|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 24 Dec 2013 12:42 Naslov sporočila: OREHOVA POTICA |
|
|
OREHOVA POTICA
Potica je pecivo, ki ne sme manjkati za nobene večje praznike.
Že v starih časih, so pekli potico predvsem ob večjih praznikih, kot sta Božič in Velika noč ter ob raznih praznovanjih: ob žegnanjih, za ohceti....
Za praznike mora po naših domovih zadišati po potici, saj je nenadomestljiva.
Ime potica izvira iz besede povitica, ker je povita.
Običajno dobi potica ime po nadevu in tako imamo recimo: orehovo potico, makovo potico, rožičevo potico, lešnikovo potico, rozinovo potica, mandljevo potica.....
Pri nas so pekli potico že, ko še ni bilo sladkorja - tedaj so jo sladili z medom.
Najbolj poznana in cenjena je vsekakor orehova potica. slika
na sliki je orehova potica
Kvašeno testo
60 dag moke,
žlička soli,
2 dag kvasa,
5 dag sladkorja,
5 dag maščobe,
2 rumenjaka,
3 dl mleka,
limonina lupinica,
2 žlici ruma
Presejano moko daj v skledo in pogrej.
Na sredini naredi vdolbinico in vanjo vlij v toplem mleku razmešan kvas z nekaj sladkorja, pomešaj ga z moko in pusti, da vzhaja.
Ob robu sklede daj vse dodatke in sol.
Priliješ vročega mleka in zamesiš. Testo gneti tako dolgo, da postane gladko in se z lahkoto loči od rok in sklede. Dobro pregneteno testo se lepše valja in oblikuje.
Vzhaja naj pokrito v toplem prostoru uro do uro in pol.
Nadev:
4 dl svežega mleka ali smetane
1 l zmletih orehov,
10 dag sladkorja z limonino lupino,
noževo konico cimeta,
noževo konico kave,
1 žlico medu
jajce,
2 žlici ruma
Mletim orehom, pridaj sladkor, popari jih z vrelo smetano ali mlekom in ko se nekoliko ohladijo, zamešaj jajce, rum, med ter dišave.
Testo zvaljaj za nožev rob debelo, ga namaži z nadevom, tesno zvij in daj v pomazan model. Vzhajano namaži z jajcem in speci. Po nadevu lahko potreseš tudi rozine. Če vzameš namesto smetane mleko, moraš dodati maščobo, zato zamešaj med nadev 10 dag masla.
_________________
Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:31; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bodika
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55 Prispevkov: 390 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: 24 Dec 2013 18:17 Naslov sporočila: |
|
|
Res si lepo zvila potico in spekla.Kar odrezala bi si jo kos. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Dec 2013 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Lepa potica in gotovo tudi dobra, pa skorja nič ne odstopa in med plastmi nobenega zraka .
Moj recept:
- pripravi testo
- pripravi nadev
- pripravi v rumu namočene rozine
- razvaljaj testo
- namaži nadev
- pozabi rozine
- zvij testo in speci
- serviraj z rozinami, da si jih vsak vzame po želji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je pa včeš potica brez rozin (čeprav je letos naša z njimi).
Delam pa skrajno preprost nadev, ki ima res okus poi orehih:
zmlete orehe zmešam s smetano, najboljša je topljena, gre pa tudi z mešanico sladke in kisle, malo sladkorja, vanilijevega sladkorja, sokom ene pomaranče, malo cimeta, temeljito premešam, mora biti mazavo, a gosto.
Po namazanem nadevu posujem še sladkor (če ga dam v nadev, se hitro stopi in je potico težje lepo zviti), po vrhu posujem še rozine (ali pa tudi ne) in zmlete orehe (ti dajo še posebno dober okus). Vse skupaj je hladno, no, sobne temperature.
Če ne dodam rozin, je taka potica najlepša, če je zvita iz sredine, tako, po starem, pečena pa v glinastem modlu, da dobimo res kolač. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orlica
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08 Prispevkov: 330 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ko prebiram vaše komentarje, sem se spomnila tiste potice, kot jo je znala speči samo moja draga stara mama.
Njeno testo je bilo zelo dobro in zlato rumeno, ker je dala vanj več jajc in smetane.
Od dišav pa samo limonino lupinico, vanilin sladkor in rum.
Njen nadev je bil zelo preprost - orehi poparjeni s smetano, sladkor in vanilin sladkor.
Testo je razvaljala na debelo in tudi nadev namazala na debelo.
Take potice, kot jo je znala speči ona, kasneje nisem jedla nikjer več.
In še nekaj je, po moje, da bistveno: uporabljala je domača jajca, domačo smetano in pekla je z veliko ljubeznijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zenka
Pridružen/-a: 05.01. 2014, 16:06 Prispevkov: 4
|
Objavljeno: 06 Jan 2014 18:12 Naslov sporočila: |
|
|
Včasih rozine namočim v limoninem soku namesto rumu - tako je še nek dodaten kiselkasti okus v vsej tej sladkosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lera
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 08:39 Prispevkov: 269
|
Objavljeno: 05 Avg 2014 15:38 Naslov sporočila: |
|
|
Orlica sem tudi jaz mislila včasih, da ne bom znala speči potice pa jo sedaj pečem 2 x letno za Božič in Veliko noč po dve ( ker vedno zamesim preveč) pa jajca in orehe domače (mogoče letos tudi smetano) dam notri ma za prste obliznit. Ti kar probaj. _________________ lp
Lera
http://lera.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Mar 2018 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
30.3. 2018
cinija1 je napisal/a: | Pozdravljene
Potička je pečena. Je letos mešana, malo orehov, lešnikov in mandljev. Malo sem "pospravila " po shrambi in zamrzovalniku. Malo večje krajčke sem dala v model in sva tudi že probala. Bo kar dobro, samo malo preveč moke je.
Pa lep pozdrav
cinija |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 30 Mar 2018 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Muha in vesele velikonočne praznike vsem tvojim
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Jun 2018 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem zadnja leta začela delati potičke za praznike. Orehovo delam kot moja stara mama z medom in vedno tudi pehtranovo.
Včasih ratata lepi, včasih malo manj - dobri sta pa vedno.
_________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Jun 2018 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam pri peki potic podoben uspeh, pa se že dolgo držim prepričanja, da za na razstavo pač ne bodo, dobre so pa vedno. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|