 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
seba993

Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Evo moji kandidati za vršičkanje so presajeni. Sem uzel največje sadike in jih posadil v mešanico preperelega kokošjega gnoja in preperelih trsnih tropin. Pa brikete sem dodal.
Čez kakšen teden pa jih bom poveršičkar. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mfranc

Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 18:07 Naslov sporočila: |
|
|
Marmel, vsekakor zelo zanimivo ime, sam bi bil sigurno tako firbčen, da bi poklical vrtnarstvo Klement.
Sem tudi firbcal po spletu z Googlom , ta sicer to ime noče prepoznati, tudi specialno v bolj znanih jezikih, če pa vzamem to ime za spakedranko, pridem do čudnih "rešitev" .
Na kratko: Zieghorn Bello
Zieghorn bi lahko bila znana sladka paprika kozji rog
po nemško ziege = koza, horn = rog
Bello ... hmmm v angleščini sladko papriko imenujeo z Bell Pepper, ali sweet pepper
Tudi to bi napeljevalo na sladko papriko ...
Kako priti do "Mali pekoči feferoni" bi pa moral vedeti gojitelj .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spiridon

Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Spiridon, lahko kaj bolj konkretiziraš te izkušene hrvaške gojitelje? Hvala!
Seveda pa kar tako ne morem zanikat, da tudi pri njemu kaj ne štima, saj kdor dela ta greši. Najlažje je seveda z gobcem opletati . |
Dvomite v resničnost? Mislite, da sem si vse skupaj enostavno izmislil in da samo z gobcem opletam?
Povezava na enega od hrvaških forumov. Vse skupaj se začne pri vpisu #1703 ter se nato z večjimi ali manjšimi presledki nadaljuje čez kakšnih deset, petnajst strani (če se komu ljubi brati):
http://www.forum.hr/showthread.php?t=697612&page=86
Seveda je tega tudi na drugih forumih še nekaj, a se mi enostavno ne ljubi več iskati... Upam, da je že ta zgornja povezava zadosten dokaz, kako si nisem z željo, da bi pač malo opletal z gobcem, neko zgodbico enostavno izmislil.
mfranc je napisal/a: | P.S. Aja, da se ti ne zatakne "naš Peter" - takole smo debatirali na prejšnem forumu:
zoyba je napisal/a: | mfranc sem malo pogledal Petrovo ponudbo.Poznaš tole:
Leutschauer Paprika
Chrunchy pepper from Slovenia. Low heat, thin-walled and especially well suited to be dried.
When dried, its powder has a very tasty and gently hot flavor (Capsicum annuum) |
mfranc je napisal/a: | He, he, Zoyba, izgleda da nas (Slovence) ma Peter rad :grin:
Drugače je to paprika ki iz Slovaške, poimenovana po kraju Levoča, po celem svetu pa jo poznajo po nemškem imenu kraja Leutschau.
Jo pa povsod hvalijo. |
|
Ne jemljite tega "našega" Petra (če pogledate stran nazaj, ste ga tudi vi dali v narekovaje) kot kak morebiten napad na vas. Ni bilo mišljeno tako in z vpisom nisem imel prav nobenih slabih namenov... Forume kot je ta namreč uporabljam zgolj za iskanje odgovorov na nekatera vprašanja okoli gojenja ter za izmenjavo izkušenj, ne pa za kakšno "dvobojevanje". Želim, da še naprej ostane tako... 
Nazadnje urejal/a Spiridon 07 Jun 2014 11:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
Spiri, saj mfranc ni mislil tebe, ampak druge, ki so krivili Petra. Vsaj tako sem jaz razumel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 07 Jun 2014 07:04 Naslov sporočila: |
|
|
jutranji sprehod po rastlinjaku mi je prav dobro pasal. Čiliji izredno lepo delajo. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Trocki

Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 07 Jun 2014 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Končno nas je obiskalo tako vreme, kot ga imajo čiliji najraje. Do sedaj so bolj počasi napredovali, sedaj pa kar vidno rastejo (drugo leto obvezno nabavit/narest rastljinjak).  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spiridon

Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 08 Jun 2014 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, lepo rastejo, le malo višja zračna vlaga bi bila več kot zaželjena. Trenutna 15% je dosti prenizka. Če se bo tako nadaljevalo, bodo kmalu nastopile težave...
A mogoče kdo od tukajšnjih gojiteljev čilijev dodaja svojim rastlinam tudi aeriran kompostni čaj (AACT - actively aerated copost tea)? Gojitelji canabisa in nekateri gojitelji zelenjave prisegajo nanj češ, da dela čudeže. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Trocki

Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 08 Jun 2014 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
Nemogoče da imaš tako nizko vlago. Poglej vlago po državi: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_avt.html
Pri meni je trenutna temperatura 28°C pri 45% vlagi. Precej pomembna pa je temperatura rosišča, ki je trenutno 15°C. Kalkulator za izračun rosišča dobiš tukaj. http://www.dpcalc.org/
Kaj je rosišče: http://sl.wikipedia.org/wiki/Rosi%C5%A1%C4%8De
Če je rosišče nad 13°C je že kar nekaj vlage v zraku. Poleti ko je tista grozna sopara se rosišče dvigne tudi nad 20°C. Prejšnji teden je bilo rosišče le okoli 5°C, kar je precej nizko (lahko je rosišče tudi v negativi pri +20°C, če je zelo suh zrak). Bom raje nehal, ker me je precej zaneslo (vremenski navdušenec pač).  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spiridon

Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 08 Jun 2014 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Trocki je napisal/a: | Nemogoče da imaš tako nizko vlago. Poglej vlago po državi: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_avt.html
Pri meni je trenutna temperatura 28°C pri 45% vlagi. Precej pomembna pa je temperatura rosišča, ki je trenutno 15°C. Kalkulator za izračun rosišča dobiš tukaj. http://www.dpcalc.org/
Kaj je rosišče: http://sl.wikipedia.org/wiki/Rosi%C5%A1%C4%8De
Če je rosišče nad 13°C je že kar nekaj vlage v zraku. Poleti ko je tista grozna sopara se rosišče dvigne tudi nad 20°C. Prejšnji teden je bilo rosišče le okoli 5°C, kar je precej nizko (lahko je rosišče tudi v negativi pri +20°C, če je zelo suh zrak). Bom raje nehal, ker me je precej zaneslo (vremenski navdušenec pač).  |
Nemogoče je mogoče. Veter podnevi ob visoki temperaturi naredi svoje... Zdaj zvečer je že dosti bolje, vlaga je 50%, podatki o rosišču pa mojim rastlinicam na žalost ne pomenijo kaj dosti. Na okenskih policah v tretjem nadstropju so daleč od vsake rosice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 09 Jun 2014 22:10 Naslov sporočila: |
|
|
Saj zjutraj je z vsemi rastlinami bolj kot ne enako. Vse lepe.Pokončne. V rastlinjaku je bilo danes kar hudo toplo za tele moje čilije. So bili ubogi zvečer. Voda jim bo dobro dela potem še sredo preživimo potem pa bo malo bolje. Jutri zgodaj košnja trave in šiba v rastlinjak. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JANEZ L

Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20 Prispevkov: 180 Kraj: Radmannsdorf/ Radolca
|
Objavljeno: 11 Jun 2014 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
Gringo je napisal/a: | Moj prezimljeni Habanero iz 2013. |
Čestitke na zgodnjem pridelku.
Ali zelo peče in žge?  _________________ S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gringo

Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 11 Jun 2014 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
Janez, če želiš na hitro občutiti bolečino je v šusu pohrustaš.
Če pa bi rad dlje trpel jo daš v kuhanje in potem v kakšni mineštri trpiš vsaj 1 uro (odvisno koliko je mineštre v loncu).  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JANEZ L

Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20 Prispevkov: 180 Kraj: Radmannsdorf/ Radolca
|
Objavljeno: 11 Jun 2014 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
Me je kar strah, ko takole čakam, na prve "prave" čilije, kaj bo... Bo to čisti sadomazohizem?  _________________ S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 11 Jun 2014 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem raje ubral taktiko dolgotrajnejšega uživanja v manjših skovilih ranga Jalapeno. Pa še komu drugemu znese probat kakšen košček. Letos bom prvič probal tudi blago pekoče paprike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 11 Jun 2014 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem začela z čilije penisom aje bilo malce prešvoh letos pa komaj čakam na rocotovčke saj je lansko leto trikrat cvetel a iz njega nič samo v sanjah sem ga jedla no letos upam da ga bom v živo saj lepo dela sem pa ga odnesla na drugi konec hiše da ga sosedova krava prej ne pohopa ta nima nobenga občutka  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 44, 45, 46 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 44, 45, 46 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Stran 45 od 105 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|