Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Popolnoma domač BOKAŠI posip
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2014 23:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf, v zadrugah sem spraševal za melaso, pa so mi ponujali pesne rezance, bi bili morda uporabni kuhani ali namočeni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2014 00:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep, prvič slišim za pesne rezance.
Kolikor sem se seznalil vsebujejo malo sladkorjev, razen dodane melase, ki pa je ni dosti.
Mogoče jo je dosti pri teh zvarkih, a mislim, da je potem bolj učinkovit in cenejši vir rjavi moscavado sladkor, melasa, mogoče pa tudi beli sladkor.
Citiram:
Zaradi učinkovitosti procesov s katerimi pridobivajo sladkor iz sladkorne pese, vsebujejo pesni ostanki le malo ali nič sladkorja in dejansko mnogi proizvajalci krmil za konje pesnim rezancem dodajajo melaso da izboljšajo okus in zmanjšajo količino prahu v njih. Čeprav se veliko lastnikov konj boji, da bi zaradi melase svojim konjem krmili »preveč sladkorja«, je dejstvo, da 5% melase v 20 kilogramih pesnih rezancev ustreza 86 gramom preprostih sladkorjev, kar je približno toliko kolikor je sladkorja v nekaj jabolkih.

Povprašaj na zadrugi koliko sladkorja oziroma melase vsebujejo rezanci pa se boš mogoče lažje odločil.

Optimist, če boš uporabljal za substrate in podobno, ne rabiš skrbet glede tlačenja.
Samo v sod nadevaj in pokrij, pa bo vredu.

Bi pa dodal tole.
V vajinem primeru s sladkorjem ni treba tako pretiravati, ker v bistvu že otrobi sami so dobra hrana in dom za mikroorganizme.
Nekaj malega že, a daleč od predpisanih količin po mojem mnenju.

Aja, pa prosil bi, da tale tema ostane za bokashi posip za "organko" kompostiranje... debato o posipu za druge namene pa nadaljujemo tukaj, hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 16 Jan 2014 18:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bokashi posip po prirejenem španskem receptu dela. Very Happy
Celoten cikel je opravljen.
Fermentirana vsebina premešana s krtinovko se je spremenila v kompost.

Popolnoma domač Bokashi posip

Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokashi.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti domači bokashi posip brez komercilnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.

Original recept:

20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura.
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Oni so kar 200L sod uporabljali in ga niso povsem napolnili, tudi ne sekirajo se glede tlačenja.
Pravijo takole: ko aerobni mikro organizmi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo.
Potem pa začnejo anaerobni delovati.
Iz zgoraj pridobljenega posipa lahko nadalje delamo EM, gnojilo na vodni osnovi, uporablja se pri sajenju dreves in zelenjave, dodatek k lončnicam ipd.
Vprašal sem, če ga lahko uporabim pri bokashi anaerobnem kompostiranju.
Dobil sem žegn.

No, pa sem se lotil - recept ala zuf:

Potrebščine:
- 18L jupol kanta
- 10L vedro s pokorovom
- otrobi
- listavka
- moscavado sladkor ali melasa

Jaz sem v 18L jupol kanto napolnil pol listavke in pol otrobov, brez da bi tlačil, dobro vmešal 500g rjavega sladkorja (moscavado) ter navlažil in tesno natlačil v 10L kanto.

Listavka + otrobi.
-

V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.


Vse skupaj sem dobro premešal ter dolil nekaj vode, da sem dobil primerno vlažnost.
Ko stisneš v pest ne sme tečt, mora pa se sprijeti, ko razkleneš dlan.
Zaradi lažjega mešanja, sem mešal v dveh polovično napolnjenih jupol kantah.


Dobljeno mešanico sem močno natlačil v 10L lamber s pomočjo železne posode.
Zdaj je zrakotesno pokrito in čaka na sobni temperaturi.
V enmu mesecu je posip gotov.
- -


Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:06; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2014 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj na domačiji imam pravi naravni labaratorij.
Nekateri ste bili zainteresirani za delavnico na temo koristnih mikrobov, življenja v tleh, pripravo bokashi posipa od samega začetka, vrt si lahko ogledamo, ...
TUKAJ se lahko dogovorimo za termin, kaj bi počeli, itd.

P.S.
Posipi na osnovi domačih zvarkov odlično delujejo, poleg tega sem se ogromno naučil v tem času. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ciklama



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 14:57
Prispevkov: 122
Kraj: luče ob savinji

PrispevekObjavljeno: 01 Mar 2014 19:57    Naslov sporočila: bokashi posip Odgovori s citatom

Tudi jaz bi rada naredila ta posip zato prosim za razlago. Imam tekočino od kefirja in tekočino od riža in mleka . Delala sem kot je bilo napisano.Mi pa ni jasno ko bom delala posip ali uporabim obe tekočini.Kot je bilo napisano :otrobi-rjavi sladkor-rejuvelac-kefir tekočina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 01 Mar 2014 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko uporabiš samo eno tekočino, ali pa več njih.
Kakor želiš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2014 23:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot že rečeno sem tudi jaz namešal tole zadevo otrobi & listavka & sladkor. Vse skupaj sem zmešal kar z pur mašinco in "metlco" za mešanje jupola...
Zapru sm neprodušno in že naslednji dan mi je napihnilo pokrov...
Ko sem pred časom odpru je imelo vonj po sveže naribanih jabolkih.
Zadevo sem mešal s kupljeno zemljo za grmovnice in drevesa pri sajenju sadik sadnega drevja na gruntu.
Moram reči da je vidna razlika med posajenim drevjem jeseni in tem spomladi. Medtem ko jesensko prav sramežljivo odganja je tole pomladansko polno energije in že vso olistano. Bom tol tudi v naprej prakticiral!
LP
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2014 23:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro! Very Happy Mogoče ima kaj veze tudi čas sajenja in drugi faktorji, rastline, rastišče... ampak, tudi jaz opažam razlike zaradi uporabe teh pripravkov, res delujejo.
Še enkrat bi napisal, da je dobro ta pripravek zmešat z zemljo in pustiti en teden, dva, da se uleže, aktivira, ker drugače lahko skurimo rastline.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2014 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rastline posajene sedaj pomladi sem jeseni ulončil in prezimil v garaži, saj zime tam gori po vsej verjetnosti ne bi preživele. Tako da sem skopal mlce večje luknje in okrog zapolnil z zemljo zmešano s posipom. Bom ob priliki poslikal razliko...
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 20 Maj 2014 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem po podobnem receptu delala. Zmešala listavko in otrobe prav tiste drobnejše. Dodala stare smrekove vršičke, ki sem jih dala v palmin sladkor pa so zavreli in en ostanek doma ležečega ječmenovega slada in seveda vodo. Natlačila v črno kanto in pustila na soncu mrazu. Ko sem odprla je lepo zadišalo po kisanem z odtenkom vonja po listju. Very Happy To sem seveda že sprobala tudi na novi gredici s paradižniki, kjer sem morala dodati novo zemljo, ki sem jo zmešala z tem nastalim bokašijem, spodaj je še vsebina enega organka. To sem pustila 14 dni in posadila paradižnike. Zanimivo, da je bilo ogromno deževnikov, ko sem sadila paradižnike. In prav ta greda oziroma paradižniki na njej so si najbolj opomogli po toči.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 30 Jun 2014 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zoyba je napisal/a:
Aye saj je bilo verjetno že kje napisano, ampak ali lahko še enkrat poveš kako fermentiraš otrobe. Jaz v prevrelko od kopriv namočim zelo drobne borove sekance (doma narejene - presejane na mrežo) počakam da se na njih pojavi #plesen# katere potem vdelam v kompostni kup. Je to v redu?

Lp


Hmm, ti v bistvu pospešuješ kompostiranje z gniloživkami, kar je tudi v redu, ne vem pa koliko so tu prisotne ostale drobnoživke, BIM (koristni lokalni mikroorganizmi). Kot vidiš, se da super ustvarjati z različnimi kombinacijami, ki jim dodajaš različno hrano. Lahko dodaš tudi del borovih sekancev, del listavke in hrano (nekaj sladkega), in če je premalo vlažno še nekaj čiste, neklorirane vode. Dobro premešaš, čim bolj natlačiš in nepredušno zapreš, tam nekje za ene tri tedne. Manjši in drobnejši kot je material, hitreje se skompostira. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoyba



Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54
Prispevkov: 252
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 30 Jun 2014 16:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Sem pozabil napisat, da sem dodal tudi dva kozarca domače marmelade, ki mi ni zgledala več v redu Smile Ugotavljam že dalj časa, da si bom moral vzeti več časa in vse skupaj prebrati ne pa, da postavljam vprašanja na katere bi odgovore lahko že prebral. Veliko zanimivega in predvsem uporabnega je v zapiskih forumašev.
Semena stročnic, ki si mi jih poslala solidno napredujejo, zato računam, da bo konec poletja tudi kaj semena.

Lep pozdrav z dopusta v Istri!
_________________
Robert
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2166
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2014 12:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melaso ima verjetno DM in ostale trgovine z eko ponudbo (Vita care, Kalček...).
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spoljo



Pridružen/-a: 11.02. 2014, 08:38
Prispevkov: 9
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2014 07:56    Naslov sporočila: Bokashi po španskem receptu Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Ker sem v vrtnarskih zadevah še dokaj "svež" mestni pubec Embarassed, imam nekaj vprašanj glede priprave in uporabe domačega posipa bokashi:

1. Zanima me, če lahko za listavko uporabimo posušeno listje domačega sadnega drevja (jablane, češnja) in vinske trte, ali pa moram uporabiti listavko iz gozda ?

2. Ali se lahko uporabijo pšenični otrobi, kupljeni v kmetijski zadrugi ? Nisem prepričan, če je bila pšenica kako kemično tretirana ... Aja, pa kje je možno kupiti večjo količino melase ? V trgovinah sem do zdaj našel samo majhne stekleničke.

3. Kakšen je rok trajanja in najbolj primeren način shranjevanja pripravljenega in posušenega posipa ? Zaprta posoda, vreč(k)a z luknjicami ... ?

4. Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih ?

5. Ali lahko pri bokashi metodi kompostiramo tudi ostanke pripravljene hrane oz. ali so pri tem kakšne omejitve (kosti, začimbe, pikantne zadeve, ... ) ? Namreč, doma sem si naredil kompostnik z deževniki (ki, mimogrede, proizvaja odličen kompost) in bi rad del pridelanega bokashi komposta dal v dodatno fazo predelave mojim deževnikom, ne bi pa jim rad povzročil kakšnih težav. Namreč, nimam kakšnega viška zemlje pri hiši, da bi zemljo mešal z bokashi kompostom (razen, če začnem kopati luknje okoli hiše Shocked ) in, ker deževniki pridelajo kompost v pH nevtralnih vrednostih, bi mi bila ta metoda ljubša od kopanja ali kupovanja zemlje in zorenja na vrtu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2014 11:20    Naslov sporočila: Re: Bokashi po španskem receptu Odgovori s citatom

1. Zanima me, če lahko za listavko uporabimo posušeno listje domačega sadnega drevja (jablane, češnja) in vinske trte, ali pa moram uporabiti listavko iz gozda ?
Posušeno listje nima potrebnih mikroorganizmov.
Uporabi listavko (mešanica preperelega listja in humusa) iz gozda.

2. Ali se lahko uporabijo pšenični otrobi, kupljeni v kmetijski zadrugi ? Nisem prepričan, če je bila pšenica kako kemično tretirana ... Aja, pa kje je možno kupiti večjo količino melase ? V trgovinah sem do zdaj našel samo majhne stekleničke.
Lahko uporabiš otrobe iz kmetijske zadruge.
Če te skrbi kemija poišči kakšen mlin, ki melje ekološko moko.
Melaso sem dobil preko prijatelja, ki jo je kupil pri enmu kmetu v Slovenskih Konjicah.

3. Kakšen je rok trajanja in najbolj primeren način shranjevanja pripravljenega in posušenega posipa ? Zaprta posoda, vreč(k)a z luknjicami ... ?
V vedrih s pokrovom, v zaprtih vrečkah...

4. Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih?
Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da.

5. Ali lahko pri bokashi metodi kompostiramo tudi ostanke pripravljene hrane oz. ali so pri tem kakšne omejitve (kosti, začimbe, pikantne zadeve, ... ) ? Namreč, doma sem si naredil kompostnik z deževniki (ki, mimogrede, proizvaja odličen kompost) in bi rad del pridelanega bokashi komposta dal v dodatno fazo predelave mojim deževnikom, ne bi pa jim rad povzročil kakšnih težav. Namreč, nimam kakšnega viška zemlje pri hiši, da bi zemljo mešal z bokashi kompostom (razen, če začnem kopati luknje okoli hiše Shocked ) in, ker deževniki pridelajo kompost v pH nevtralnih vrednostih, bi mi bila ta metoda ljubša od kopanja ali kupovanja zemlje in zorenja na vrtu.
Pri bokashiju lahko kompostiraš čisto vse.
Kako je pa z nadaljno predelavo s pomočjo deževnikov boš pa poročal, pravijo da ni problema.


Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:03; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Naslednja
Stran 4 od 15

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.