Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Popolnoma domač BOKAŠI posip
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2013 20:54    Naslov sporočila: Popolnoma domač BOKAŠI posip Odgovori s citatom

Zdravo vsi.
Tukaj bom dokumentiral proces izdelave posipa z domačimi zvarki.
Vabljeni s svojimi idejami, komentarji, nasveti, pomisleki.

---

Bokaši posip
Bokaši posip je zelo uporabna zadeva, uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri navadnemu kompostiranju, v gospodinjstvu nasploh itd.
Marsikdo ne kupuje bokaši posipa, ampak ga pripravi sam doma s pomočjo otrobov, melase ter EM koncentrata.

Domači mikrobi za pripravo bokaši posipa
Moje razmišljanje vedno potuje v smeri domačega in sicer pripraviti bokaši posip od samega začetka brez potrebe po kupovanju EM koncentrata in ostalih potrebščin.
EM je tekoči koncentrat, ki vsebuje koristne mikroorganizme.
Le te lahko najdemo v naravi.

Primerjava s komercialnimi izdelki
Za začetek bo poizkus potekal tako, da bom bokaši posip naredil s pomočjo komercialnega izdelka EM - Koncentrat, otrobov ter melase.
Ta posip bo služil za konkretno primerjavo s posipi, ki jih bom naredil s pomočjo domačih mikroorganizmov in tako videl, če sem uspešen.

DODANO KASNEJE:

Poizkusi so se uspešno zaključili.
Posip je preprosto narediti z lokalnimi mikrobi.
Malo nižje je recept.


Nazadnje urejal/a zuf 19 Okt 2017 10:48; skupaj popravljeno 28 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18594
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2013 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf palec gor za oranje ledine. Z zanimanjem bom spremljala tvoja poročila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2013 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf super recept za male potrošnike, bom sam poskusil, samo otrobe moram najti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2013 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juhej, hvala! Smile

pep, otrobe dobiš na kmetijski zadrugi.

Popolnoma domač Bokaši posip

Bil sem na potovanju v Španiji, kjer sem obiskal čudovito kmetijo in ljudi.
Oče in sin, oba zelo razgledana, že leta pripravljata domač bokaši.
Se mi zdi najlažji in najboljši način kako narediti posip brez komercialnega EM seruma.
Tukaj je njun recept.

Citiram:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda
200L sod
Zmešamo otrobe in listavko.
Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura.
Zrakotesno zapremo za en mesec.
Aerobni mikrobi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo, nakar proces prevzamejo anaerobni mikrobi.
Po enmu mesecu je posip gotov.


Recept z MANJŠIMI količinami:

- 1,5kg listavke
- 3kg otrobov
- 500g sladkorja ali ena skodelica melase

To dvoje dobro mešam in sproti dodajam sladkor ter zadostno količino vode.
Nato tesno natlačim v 10L vedro od mleka ter neprodušno zaprem.
Vedro se dobi po šolah, vrtcih - so prehrambene kvalitete in imajo zelo dober zrakotesni pokrov.

Listavka + otrobi.
-

V originalnem receptu se uporabi melasa, ki sem jo tudi sam največkrat uporabil.
Lahko uporabimo tudi rjav moscavado, navadni bel ali rjavi sladkor, naravni sirup in drugo.


Dodajanje vode za primerno vlažnost.
Ko stisnemo v pest ne sme tečt, mora pa ostati sprijeto, ko razklenemo dlan.


Dobljeno mešanico močno natlačimo v izbrano posodo, ki jo nato zrakotesno zapremo in damo na sobno temperaturo za en mesec.
- -

Shranjevanje
Takoj, ko je posip gotov ga je najbolje popolnoma posušiti (v tanki plasti na vetru in soncu), saj se veliko lažje shranjuje in uporablja.

Uporaba
Posip je zelo uporabna zadeva - uporablja se pri bokaši kompostiranju, pripravi substratov, izdelavi tekočih in suhih gnojil, pri hladnemu kompostiranju, pri WC kompostiranju, pri stelji za živali, zorenju gnoja, v gospodinjstvu itd.


Nazadnje urejal/a zuf 13 Jun 2017 22:42; skupaj popravljeno 27 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7853
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 00:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf, tole bo zanimivo in - predvidevam - hudo uporabno.
Tudi sama dajem absolutno prednost domačim virom, tudi na primer pri barvanju volne z rastlinami, zato me tile tvoji poskusi še toliko bolj razveseljujejo.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 00:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf,
tole je zelo zanimivo. Prav z veseljem bom spremljala.
Irena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoyba



Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54
Prispevkov: 252
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 07:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Domače je le domače Smile
Z veseljem bom spremljal! (pa testiral tudi)
_________________
Robert
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 10734
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 09:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, to pa tudi mene zanima. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf si vodo kaj segrel?

Nazadnje urejal/a pep 07 Dec 2013 10:55; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JR Design



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45
Prispevkov: 56
Kraj: Cegelnica

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dragi prijatelji

Letos sem se tudi jaz lotil priprave domačega organka in to iz domačih mikroorganizmov( tudi jaz sem za domače, kot Zuf). Vse znanje sem črpal iz naslednjega linka

http://www.prokashi.com/videos/

Na žalost nisem nič fotodokumentiral. Startno kulturo za IMO ali EM sem dobil v mojem kupu listja, ki je namenjen za zastiranje zemlje preko leta. Moram reči, da je organko odlično uspel. Posipal sem ga po malo preko celega leta po kompostniku in je dobesedno požiral vrtne odpadke. Prejšnja leta je bil kompostnik vedno premajhen.
Res odlični videi in dobra navodila, le v angleščini.
_________________
Narava je vsemogočna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JR Design, sem vedel, da nisem prvi in edini. Smile
Ja, kot si rekel, Prokashi oz. Bryan McGrath ima odlične videe na temo IMO (indigenous micro organisms) (domači mikro organizmi).
Kuhan riž posipan z vermikompostom tudi stoji že nekaj dni v omari.
Sem včeraj pogledal in znaki belega micelija po vrhu so že vidni!
IMO Korean farming. Smile

Kateri postopek od njega pa si uporabil za pridobitev bokashi posipa?
Ker jaz nisem našel vodiča za izdelavo bokashi posipa iz ničle pri njemu.

pep, vodo s katero sem stvar navlažil sem imel mlačno, cuker sem pa kar zmešal med otrobe in listavko.
Bi mogoče bilo bolje, da bi ga v vodi raztopil, ampak mislim, da bo delovalo, saj sem ga dobro vmešal.

Hvala za zanimanje in podporo.
Glavni namen (v tej temi) je pridobitev bokashi posipa čim bolj po domače in da deluje seveda.
Omenjam še enkrat zato, da preveč ne zaidemo v druge zanimive postopke za mikro organizme in njihovo uporabo. Razz
Aja, več kot nas bo testiralo narediti bokashi posip iz ničle, več uspešnih primerov bomo imeli. Smile
Bom danes zvečer opisal še ostale varjante.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 17:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morebiti bo vprašanje celo malce bogokletno, pa kljub vsemu:

Ali bi lahko nadomestil moskavado sladkor z medom? Slednji je domač, čeravno sta obe dobrini enako slastni Dobrini.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoyba



Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54
Prispevkov: 252
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 17:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem, da ne spada pot to temo. Kaj pa bio oglje? Ali lahko malo več napišeš tudi o tem in seveda kombiniranje z njim.

lp
_________________
Robert
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JR Design



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45
Prispevkov: 56
Kraj: Cegelnica

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Ali bi lahko nadomestil moskavado sladkor z medom?

Juglans, med naj bi deloval proti mikrobom, tega po tu ne želimo. Wink

Citiram:
Kateri postopek od njega pa si uporabil za pridobitev bokashi posipa?

Zuf, posip oziroma organko, kot temu pri nas rečemo, sem naredil po njegovem videu:
IMO 2( inficiran riž zmešan z melaso in fermentiran 2 tedna) zmešaš z neklorirano vodo v razmerju 1:3. Pustiš stati 1 dan in precediš. To je koncentrat IMO 2. Ta koncentrat naj bi stal v priprtem vedru več let( moj se ni še čisto nič spremenil- zgleda, da bo držalo).
V žitne otrobe zamešaš 2 skodelici moke. Posebej si pripraviš razredčen koncentrat z neklorirano vodo v razmerju 1:500 ( jaz sem naredil kar razmerje približno 1:5, saj je še avtor sam rekel, da to ni neka raketna znanost Laughing ). To tekočino zamešaš v pripravljene otrobe ( če mešanico stisneš v pest ne sme priteči tekočina). Vse skupaj streseš v vedro od Jupola in pustiš počivati 5-7 dni na toplem( pokrov naj ne bo tesno zaprt saj imamo opraviti z živimi organizmi, ki potrebujejo zrak).

Organko je pripravljen. Imel sem ga v vedru vse poletje in je prijetno rahlo kislo dišal. Proti koncu sezone ( na vrtu Wink ) pa je plesen prerastla vse skupaj in so bile vmes kepe s sivo ali rumeno plesnijo. Vse sem z roko zdrobil in posul po vrtu pod zastirko listja, ki sem ga potresel po vsem vrtu za čez zimo(sem vrtu naredil fin kovterček Very Happy ). Spomladi bom pa samo vse vkopal.
_________________
Narava je vsemogočna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 18:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zoyba, tema o biološko aktivnem oglju.

Hvala JR.
Ali si ta posip uporabljal tudi za anaerobno bokashi kompostiranje?
Imaš mogoče link do videa?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Naslednja
Stran 1 od 15

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.