|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Avg 2017 07:27 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Oljčica, hm... Pri nas so mirno preživele lansko pozebo, letošnjo pa po moje tudi, ker vidim nastavke plodov v takih (industrijskih) količinah, kot je zanje normalno. Pri tebi so sicer še nekoliko bolj brutalni pogoji, upal pa bi dvomit, da tako zelo. Naše niso zalivane, če si morda pomislil glede tistih šestih metrov (bile so prvi dve leti in še tisto v smislu aja, saj res, že nekaj tednov nisem).
|
To se pravi. Že spomladi je kazalo v smer, sedaj je pa več kot očitno. Spomladansko cvetenje se ni prijelo. Mislim, da je ravno v tistem času deževalo, čeprav sem vmes vseeno videl na njej čmrlje.
Morda/upam, da prehitevam s svojo skepso, ampak bojim se, da se ne ponovi situacija "ribez". Takrat, ko cveti je ali preveč toplo z dokaj močnim južnim vetrom, ali pa dežuje, kar je redkeje. Skratka, potem obiram največ polovične grozdke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Avg 2017 07:41 Naslov sporočila: |
|
|
Oljčice so pri nas lani in letos cvetele prav v času pozebe in brez posledic.
Kaj pa imaš ti to zaeno robo, one moje potaknjence ali?
Da ni slučajno angustifolia? (Russian olive, cveti kasneje, rodi skrajno ležerno) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Avg 2017 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, če sem pravilno povzel pretekle zufove zapise imam multifloro od Egerta.
Tvoji dve pa sta preživeli, a ne kaj bistveno več od tega. Zgleda tako, kot da jima v loncu ne paše in bodo šle na stalno mesto. Ravno te dni sem opazoval kam jih posadim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Oljčice so tako polne... Saj ne vem, kaj bi rekel. Praktično so cele veje pokrite z bunkicami. Velikost je kot rdeči ribez. Dol grejo pa tako, da bi boljše bilo samo še, če bi ubogale na besedo.
Zdaj sem v tričetrt ure nabral 10 kil s cirka tretjine grma in za mano je ostalo tako, da če bi nekdo prišel na sveže mimo in ni videl prvotne situacije, bi rekel o lej, tole je pa kar polno, bo treba malo obrati. Po moje ima cel grm 40+ kil. Pa to je en grm, jih je še dosti. Ptice bodo imele tak žur
Ne poznam najboljšega prekmurskega izraza, mariborsko pa se tej situaciji reče KAJSIJANOR.
V zvezi s sliko poudarjam, da imam precej večje dlani kot Trump.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
O, čudovito. In okus? Bo tole v loncu postalo sok?
Itak veš, da me bo zanimalo še, kako je z ukoreninjanjem potaknjencev. In, globoko upam, da jih ptiči ne marajo.
Nazadnje urejal/a metuljc 30 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Vsi naši so gojeni kultivarji, vendar ne znam zdajle takoj povedati, kateri je ta, ker imam zabeležke drugje.
Okus je kiselkast, uravnavaš potem z dodatki. Obstajajo tudi nekoliko bolj sladke različice, ki pa imajo po mojih izkušnjah žal hkrati to lastnost, da gredo bistveno slabše z veje.
Ima peško, majhno, ki je užitna, lahko se tudi zgrize, pod zobi je kot arašid ali lešnik.
Zadeva ima menda izrazito veliko likopena, torej snovi, ki jo sicer poznamo iz paradižnika, le da je je v tem primeru cca 10 x. Nekoliko bizarna posledica tega je, da ko kuhaš, dejansko diši po paradajz omaki.
S potaknjenci je trivialno, ranga bezeg.
Ptiči jih kar precej marajo, ko se enkrat navadijo, kaj je to zaena novotarija. Proti temu se borimo s povečevanjem števila grmov |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 18:27 Naslov sporočila: |
|
|
Se torej priporočam, ob času zanje pač, za potaknjence. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
Potaknjenci so trenutno 4 lanski na zalogi, višine 50-60 cm. Obstaja sicer en kandidat zanje, ki pa še ne vem, ali ga jemati resno. Če se izkaže, da ne, komot vzameš 2.
Načrti za danes: http://wildblessings.com/autumn-olive-berry-jam/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
Velja, z veseljem prevzamem 2 sadiki. Hvala.
Menjam kozarček bodoče Izabeline marmelade za kozarček tele iz oljčic, si za? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko, ker je naša vsa šla za sok.
Ne morem pa še reči, kako bo tole izpadlo - zaenrkat imam vtis, da bo še dolga, ker sem dal preveč vode (da se ja ne bi prijelo ob prvem še ne precejenem kuhanju). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
Tole pa je veselje pogledat ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 19:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tole pa je izobilje, Črtj !
Pri kuhanju marmelade, kjer nočem, da se mi v začetku prime, vode pa tudi ne maram dolivati, si pomagam tako, da prejšnji večer slive, na primer, razpeškam in dosujem nekaj sladkorja, premešam in dam na hladno. Čez noč spusti sok in ni treba nič dolivati. Tako je džem ali marmelada dosti prej gosta. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, hvala, po vsej verjetnosti bom jutri poskusil še eno rundo na tvoj način, tole pa zamrznil kot sok |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 22:34 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
Bog ne daj da jih najdejo ptiči.
Men so cel grm v enmu dnevu totalno sesuli, v nulo!
So pa bili dovolj zrele za obiranje kakšen teden prej že. Ampak sem čakal do konca, no ja, čakal sem predolgo.
Samo še ovitki so tu in tam viseli na peclju in dreki vsepovsod.
crtj, tole je pa polno!!!
Še kakšno leto, dve, pa bova lahko obirala tako, da bova kar cele veje odrezala, jih narezala na manjše kose z grozdi in hop v zmrzovalnik za čez noč.
Meni že zdaj ni žal celih vej za konkretno število potakjencev, itak noro hitro raste.
Me zanima če bodo šli z lahkoto dol, pri rakitovcu deluje.
Pa še trpkost malo zgubi in je več sladkorja zaradi zmrzovanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Sep 2017 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pri oljčici po mojem vtisu ni potrebe za posebno tehniko kot pri rakitovcu, ker grejo bunkice zelo zlahka dol. Vsaj zdajle, ko je kot kaže res idealen trenutek glede zrelosti na tem grmu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 7 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|