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem probala ta gomolj. Dober mi je, tako je hrustljav in res sladek, kot korenček.
Bom posadila, če bo kaj ostalo od tistih mladih, kki sem jih posadila jesen v lončke.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 14 Apr 2016 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Takle je ta moj Yacon. Malo bi še počakala, potem bi ga pa posadila v velik lonec.
Malo je bled, a bo že prišel k sebi. Vsaj tako upam.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27 Prispevkov: 633 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Apr 2016 09:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ima kdo še kakšno sadiko/poganjek yacona viška? _________________ Iščem zanimive sadne vrste... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 15 Apr 2016 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Daniel R, jaz ti jo lahko dam - ni pa še tako velika kot od Cinije1 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 15 Apr 2016 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi v Kalii jih imajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 15 Apr 2016 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Daniel R je napisal/a: | Ima kdo še kakšno sadiko/poganjek yacona viška? |
Imam nekaj viška. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 9 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|