|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Sep 2015 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
crtj, super! Pri meni pa še vedno nič. Oziroma, sem ter tja komaj vidne.
Po tretiranju z zeleno galico, so si rastline lepo opomogle. So začele poganjat prav lepe liste. Tako upam, da naslednje leto bo kaj gor. Zdaj bom posula z zeleno galico tudi pod rakitovcem, čeprav ne kažejo, je morda ravno to, pomanjkanje hranil krivo, da ne rodijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 18 Sep 2015 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Če imate oljčice tudi za hrano...
Doslej se je najbolj izkazala sorta hidden springs. Plodovi so nekoliko manjši kot pri big red, vendar ni nobene trpkosti, pri BR pa še vedno vztraja. Ostale sorte so (vsaj pri meni) kasnejše, še niso lepo zrele, pa dopolnim, ko kaj bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Sep 2015 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Šel sem pobrat hidden springs. V primerjavi z rakitovcem je to čista zmaga. Kar ne pove dosti, ker v primerjavi z rakitovcem je verjetno karkoli čista zmaga. V glavnem, malo bolj ostro jih pogledaš in že poskačejo dol. Lažje bi bilo samo še, če bi se same predelale v sok in marmelado.
S 3m grma (baje da zrase do 5) sem nabral cca kilo in pol, obloženost je bila takšna, kot ste prej ivdeli na fotkah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Sep 2015 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ko ješ surovo, je okus 100% sadni.
Ko pa kuhaš... Je tako, kot da skupaj kuhal maline in paradajz tako po okusu kot po vonju.
- vržemo jagodke v posodo, dodamo vodo nekje 1:8 volumsko
- se zakuha, opazimo spremembo barve na temnejši odtenek, semena in vejice se začnejo ločevati...
- pomiksamo in spravimo skozi cedilo
- precejeno maso damo nazaj na kuhanje, ostalo (semena + neločljivi del mesa + razno) damo hm... kaj pa vem... stran, najbrž...)
- del precejenega vržemo sproti še namakat v šnops
- pri tistem, kar se naprej kuha, damo 1 gelfix extra na 1 liter mase
- sladkor po želji, POZOR, sladkor zna hitro premagati naravno fino kislino, ki jo ta reč ima, in si mora potem človek pomagati z limono... zato počasi s tem in ne pozabite, da tudi gelfix že vsebuje sladkor
- zadeva začne vreti, mešamo, vre, mešamo, ... , ...
- videti je brezupno tekoče, v resnici pa želira ko zmaj, čim damo nekam na hladno - testiranje z žlico
- iiiin to je to
- okus - zdaj, ko je še čisto mlado, je kot da bi mešal maline, paradižnik in šipek - bomo videli, kaj bo, ko odleži.
Še nekaj idej: http://www.ediblenetwork.com/wp-content/blogs.dir/8/files/images/pdfs/fall08/beansAnAutumn.pdf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Sep 2015 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede... Kot zanimivost.
Ko pogledaš to zadevo, seveda pomisliš "malina", ker je rdeče in okroglo In potem primerjaš avtomatično s tem. Ampak če greš ven iz tega predsodka, ugotoviš, da je pravzaprav po okusu (ko je enkrat lepo zrelo) precej podobno gozdni borovnici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 02 Okt 2015 17:32 Naslov sporočila: |
|
|
Živijo! Potikanje direkt na gredo v novembru je bilo uspešno. Potikal sem v neprekopano gredo in zastrl z 1cm komposta. Skozi leto je bila greda zasenčena z lobodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Okt 2015 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, ti kakšna vejica preveč štrli in bi jo bilo treba odrezati ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 02 Okt 2015 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kar nekaj njih. Prinesem, čeprav se mi zdi še prezgodaj, ker je še čisto olistana in bo tako ostalo pozno v jesen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Okt 2015 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ojoj, potem pa raje ne, če misliš, da ni v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pobral big red.
Sadeži so morda res nekoliko večji kot sweet & tart, vendar vprašanje, kaj je tu sorta, kaj pa to, da je po doooolgem času bilo nekaj dežja.
V okusu ostane nekaj več trpkosti kot pri s&t. Spet - ne vem, koliko je to lastnost sorte, koliko pa razmer ali posamezne rastline. Smo pač v prvem letu rodnosti.
Nabral 4 kile in mi je ratalo dolgčas. Dal zamrznit, dal namočit v šnops, nekaj pustil za svežo porabo. Marmelada je bila v prejšnji rundi. Za sušenje moram še pripraviti bolj goste mrežice za sušilnik.
Dva grma sta še polna.
Ko bo tole vse redno rodilo, bo 20+ kg letno.
Se pravi, imamo rastlino, ki:
- raste na izpostavljenih legah
- raste hitro
- veže dušik
- bolezni in škodljivci se zanjo ne zanimajo
- hitro vstopi v rodnost (leto-dve)
- je zanimiva za čebele
- daje okusne sadeže v obilnih količinah
- ki jih je smešno lahko pobrati
- služi kot vetrobran
- prenaša oreh in služi kot obramba na juglon občutljivih rastlin
- baje je dobra tudi za kurjavo
Kaj sploh še ostane velikim...
So pa ptiči proti koncu sezone opazili, da to obstaja in je okusno, tako da po moje bo naslednje leto konkurenca pri trgatvi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 13:23 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | . Za sušenje moram še pripraviti bolj goste mrežice za sušilnik.
|
Za sušenje šipka sem iz stare, odslužene, že čisto tanke rjuhe nastrigla kolute, ki so se prilegali na pladnje. Dobro so se obnesli. Shranila sem jih za naprej, za vsa drobna zelišča in plodove. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Razmišljal sem o gazi (ali mrežici za fasado).
Rjuha mi ne bi prva padla na pamet, ker je to vendarle gosto tkanje... Ampak če si ti poskusila in je šlo, bom še jaz, hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: |
So pa ptiči proti koncu sezone opazili, da to obstaja in je okusno, tako da po moje bo naslednje leto konkurenca pri trgatvi. |
Ehm. Ni me bilo tu teden dni in manjka 80% plodov na preostalem grmu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Okt 2015 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
Obral še en grm, kar so ga ptice pustile; okus zelo dober, minimalno preostale trpkosti. Plodovi so se začenjali sušiti že na vejah in je bil čas.
Eden pa še ostaja. Nisem ga doslej niti štel med resne kandidate za obiranje. Obnaša se precej drugače kot drugi, ker je to lokacija, na kateri so voluharji delali resne probleme in tu so štirje grmi v različnih stopnjah okrevanja. Ostalim sem že prej zmetal stran plodove, da se ne mučijo, ta pa je dovolj lepo olistan, da sem pustil. Vendar niso dosegli prave velikosti in tudi ločljivosti od veje še ne. Verjetno jih bo mraz prehitel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 29 Dec 2015 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Khm...
Če oljčice sveže zamrznemo in potem želimo uporabiti, ugotovimo, da imajo okus po ribah.
Kar načeloma ni taka katastrofa, če ima človek sicer rad ribe. Je pa dobro s tem vnaprej računati v luči dejstva, da na primer ponavadi ne dajemo rib v sadno kupo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 4 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|