Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Popolnoma domač BOKAŠI posip
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2018 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uff, hvala za te informacije!
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Jun 2018 23:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Hja, strokovne utemeljitve nimam, po lastni kmečki pameti si pa takole predstavljam:
- doma pripravljen posip ima drobnoživke iz okolja, nesortirane, take, ki uspešno predelujejo odpadni material v naravi okoli nas.
- kupljen je pa narejen iz izbranih drobnoživk, namenjenih tudi za predelavo kuhinjskih odpadkov v stanju brez zraka (oziroma minimalno zraka, saj čisto ga tudi v organku ne moremo iztisniti).

...


E, to (odebeljeno). Ne morete si misliti, koliko mi pomenijo ti odzivi izkušenejših "vrtičkarjev" (pa če je kdo mogoče konkreten vrtnar, naj mi ne zameri izraza pod narekovaji).

V navezavi z odebeljenim tiskom v citatu opažam, da je očitno vse res Smile
Namreč, tiste bele koprene na ferm. tekočini je vse manj oziroma je že skoraj popolnoma izginila (le še kaka pikica je kje), kar najbrž pomeni, da so se moje drobnoživke "navadile" na kanto in vejo, kako je treba predelati ostanke, da bom zaadovoljen, heheh. Vse zaenkrat izgleda normalno - vonj, ko odprem kanto, je ok, vonj ferm. tekočine je ok, ni da ni Very Happy
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2018 19:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ena zmaga "domačih". Namreč, danes sem odprl prvo zorjeno bokaši kanto na domač način (Skazina kanta sicer, ampak v celoti uporaba domačega posipa). Ugotovitve? Po odprtju previdno "nosljanje" za ta pravim vonjem (=kiselkast). Bil vesel kot petleten otrok, ko dobi novo igračo v roke (jaz pa "zdravo" bokaši kanto). Je prec romala na domač kompostnik Smile

Naslednja logična poteza je raziskava glede količine vsakodnevno dodanega domačega posipa. Za prvo kanto namreč nisem nič šparal in sem dodajal eno celo merico posipa na dan. Uradna navodila za uraden posip pravijo, da se dodaja 20 ml dnevo (tista merica ima cca 50 ml). Bom testiral in poročal; pa najbrž se letos lotim še ene serije izdelave domačega posipa, da bo za zihr, da bom imel zalogo do naslednje pomladi.

Sicer pa glede vpliva bokaši kompostiranja in MO na moj kompostnik: opažam, da vse skupaj deluje "strašno" - ljudje, mikroorganizmi so požrešni! PO-ŽREŠ-NI!!! Kup se je od prejšnjega dodajanja bokaši vsebine znižal za vsaj 30 cm! Tole je res čist divje! Upam na bombastično poročanje glede komposta v jesenskem terminu Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2018 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

palec gor palec gor bravo!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7852
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2018 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba, a ni super tale domači bokaši posip! Jaz se takole po otroško veselim, ko iz odpadkov v kuhinji in od mojega barvanja z rastlinami na balkonu v hoboku, kjer vse to zmešam z vrtno zemljo, dobim krasen, sipek, lepo dišeč kompost.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2018 03:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami, jaz sem totalno navdušen nad temi rezultati Very Happy

Glede sipkosti bom pa lažje poročal jeseni, ko bom prvič razgrebel kompost kot plod tega domačega bokaširanja (lansko jesen je bilo to še stvar XY kompostiranja brez pomoči domačih MO).

Menim, da bi v tem momentu tudi zuf trkal s kozarcem Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2018 07:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekje v kotu imam "v paci" nov hobok, katerega vsebina naj bi bila zrela čez dva tedna. Tako bom preskrbljen čez zimo. Sprva sem namreč kar bogato posipaval po organkotu in posledično se je zaloga posipa iz prve serije občutno zmanjšala. Sedaj eksperimentiram glede količine, ki še zadostuje, da ne grejo odpadki v maloro. Trenutno sem na slabi polovici merice (~50ml), kar je še vedno več kot dvakratna priporočena količina uradnega posipa. Takole na oko bi rekel, da s polovico merice ravno dobro ošinem celotno površino organko kante (tu moram poudariti, da je moj domač posip bolj grobe granulacije od uradnega, posledično ga tudi porabim več, da vsaj približno pokrijem celoto).

Žlehtnoba je napisal/a:


...da se dodaja 20 ml dnevo (tista merica ima cca 50 ml).

...



Sem bil preskromen - merica ima celih 100ml, tako da imate predstavo, kako razsipen sem bil Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2018 07:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes pred šihtom sem dal na plano še drugi lot posipa. Rezultat podoben kot prvič (glej sliko na prejšnji strani); vonj prijetno kiselkast, razlika je bila le v številu belih gobic (tokrat več). Predvidevam, da zaradi tega, ker je bila tudi masa morda za kanec bolj vlažna kot prvič (ni pa teklo od nje). Tako sem z varjenjem mase za posip - mislim da - dober do naslednjega leta Cool
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2018 10:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vaja dela mojstra. No ja, ena malenkostna optimizacija v primerjavi s prejšnjim posipom: po prvem dnevu sem si vzel čas in pobral posip z rokavicami ter ga res dobro zdrobil med prsti. Tako sem se znebil grudic in sedaj je res nastal tak prah kot pri "komerc" varianti (s tem, da tista je vseeno rahlo vlažna).
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7852
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2018 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sem posip še kupovala, je vlažnost zelo variirala. Sama ga dodobra osušim. Tudi grudice zmanem, da je čim bolj sipek.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2019 10:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim - pa naj me kdo popravi, če se motim - da bo naslednjo soboto prvo "okno" za izdelavo posipa (polna luna v petek, cvet pa v soboto). Gremo "kuhat" Cool
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2019 07:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa suh bokashi v primerjavi z vlažnim? Res drži, da bi naj bil vlažen bolj učinkovit? Kako so mikroorganizmi zadovoljni v posipu, kjer ni vlage? Ali samo "spijo" in čakaj na vlago?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9234
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2019 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fedex je napisal/a:
Kaj pa suh bokashi v primerjavi z vlažnim? Res drži, da bi naj bil vlažen bolj učinkovit? Kako so mikroorganizmi zadovoljni v posipu, kjer ni vlage? Ali samo "spijo" in čakaj na vlago?


Ja, seveda "spijo", so v anabiozi. Ko jih navlažijo, pa hitro oživijo in postanejo aktivni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18593
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2019 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fedex



Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2019 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim.


Hvala, me veseli, daje tako, saj sam delam s suhim in mislim, da lepo deluje. Sprašujem zato, ker se je nekdo pohvalil, da dela samo z mokrim, češ da je suša smrt za mikroorganizme.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15  Naslednja
Stran 13 od 15

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.