Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ocimum basilicum - navadna bazilika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2016 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eno vprašanje imam. Lani sem imela na vrtu baziliko, ki mi je noro lepo delala in naredila celo seme - očitno sorta "ocimum basilicum alpinum" Wink . Pobrala sem ga in letos posejala na okenski polici. Kdaj je treba pikirati male rastlinice? Zdaj so velike par centimetrov in imajo le dva klična lista.


_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9234
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2016 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Počakaj še, da poženejo vsaj en ali dva prava lista, potem jih presadi. če jih imaš veliko lahko 2 ali 3 žrtvuješ in pikiraš v stanju le kličnih listov, da se naučiš/mo, če gre tudi tako.
Naj ti dobro raste!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2016 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, metuljc! Naj tudi tebi vse lepo raste!
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4527
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2018 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Domača bazilika, seme iz Semenarne



Letos mi je bazilika slabo kalila in se še potem dolgo mučila. Sejal sem še Genovese, zelo staro seme, in sploh ni kalila. Uff, včasih šparam, kjer ni potrebno, doma imam tudi novejše seme Embarassed .
Sedajle raste tristo na uro Very Happy , takoj jutri jo posejem. Gred še nimam vseh urejenih in bo šla v lonce.

Pod senčilno mrežo se prilagaja na klimo komaj posajena bazilika iz semenarne. Mreža je bila nameščena zaradi novih sadik solate, ki tudi diha na škrge v tej vročini.

http://shrani.si/f/i/pn/3ySrUDct/0151.jpg
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9234
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2018 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc, saj veš, da je bazilika svetlokalilka, komaj kaj prsti čez seme, pa zanesljivo kali. Sem sejala seme ene solatne iz EuroSpina in jo je, kolikor hočeš (prejle sem potrgala nekaj listov za na obložene kruhke. .
od kupljenih sadik e pa meni najbolj obnesejo (pa še poceni pride), če kupim kar lonček onih, ki jih pri hrani prodajajo. Imajo tudi BIO izvedbe, sem zadnjič kupila eno škrlatno in eno zeleno, v vsakem lončku je bilo vsaj 30 sadik, pa so bili po 1,5€.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4527
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2018 00:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seme je bilo nekih najmanj 10 let staro in sem ga takrat vrgel proč. Naslednje, ki je doma (že odprta vrečka) ima veljavni rok do leta ´14 in ga bom brez skrbi uporabil. Svetlokalilke pa ponavadi malo fiksiram z rahlim posipom mivke. Pa še ta je skoraj prozorna, kremenčeva Wink .

Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!

Tudi sam sem že sklenil da za hitro pridelavo nabavim en lonček bazilike, ki jo prodajajo na začimbnicah v Hoferju, Lidlu itd. Prihranim veliko časa. Obenem pa še posejem domače seme.

Pri nas je poraba bazilike iz navedenih trgovin enormna. Za eno kosilo (Focaccia) porabimo tri do štiri lončke, odvisno od velikosti grmov - niti Jamie Oliver se nas ne bi sramoval Wink
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18593
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2018 06:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:

Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!

Dokaj slabo so mu kalile glede na količino semena, ki ga je posejal. Jaz sem letos sejala na uč enako količino, dobro pritisnila v mokro zemljo in nič pokrila. Ko so vzklile so skoraj povsem prekrile prst. Preden sem izvedela, da so svetlokalilke, je bil izkupiček nekaj podobnega, kot pri njem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9234
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2018 06:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, mfranc, tudi v omenjenih trgovinah je OK, ampak, trenutno so najboljše (ker so še nizke, primerne za sajenje) v Sparu, samo svežo dobavo je treba zadeti. Te sadike, razsajene, se razrastejo lepo, sploh, če jih pridno vršičkamo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kate



Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19
Prispevkov: 983
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2018 13:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc: Kje to mivko najdeš? Tudi sama jo iščem in ko sprašujem v specializiranih prodajalnah me samo debelo gledajo.
Sama imam seme bazilike staro krepko preko 8 let pa še vedno dela v nulo (sem v ITA kupila veliko pakiranje).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4527
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2018 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kate, verjetno sem jo kupil v Terri, na Ižanki. Poglej pod Fuga Sand, Kema Puconci. Mislim da jo ponuja celo Merkur. In ostali.
Pa mivko za trate ponujajo ....
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9234
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2018 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po moje je uporabna tudi mivka za otroške peskovnike, recimo iz Hoferja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4527
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Jun 2018 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravnokar bil neplanirano v Šparu na Litijski. Dobil eno opuljeno baziliko Wink , zadnja na polici. Nekih deset sadik je v lončku, za prvo rundo čisto zadošča.
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2019 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsako leto imam bazilike za izvoz Very Happy . Naredim pesto genovese, dajem jo v omake k paradižnikom, a mi je vseeno ogromno ostane. In mi je žal, da propade.
Imate kakšne izkušnje s shranjevanjem v olju? Za kakšne brusketke pozimi Wink . Nisem nič takega našla na gartlcu. In tudi na drugih straneh ne najdem podatka, koliko časa bi se naj ohranila v olju z dodatkom soli Rolling Eyes . Verjetno bi jo bilo bolj varno zamrzniti, tudi pesto za vsak slučaj zamrznem ...
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 10734
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2019 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posušiš jo in potem daš v olje. Če ti ostaja, jo lahko tudi posušiš in shraniš v steklenih kozarčkih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9234
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2019 13:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam. Obrane liste, sveže, a ne mokre, še bolje rahlo uvele, dam v multipraktik, zmeljem, vmes še dodajam liste, preložim v kozarec, zalijem z oljčnim oljem, dobro premešam, da se olje vpije v zmiksano maso. Pazim, da je, ko masa potone, nad njo za prst ali dva olja. Po vrhu rahlo posujem malo soli in dam na temno in hladno.
Tako se mnogo bolje ohrani aroma, kot če miksamo baziliko skupaj z oljem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.