|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 24 Apr 2015 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Naredim v vrtu luknjo ali pa kar brazdo in zakopljem. Sem pa nasel prejsnjo rundo vse razkppano, to rundo pa sredi kupa luknjo. Voluhar? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Apr 2015 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
Meni jo je razkopal kar sosedov kuža . Sem ga zalotila pri "zločinu" in me je čisto čudno gledal, ko sem mu dopovedovala, da to ni njegova malica . Ni bilo druge, morala sem pokriti z deskami. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 04 Maj 2017 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisala:
Zuf: vse priznanje za nazoren prikaz po sistemu "za telebane" .
Posebej mi je padlo v oči in mi je všeč, ko pri postopku priprave domačega boklašija pišeš: "Posušimo in uporabimo" Ravno besedica "posušimo" bo rešila marsikatero dilemo, ker se pri doma narejenem nesušenem bokašiju drugače prehitro rada pojavi plesen.
Saj jaz sušim tudi tistega iz komercialnih pripravkov, a sedaj ga bom poskusila narediti še po tvojem receptu z gozdno zemljo. Prej mi ni padlo na pamet, da bi posušila tudi tega.
Vprašanje: 1 del rjavega sladkorja - ali to pomeni, da ga damo po teži ravno toliko, kot gozdne zemlje? Najbrž ga lahko nadomestimo z melaso, če jo imamo pri roki?
---
---
Živijo muha!
Tako je, jaz vedno posušim posip, je veliko lažji za shranjevat, predvsem pa je 1000x lažji za uporabo.
Kar se tiče melase namesto sladkorja - še boljše!
Kar se tiče točnih, jasnih številk, je tukaj "original" recept.
Citiram: | 20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda |
Kakor vidiš, daš 1/4 teže melase glede na kilažo suhih otrobov.
Jaz nikoli ne vagam, ampak razmerje listavke in otrobov po volumnu zmešam in sicer 1:1.
Gozdni humus je približno dvakrat težji kot suhi otrobi.
Cuker/melaso pa vedno dam po občutku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Maj 2017 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, hvala!
Poročam, ko bom izvedla akcijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 05 Maj 2017 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem zasledil, kako dolgo je uporaben tale domači bokashi posip. Moj je star že kaki dve leti, ampak še vedno lepo diši po jabolkih. Je ves čas zaprt. Ko ga uporabljam, ga iz večje posode dam v manjšo banjico, ki jo imam za sprotno uporabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 05 Maj 2017 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Taprvi, ki sem ga naredil in posušil je še zdaj za vzorec shranjen. Po vonju sodeč mu nič ne manjka, pa bo decembra 4 leta star. Ti javim, če bo čez deset let še vedno uporaben. Pomojem bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jun 2018 17:25 Naslov sporočila: |
|
|
Sem prebral celo temo - res, eni ste pravi maherji, da je kej, iskrene pohvale & zahvale za vse napotke ter deljenje izkušenj
Tudi sam sem se lotil izdelave posipa (kanto bom odprl drugo soboto), pa me sedaj črvičijo naslednji pomisleki:
- enim se je kanta napihovala od plinov, meni se sploh nič - je to ok?
- malce sem goljufal in celo snov natlačil v prozorno posodo, da vidim, kaj se dogaja - opažam bele pike na snovi, kar je najverjetneje bela plesen - vprašanje za tiste, ki ste jo imeli - ste plesnive predele enostavno zavrgli, ostalo pa dali sušiti "brez sekirancije", da je posip uspel?
- v navezavi s prejšnjim vprašanjem: ne obstaja noben enostavnejši postopek za ugotovitev, če je posip uspel, kot ta, da ga enostavno uporabiš v Organkotu do zapolnitve in po 14-ih dneh fermentacije vidiš rezultat? To sem že nekako razbral, da je dober pokazatelj vonj in izgled fermentirane vsebine Organkota po dveh tednih zorenja (=sladko-kiselkast vonj, izgled praktično nespremenjen).
Mogoče za konec še informacija, ki utegne komu priti prav: 1 kg komercialnega posipa sem porabil za 3 Organko kante in pol (se pravi 1 kg sem uporabil za posipanje treh polnih kant in pol četrte). Ker mi domači (pogojno uspeli) posip dozori šele prihodnji teden, sem bil primoran dokupiti še 1 kg "komerciale" _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jun 2018 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tako. Danes sem odprl kanto in rezultat je bil:
Vonj tudi zanimiv, najprej počakal, da je zrak prišel zraven, potem pa sem pogumno zajel sapo in skozi nos je prišel tak sladkobno-kiselkast vonj (ne vem, ne znam drugače opisati). Tiste bele pikice pa niso bile plesnive, ampak so bili mali fungusi. Sedaj je snov razprostrta po polivinilu, da se presuši. Upam, da čimprej. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Jun 2018 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Čestitam za uspešen "porod"! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jun 2018 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala!
Tega mojega bokašija čaka še funkcionalni test - ko bom začel zbirati odpadke v sveži organko kanti, bom uporabljal izključno moj produkt. Nohte si bom grizel dober mesec (najprej, da se kanta napolni, potem pa še, da vsebina dozori). Resnično me firbec matra, kakšno presenečenje me bo čakalo takrat. Saj v bistvu sta samo dve možnosti: ali da bom skakal od veselja, ker bo vsebina takšna kot ponavadi, ali pa bom butal z glavo ob zid, ker bo vse zgnilo in za stran. Bom poročal _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Jun 2018 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da se ti ni treba bati in bo vse vsaj približno, če ne povsem, v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jun 2018 00:11 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vzpodbudne besede _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Jun 2018 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Posip je presušen in natlačen v isto kanto, kjer je bil zorjen. Tako shranjen naj bi na hladnem in temnem zdržal kar dolgo. Sedaj pa faza testiranja
_________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jun 2018 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
Že spet jest
Tokrat z novim opažanjem: pri uporabi domačega posipa sem opazil, da ima ferm. tekočina iz organka bolj kiselkast vonj od tiste, ki je plod uporabe komerc bokaši posipa. Poleg tega pa ima "ta domača" še en dodatek - belo tanko plast. Ta izgleda podobno kot npr. pri zelju, ki ga kisamo. Predvidevam, da s tem ni nič narobe (pač, malo bolj domača fermentacija). Me pa zanima, ali imate tudi ostali take izkušnje (vonj, izgled)? Ali bi bilo potrebno tisto belo plast odstraniti, preden tekočino zlijem v zbirno posodo?
Zaenkrat sicer vse izgleda bp - kanta, ki se polni (in zbrana snov v njej) nimata kaj posebno drugačnega vonja od prejšnjih izvedb s komerc posipom. Glede samega posipa pa takole: kupljen ima tak sladko-kiselkast vonj (takega je imel tudi doma narejeni, preden sem ga posušil), posušeni doma narejeni pa ima prevladujoč vonj po... ne vem, mlinu? Tako me asociira ne izstopajoč vonj, katerega glavni protagonist so očitno otrobi. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Jun 2018 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, strokovne utemeljitve nimam, po lastni kmečki pameti si pa takole predstavljam:
- doma pripravljen posip ima drobnoživke iz okolja, nesortirane, take, ki uspešno predelujejo odpadni material v naravi okoli nas.
- kupljen je pa narejen iz izbranih drobnoživk, namenjenih tudi za predelavo kuhinjskih odpadkov v stanju brez zraka (oziroma minimalno zraka, saj čisto ga tudi v organku ne moremo iztisniti).
Pri nas veliko bokašija porabimo za Organko, zato ga delam samo iz kupljenega EM. Ne da se mi ukvarjat z dvema različnima variantama. Čeprav bi za kompostni kup znal biti tak iz domačih sestavin celo boljši?? Zlasti, če nanj mečemo večje količine lesnega mulčenja. Temu bi pa najbrž ravno tako ustrezalo, če bi po nasvetu zufa iz gozda občasno prinesla nekaj listavke in jo vmešala med material.
Vonj posušenega bokašija vleče na vonj otrobov, tudi če je narejen iz kupljenih EM. Še vedno pa ostane dovolj značilnih bokaši vonjav, da ga ni moč zamenjati z otrobi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 12 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|