|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 13 Maj 2015 06:08 Naslov sporočila: neporabljeni čaji 2013- 2014 |
|
|
Vsako leto posušim zdravilne rastline iz okolja. ( gabez, koprive, rman, modranščico, sivko, rožmarin, šentjanževko, origano, regrad, trpotec, plahtico, kamilico, baldrijan, .....) Za čaje jih uporabljam tako, da jih sproti mešam glede tega, kaj želim z njimi pridobiti. Sedaj mi jih je ostalo veliko- letnik 2013 in 2014. imam jih v platnenih in papirnatih vrečkah in v kozarcih za vlaganje. Vse so označene. Kaj mi svetujete, kako naj jih uporabim za bogatenje tal in dobro rast rastlin? Prejšnja leta sem v marcu vse skupaj stresla v 500 l sod in naredila prevrelko, jo v aprilu redčila in polila po vseh površinah. Imam njivico, vrt, sadovnjak, travnik... skupaj kakih 3000 m2. Zaenkrat mi njivico sosed preorje, vrt pa prekopljemo. Sedaj razmišljam, da bi te stare čaje uporabila še kako drugače. Kaj mi predlagate? Kater način bi bil sedaj v maju najboljši? Kar nekaj površin bi še rada zasejala in zasadila- nisem še nič plodovk in šele malo korenovk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 13 Maj 2015 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
pozdravljena mil in dobrodošla med "kuharji"
Tvoj postopek dosedanjega ravnanja s suhimi zelišči je odličen. Za nove in drugačne načine je treba biti kreativen (kot pravi juglans) .
Sama sem naprimer letos vzela višek suhih zelišč in zdravilnih rastlin, čez zimo nabrano kavno usedlino in v prah zmlete jajčne lupine ter vse skupaj posula z bokaši posipom in bokaširala. To zmes dodajam pri presajanju v sadilno luknjo.
Žal je pri teh stvareh tako, da je težko poročat o expresno hitrih rezultatih lahko le rečem, da imam lepe in zdrave sadike in ostale rastline/dreveščka.
Ko bodo šle plodovke v teh dneh na vrt - bodo znova dobile pest te papice. Tudi tistim, ki so že v loncih, sem dala takšno popotnico za zdravo rast. Bomo videli, če bodo kaj "hvaležne" in bodo lepo delale
Lahko si izmisliš drugačen način, bomo veseli novega branja in novih idej.
od kje pa si, da imaš polno madronščice? ta rožica mene muči, jao |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 05:56 Naslov sporočila: stari čaji |
|
|
Najlepša hvala. Očitno bom še malo počakala, ker se moj posip še dela, še ni gotov. Kot praviš, sem nova na tem forumu in hitim ustvarjati pripomočke, ki jih ostali že pridno uporabljate.
Moji aktivatorji so zoreli 10 dni. Sedaj pa ugotavljam, da so zelo suhi, skoraj ni kaj za precedit. Kako bi bilo, če bi jim sedaj dodala malo deževnice, pustila še dan dva in nato precedila? Pojavilo se je malo bele plesni, ki sem jo potlačila nazaj v pripravek. Še enkrat hvala za vse tvoje nasvete, pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 07:00 Naslov sporočila: |
|
|
Te dni, ko je v zraku polno cvetnega prahu, bi raje ne priporočala deževnice. Vsaj moja je čisto rumena. Tako bi si lahko v pripravek zanesla elemente, ki jih tam nočeš imeti. Recimo.
Jaz bi sedaj raje dodala vodo iz pipe, ki je 24 ur odležala in je šel klor ven.
Naprej pa tako, kot si že nameravala .
Daj v profil napiši od kod si, se mogoče lahko za posip zmeniva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 07:44 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | Te dni, ko je v zraku polno cvetnega prahu, bi raje ne priporočala deževnice. Vsaj moja je čisto rumena. Tako bi si lahko v pripravek zanesla elemente, ki jih tam nočeš imeti. Recimo.
|
In kateri naj bi bili ti elementi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 08:35 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc, tisti iz periodne tablice že ne. Če je koga ob uporabi te besede asociacija odnesla v to smer.
A ti veš, zakaj cvetni prah draži sluznice toliko ljudem? Da začnejo kapljati in curljati iz vseh obraznih odprtin?
Delamo tukaj rastlinske pripravke, ki z našo sluznico nimajo nič opraviti
To je le moj občutek in mnenje .... pravilno - nepravilno vzami ali pusti |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Tako, dodala sem kraj bivališča. Če ima še kdo kaj odvečnega , se priporočam. Lp Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
mil, malo si mi "od nog" . Če je kakšna možnost Ljubljana, se lahko zmeniva po zs |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 15 Maj 2015 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
Imam nekaj vprašanj:
Kdo je jorkica- muca ali kokoš? (oprosti, sprašujem, da vidim, komu naj ponudim sirček....)
Kako pripravimi insekticid- imam kar nekaj česna, ki mi počasi klije in bi ga porabila.
Kako lahko uporabim neem v prahu?
Hvala, lp Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 15 Maj 2015 13:03 Naslov sporočila: |
|
|
Sem rabila 5 min da sem ugotovila, kaj sprašuješ
Ali sem kje omenila našo princesko? Jorkica je kužika pasme Yorkshirski terier, naša mala princeska z velikim srcem od sirčka bi dobila drisko
Receptov za česnov repelent je verjetno povsod polno . Najbrž tudi na Gartlcu. Odvisno kako hitro rabiš pomoč in kako dolgo naj pripravek stoji.
Ker večina teh coprnij ima rok trajanja - kar mene še posebej jezi: porabite takoj! In ko je treba čez nekaj časa ponoviti škropljenje - je treba znova pripravljati . Presneti škodljivci zahtevajo vso našo pozornost in ves naš čas. Jaz imam rada pripravke, ki me "čakajo" v šprici in ko vidim "sovraga" ... špric, špric po njem
Možnosti so:
- 24 urno namakanje - po možnosti skupaj s čebulo
- nekajminutno kuhanje - spet je fino s čebulo
- moja fermentacija z alkom je bolj zdravilo kot repelent, ker se vonj izgubi
- moj najljubši pripravek do sedaj je bil s čilijem - zmiksala sem česen in hud čili v prahu (nisem imela drugega, lahko bi bil svež), dodala kapljico olja in kapljico mila. Zmiksano mešanico precedila v plastično steklenico.
To bi naj načeloma stalo dlje časa. Meni je začelo kasneje nekaj čudno zaudarjati - sem dodala malo sladkorja in zaukazala fermentacijo! Kar dobro se je izcimilo. Je pa močno! Tisti prsti, s katerimi pridržim list, da pridem spodaj in dobijo delež špricanja - pečejo in bolje je zraven počasi dihat in ne odpirat ust
Hočem reči - naredi en pripravek in če se ti bo zdelo, da se kvari - poskusi dodati nekaj sladkorja - mogoče nastane kakšna močna magija
Neem v prahu - nisem se še poglabljala, nisem imela surovin mogoče kmalu
.... sem se domislila, da bi lahko na isti način kot suhe cvetlice bolhača - recept imam doma, lahko napišem kasneje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 15 Maj 2015 18:44 Naslov sporočila: pojasnilo |
|
|
Samo pojasnilo- Jorkico in njeno navdušenje za sirček si omenila na prvi strani, jaz imam namreč dve muci, ki sta prav tako z veseljem pojedli ostanke. Lp Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 15 Maj 2015 20:18 Naslov sporočila: |
|
|
aja, he he ... sirček od lakto fermentacije .... ja, to pa !! od tega pa ne dobi driske |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 15 Maj 2015 23:44 Naslov sporočila: |
|
|
Če lahko na rahlo zmotim vajino (mil&figula) debato.
FPJ počasi prihaja do faze, ko ga bo potrebno precediti in me nekoliko bega dejstvo kako naj to storim. Koprivni in gabezov sta prav želirala, ali kako naj temu pravim, skratka, mislim si, da ne bo nič proste tekočine, ki bi kakorkoli odtekla.
Naj dodam še malo vode?
Naj zadevo nekako stisnem ter tako izločim "želirano tekočino", se tem pa se odpovem najkvalitetnejšemu delu zvarka?
Citiram: | - potem zmes odcediš. Tu je ena hecna stvar, ki sem se je tudi sedaj naučila in preverila: material, ki ga dobiš samo s precejanjem je precej čistejši od tistega, ki ga dobiš z naknadnim stiskanjem zmesi. Sicer si seveda želiš stisniti zmes in iz nje potegniti vse koristne učinkovine - in to tudi storiš na koncu - ampak ne tega iztiska na koncu mešat z ostalim sokom. Sploh če si naredil soka več in bi ga rad shranil - je precejena tekočina veliko čistejša in bolj varna, da bo dlje zdržala - stisnjeno tekočino pa takoj/prej porabiš |
Ali kaj tretjega.
Figula kaj predlgaš? Si imela že kaj podobnega in kako si izpeljala?
Ostalo pa poteka vredu. Tudi plesen je prenehala, s tem da sem zadevo po prvotnem hitrem preraščanju (s plesnijo) pričel mešati vsak dan.
Regrad je potreboval približno tri dni, da je "oživel", med tem ko je gabez odreagiral ravno obratno. Zanimivo opazovati, .... pa tudi vonjati. Nekateri so prijetnega, recimo kopriva pa silno neprijetnega vonja. (vendar ne na način prevrelke, nek specifičen vonj, ki mi pač ne odgovarja; ni pa moteče oziroma ne izstopa v prostoru kjer to počnem) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Maj 2015 00:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, juglans, kar pogumno dodaj malo vode. Sicer se ne spomnim, da bi razen gabeza imela še kaj hudo želiranega. Gabez se pa napihne in razšopiri kot pravi gospodar
Jaz imam za precejanje napravo, jutri poslikam, upam, da bo kaj svetlobe. Za precejanje se mi najbolj obnese navadna najlonska nogavička, lepo precedi in na koncu se da še fino stisnit. Vse ostalo se ali preveč "napije" (bombažne cunje) ali zamaši (filer papir). Sploh če je želatinasto kot tvoji pripravki. Nogavičko mencaš da le kaj ven pride, ostanek umešaš v vodo za zalivanje.
Ko pripravki nekaj časa stojijo, se tudi vonj nekak izbistri in umiri. Je pa težko opisat, po čem nekaj diši. Nekatere rastline bolj ali manj ohranijo sebi lasten vonj, spet drugih sploh ne bi mogel identificirati po vonju. Meni najbolj smrdi tagetes.
Se oglasim jutri s slikicami, bo bolj razumljivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Maj 2015 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je ena izmed mojih aparatur za precejanje vseh sort pripravkov. Ta mi najbolj ugaja, ker njen fi ravno usteza najlon nogavički:
Tukaj je celoten pogled v funkcionalnosti: jesenske gabez korenine v olju sem precedila in dodala nov material. Da bo olje močnejše.
Nogavička se je zaradi teže precej potegnila
Podobna stojala sem videla na netu, pa mi je oče naredil 3 z različnimi premeri. Kot rečeno, se mi najlon najbolj obnese. Najprej sem sešila bombažne vrečice, pa cedilo s filter papirjem sem dala gor .... vse je bilo hujše packanje kot tole. Elastični del nogavice se fino oprime oboda in nikamor ne leze, dobro se da stisnit, natančno precedi, enostavno se opere in uporabi večkrat.
Meni je v redu . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 7 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|