Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Krompir glede na namembnost

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2014 12:10    Naslov sporočila: Krompir glede na namembnost Odgovori s citatom

Verjetno ga ni med nami, ki je že kdaj kuhal jedi iz krompirja pa se mu niso posrečile tako, kot si je predstavljal. Ali je solata kar pila in pila tekočino in se spremenila v brezobličen poc, ali pa je bil pire po vsem tlačenju in mešanju še vedno poln grudic. Veliko je odvisno tudi od sorte krompirja, ne samo od našega kuharskega znanja.

Žal si vedno ne zapišem sorte, za nekatere sem si pa le in prišla do naslednJih ugotovitev:

ADORA - čudovit za pripravo vseh vrst solat. Za pire ga je treba kuhati dlje časa, da bolj razpade.
ARROW - zgodnji, po lastnostnih podoben Adori.
FABIOLA - podobno
DESIREE - univerzalen. Boljši učinek je, če ga za solato pustimo po kuhanju počivati v vodi še kako uro, za pire pa kuhamo nekaj dlje, kot običajno
BELLAROSA - enkraten krompir za pire in ostale izdelke iz zmečkanega krompirja. Pride puhast brez kakršnikoli grudic. Posledično problematičen za solate. Od vseh meni poznanih sort se najhitreje skuha.
MARABEL - precej podobno univerzalen, kot desiree
SANTE - (tako ga je imenoval moj dobavitelj krompirja) univerzalen, meni zelo dobrega okusa. Po kuhanju ostane čvrst, zelo primeren za solate. Za pire ga je treba kuhati še dodatnih 10 minut da se lepo razpusti, brez grudic.


<hr>

Jedilno kakovost določajo lastnosti sort - njihovega mesa, kot so razkuhavanje, čvrstost, moknatost, vlažnost, sestava - struktura in zrnatost ali finost mesa. Po teh lastnostih, ki jih imajo olupljeni in kuhani gomolji, razvrstimo sorte v štiri uporabne tipe kuhanja: A, B, C in D. Posamezne sorte lahko razvrstimo tudi v vmesne tipe, kot AB ali BC.
TIP A je krompir za solato: gomolji so čvrsti, se ne razkuhajo, struktura je čvrsta, meso pa vlažno in praviloma drobnozrnato in fino.
TIP B je krompir za raznovrstno uporabo: gomolji so precej čvrsti, delno moknati in imajo srednje čvrsto strukturo ter razmeroma drobnozrnato teksturo mesa.
TIP C je precej moknat krompir, ki se srednje ali precej razkuha, meso je suho, rahle strukture in dokaj grobozrnate teksture. Sem uvrščamo posebne sorte za predelavo v pomfrit ali čips, ki niso primerne za kuhanje, saj v vreli vodi razpadejo.
TIP D so krompirji za predelavo v škrob in se ne pridelujejo v Sloveniji
.

Vir


Nazadnje urejal/a muha 25 Okt 2022 09:39; skupaj popravljeno 6 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2014 15:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, se strinjam. Krompir ni enak krompirju.

MARKIES - odličen za pražen krompir v ponvici. Brez dodatkov, samo na žlici olja, ima okus kot pomfri.
_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lera



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 08:39
Prispevkov: 268

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2014 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas pa prisegamo na EOS - bel krompir naj bi bil izboljšan Kenebeck.
Dobro rodi in skladišči, kar obilen pridelek.
Ja posadila sva ga letos cca 140 kg semenskega bom namesto na dopust šla krompir kopst Confused ampak komaj čakam da rijem po zemlji Very Happy
_________________
lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2014 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je pa z okusom in za katere jedi je najbolj primeren - pire, solata? Ali pa je univerzalen?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tagetes



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 22:45
Prispevkov: 63
Kraj: pozimi Koper, poleti Bizeljsko - 360 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2014 22:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARIS BARD - srednje zgoden, belo meso, sveže izkopan odličen za peko v pečici, kasneje nekoliko moknate sorte, torej primeren za pire, krompirjevo testo. Za zgodnji krompir se dobro skladišči, tja do novega leta obdrži kvaliteto.
ROMANO, srednje pozen, rožnata kožica, skoraj belo meso, univerzalen, se odlično skladišči, gomolji srednje veliki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2014 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem skuhala krompir sorte NATASCHA

Semenarna ga opisuje takole:


Namen: Odličen okus, jedilni tip B, srednje zgodnja sorta,
za solate, praženje in pečenje. Sorta je primerna
tudi za pranje in pakiranje.


Moja ocena: nikakor ni za solate, če imate radi čvrste rezinice, v stiku s tekočino se hitro razpusti, je pa odličen za pire. Za praženje pa spet: če imate radi pirejast pražen krompir je odličen, če pa želite, da ostanejo rezine bolj ali manj čvrste, z njim ne boste zadovoljni.

Okusa: primernega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2014 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kdaj je bil pa izkopan? Ker pri nekaterih sortah je pomembno, da je uležan. Ne poznam pa te sorte.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2014 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

19. julija. Misliš, da je še premalo uležan? Za en obrok ga še imam, koliko časa naj ga pustim?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2014 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ste me uprašal pred 3mi leti bi vam naštel vse sorte zakaj so. Še tiste poskusne.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2014 22:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
19. julija. Misliš, da je še premalo uležan? Za en obrok ga še imam, koliko časa naj ga pustim?

Pojma nimam, ampak, poskusiti ni greh. Pusti ga tja do Velike maše, recimo. Embarassed Lahko ga skuhaš na dan, ko ne bo ParadajzManije. Shocked
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2014 05:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc: Zmenjeno in poročam.

seba993: si jih sam sprobal? Na tistem, kar napišejo pridelovalci semenskega materiala ob opisu sorte, namreč ne gradim preveč. Očitno imam drugačna merila za kuhan krompir, kot oni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2022 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja dobaviteljica krompirja mi je kot nadomestek za KIS Sora (za moj okus nekako najbliže priljubljeni Adori), predlagala Red Fantasy. Potrebujem eno sorto, ki po kuhanju ostane kompaktna, za krompir v solati, za praženje. Izgleda, da bo kar dober nadomestek. Kuha se približno enako dolgo, kot KIS Sora. Rdeč olupek, rumeno meso, okus sprejemljiv. Po oceni bo primeren tudi za pečenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2022 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na kmetiji Kristan v Sneberjih imajo Adoro.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2022 11:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem, jo občasno za priboljšek kupim pri njih na Malem placu. A v glavnem sem zvesta starim navezam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elstar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36
Prispevkov: 477
Kraj: Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: 30 Okt 2022 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za samo solato ne vem, a za praženje in pečenje mi je zelo okusna sorta MANITOU.
Kar se pa same pridelave tiče, je vsaj pri meni dal slabši rezultat kot npr. desiree.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.