Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




OREHOVA POTICA

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2013 12:42    Naslov sporočila: OREHOVA POTICA Odgovori s citatom

OREHOVA POTICA


Potica
je pecivo, ki ne sme manjkati za nobene večje praznike.
Že v starih časih, so pekli potico predvsem ob večjih praznikih, kot sta Božič in Velika noč ter ob raznih praznovanjih: ob žegnanjih, za ohceti....
Za praznike mora po naših domovih zadišati po potici, saj je nenadomestljiva.

Ime potica izvira iz besede povitica, ker je povita.
Običajno dobi potica ime po nadevu in tako imamo recimo: orehovo potico, makovo potico, rožičevo potico, lešnikovo potico, rozinovo potica, mandljevo potica.....
Pri nas so pekli potico že, ko še ni bilo sladkorja - tedaj so jo sladili z medom.

Najbolj poznana in cenjena je vsekakor orehova potica. slika
na sliki je orehova potica


Kvašeno testo

60 dag moke,
žlička soli,
2 dag kvasa,
5 dag sladkorja,
5 dag maščobe,
2 rumenjaka,
3 dl mleka,
limonina lupinica,
2 žlici ruma

Presejano moko daj v skledo in pogrej.
Na sredini naredi vdolbinico in vanjo vlij v toplem mleku razmešan kvas z nekaj sladkorja, pomešaj ga z moko in pusti, da vzhaja.
Ob robu sklede daj vse dodatke in sol.
Priliješ vročega mleka in zamesiš. Testo gneti tako dolgo, da postane gladko in se z lahkoto loči od rok in sklede. Dobro pregneteno testo se lepše valja in oblikuje.
Vzhaja naj pokrito v toplem prostoru uro do uro in pol.

Nadev:

4 dl svežega mleka ali smetane
1 l zmletih orehov,
10 dag sladkorja z limonino lupino,
noževo konico cimeta,
noževo konico kave,
1 žlico medu
jajce,
2 žlici ruma

Mletim orehom, pridaj sladkor, popari jih z vrelo smetano ali mlekom in ko se nekoliko ohladijo, zamešaj jajce, rum, med ter dišave.
Testo zvaljaj za nožev rob debelo, ga namaži z nadevom, tesno zvij in daj v pomazan model. Vzhajano namaži z jajcem in speci. Po nadevu lahko potreseš tudi rozine. Če vzameš namesto smetane mleko, moraš dodati maščobo, zato zamešaj med nadev 10 dag masla.

_________________


Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bodika



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55
Prispevkov: 390
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2013 18:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res si lepo zvila potico in spekla.Kar odrezala bi si jo kos.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2013 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepa potica in gotovo tudi dobra, pa skorja nič ne odstopa in med plastmi nobenega zraka poklon .

Moj recept:

- pripravi testo
- pripravi nadev
- pripravi v rumu namočene rozine
- razvaljaj testo
- namaži nadev
- pozabi rozine
- zvij testo in speci

- serviraj z rozinami, da si jih vsak vzame po želji Wink Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2013 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je pa včeš potica brez rozin (čeprav je letos naša z njimi).
Delam pa skrajno preprost nadev, ki ima res okus poi orehih:
zmlete orehe zmešam s smetano, najboljša je topljena, gre pa tudi z mešanico sladke in kisle, malo sladkorja, vanilijevega sladkorja, sokom ene pomaranče, malo cimeta, temeljito premešam, mora biti mazavo, a gosto.
Po namazanem nadevu posujem še sladkor (če ga dam v nadev, se hitro stopi in je potico težje lepo zviti), po vrhu posujem še rozine (ali pa tudi ne) in zmlete orehe (ti dajo še posebno dober okus). Vse skupaj je hladno, no, sobne temperature.
Če ne dodam rozin, je taka potica najlepša, če je zvita iz sredine, tako, po starem, pečena pa v glinastem modlu, da dobimo res kolač.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orlica



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08
Prispevkov: 330
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2013 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko prebiram vaše komentarje, sem se spomnila tiste potice, kot jo je znala speči samo moja draga stara mama.
Njeno testo je bilo zelo dobro in zlato rumeno, ker je dala vanj več jajc in smetane.
Od dišav pa samo limonino lupinico, vanilin sladkor in rum.
Njen nadev je bil zelo preprost - orehi poparjeni s smetano, sladkor in vanilin sladkor.
Testo je razvaljala na debelo in tudi nadev namazala na debelo.
Take potice, kot jo je znala speči ona, kasneje nisem jedla nikjer več.
In še nekaj je, po moje, da bistveno: uporabljala je domača jajca, domačo smetano in pekla je z veliko ljubeznijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zenka



Pridružen/-a: 05.01. 2014, 16:06
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2014 18:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včasih rozine namočim v limoninem soku namesto rumu - tako je še nek dodaten kiselkasti okus v vsej tej sladkosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lera



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 08:39
Prispevkov: 269

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2014 15:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Orlica sem tudi jaz mislila včasih, da ne bom znala speči potice pa jo sedaj pečem 2 x letno za Božič in Veliko noč po dve ( ker vedno zamesim preveč) pa jajca in orehe domače (mogoče letos tudi smetano) dam notri ma za prste obliznit. Ti kar probaj.
_________________
lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2018 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

30.3. 2018
cinija1 je napisal/a:
Pozdravljene
Potička je pečena. Je letos mešana, malo orehov, lešnikov in mandljev. Malo sem "pospravila " po shrambi in zamrzovalniku. Malo večje krajčke sem dala v model in sva tudi že probala. Bo kar dobro, samo malo preveč moke je.



Pa lep pozdrav
cinija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2018 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Muha in vesele velikonočne praznike vsem tvojim
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2254
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2018 20:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem zadnja leta začela delati potičke za praznike. Orehovo delam kot moja stara mama z medom in vedno tudi pehtranovo. Very Happy
Včasih ratata lepi, včasih malo manj - dobri sta pa vedno. Wink


_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2018 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam pri peki potic podoben uspeh, pa se že dolgo držim prepričanja, da za na razstavo pač ne bodo, dobre so pa vedno.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.